Óvatosság, kellő bizalmatlanság!

2016. 12. 08., cs - 09:11
Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít a lakosság felvilágosításra a trükkös tolvajok, csalók kapcsán a téli időszakban is.

A trükkös tolvajok jelenlétével mindig számolni kell. A „Trükkös lopások/csalások” olyan módszerekkel elkövetett jogsértések, amelyeknél az elkövető - jellemzően - az időskorú sértettet megtévesztéssel, az életkorából fakadó testi és szellemi állapotát kihasználva károsítja meg.

Az elkövetők a végsőkig kihasználják az idős emberek hiszékenységét, jóindulatát. Minden esetben egy cél vezérli őket, a sértett értékeinek, pénzének megszerzése. Az alkalmazott trükkök fegyvertára óriási. Hirtelen és hihetetlenül sok információt zúdítanak a sértettre, elterelve annak figyelmét vagy a kilátásba helyezett haszon reményében elaltatva annak gyanakvását, bizalmatlanságát és a kellő pillanatban meglopják. Ha ez nem lehetséges a csalás idején, akkor a lakást feltérképezve a későbbiek során visszatérve már gyorsan és célirányosan tudják a lopást végrehajtani.

A trükkös módszerekkel elkövetett lopások, csalások vonatkozásában kijelenthető, hogy az elkövetői oldal részéről az ötletek tárháza végtelen. A legelterjedtebbnek mondhatóak a nyeremény kecsegtetésével, vásárlás színlelésével és a villany/gázóra leolvasással kapcsolatos bűncselekmények, valamint a téli időszak beköszöntével a tüzifa és szén-monoxid mérők árusításával kapcsolatos csalások.

 

Javaslataink a következők:

  • Ne vásároljanak házaló árusoktól tüzifát, karácsonyi égősort vagy szén-monoxid mérő készüléket! A tüzép telepek és az üzletek nyújtanak csak kellő biztonságot és garanciát.
  • Egészséges bizalmatlansággal és óvatossággal fogadják az Önökhöz forduló idegeneket!
  • Ne engedjenek be idegeneket a házukba, a lakásukba vagy az udvarra, bármilyen hivatalos ügyre hivatkoznak is, bármilyen jó üzletet kínálnak, vagy éppen segítséget kérnek!
  • Ha mégis beengednek valakit, lehetőleg úgy tegyék, hogy ne egyedül tartózkodjanak otthon, hanem hívják át a szomszédot, vagy legyen ott valaki, akiben megbízhatnak és ne engedjék egyedül mozogni a lakásban!
  • Mielőtt beengednék őket, győződjenek meg arról, hányan vannak, mivel érkeztek, kérdezzék ki őket, kérjenek tőlük igazolványt!
  • Ha nem biztosak abban, hogy az, aki hivatalos embernek mondja magát, valóban az, és az igazolványa alapján nem tudják eldönteni ki ő, kérjenek segítséget (telefonon ellenőrizzék a személyüket)!
  • Amennyiben úgy érzi, hogy mégis bűncselekmény áldozatává vált, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon.

 

A megyei rendőr-főkapitányság különböző fórumokon, konferenciákon, a körzeti megbízottakon keresztül, illetve szórólapok osztásával is felhívja az állampolgárok figyelmét, hogy mit tehetnek, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozataivá.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Specialista

A szolnoki rendőrök elfogták azt a 26 éves helyi férfit, aki kétkerekűekre szakosodott, és városszerte többet is ellopott az elmúlt időben.

 

Eltűnt Kiss Dominik

A pécsi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 15 éves fiú eltűnése kapcsán.