Négylábú erősítés

2017. 02. 01., sze - 11:19
Zsaru Magazin

Megerősítő erőként adnak szolgálatot a kerületi kapitányságok területén a BRFK kutyás alosztályának egyenruhásai. Emellett mérkőzéseket, elfogásokat biztosítanak kiemelkedő hatásfokkal.

Habár valamennyi rendőr­eb különleges képzést kap, a járőrkutyák kiemelten, hiszen képzettségükön az egyenruhások élete múlhat. A kiválasztott négylábúnak ugyan­is meg kell védenie vezetőjét, ráadásul egyedül kell felmérnie a helyzetet, mikor van veszélyben, és mikor kell csak támogatásáról biztosítva morognia igazoltatás közben.

 

 

– A BRFK közrendvédelmi főosztály központi gépkocsizó és járőrszolgálati osztályához tartozik a kutyás alosztály, így mi is közrendvédelmi járőrfeladatokat látunk el, csak éppen négylábú társsal – mondta Madarász Zsolt őrnagy, az alosztály megbízott vezetője. – Emiatt a nálunk lévő 19 ebet, egy kábítószer-kereső kivételével, kényszerítő eszközként alkalmazzuk. A hétköznapok során leggyakrabban a IV., V., VI., VII., VIII., X. és XV. kerületben járőrözünk, főként gépkocsival, aminek csomagterében utaznak négylábú társaink. A Népligetet általában gyalog járjuk körbe az ebekkel. Az intézkedéseket, akár igazoltatásról, akár elfogásról legyen szó, a kutyák biztosítják. Arra képezték ki őket, hogy elhárítsanak minden gazdájukat érő támadást szájkosárral vagy anélkül. Mivel a veszély jöhet olyan helyről is, amit a járőr nem lát, ezért nem kizárólag parancsra indulnak meg, hanem akkor is, ha úgy ítélik meg a helyzetet. Éppen ezért heti rendszerességgel szinten tartó képzéseken vesznek részt. Igyekszünk mindig újabb és újabb helyzetekkel megismertetni a kutyákat, hogy felkészültek legyenek a legkülönfélébb szituációkra.

 


Madarász Zsolt őrnagy

 

Az ebek alkalmazásának módját szigorúan szabályozzák. Az intézkedéskor az állatokon általában szájkosár, valamint póráz van, és a tapasztalatok szerint a legtöbb esetben ez így is elegendő visszatartó erő.

 

– Volt olyan, hogy a XIII. kerületben egy családi veszekedéshez kellett kimennünk, ahol az agresszív apa korábban már karddal is fenyegetőzött – tette hozzá Morvai József törzszászlós, szolgálatparancsnok. – A járőrök felszólítására nem akart kijönni, de amikor meglátta a kutyákat, a személyi igazolványával együtt azonnal előbújt. Aki nem veszi komolyan az ebeket, a saját bőrén tapasztalhatja meg, mire képesek. A XXII. kerületben egy nőt és egy férfit igazoltattunk, rákérdeztünk az utóbbi anyjának nevére is a pontosabb azonosítás miatt. Az illető erre egy szempillantás alatt sarkon fordult, és futásnak eredt. Utánaengedtem Gyulát, aki egyetlen ugrással ledöntötte lábáról a körözött gyanúsítottat. Onnantól kezdve a férfi meg sem moccant. Érdekesség, hogy utána teljes meggyőződéssel állította, hogy azért esett el, mert megbotlott, az ebre nem is emlékezett.

 

– Gyakran járőrözünk a Hős utcában is – vette át a szót Harth Csaba főtörzszászlós, szolgálatparancsnok. – Olyankor azonnal elcsöndesedik az utca. Elfogásokra is hívnak minket, egy Hős utcai kábítószeres akcióban a házkutatásokat és elfogásokat végző kollégáknak biztosítottuk, hogy a másik fél együttműködő legyen.

 


Igazoltatás biztosítása a VIII. kerületben

 

Elmaradhatatlan szereplői a jár­őrkutyák a különféle mérkőzések és rendezvények biztosításának. Ilyen esetekben a négylábúak és vezetőik legtöbbször csapaterőben mozognak. Tavaly ötven esetben hívták őket, és az ebek mind­annyiszor jelesre vizsgáztak.

 

– Felbőszült tömeggel szemben akár hatvan-nyolcvan rendőrt is képes kiváltani néhány kutya – jegyezte meg az alosztályvezető. – Egyszer az egyik szurkoló egy sörösüveget dobott az őket a Népligetbe visszaszorító kutyás kollégák felé. Ezt észrevette az egyik eb, és elkapta a karját, amit addig nem is eresztett, amíg gazdája erre nem adott parancsot. A többi focihuligánnal már nem volt dolguk a járőröknek, ezt látva mind elszaladtak. Van, hogy gyanúsított elfogását kell biztosítanunk, ilyenkor körbeálljuk az ebekkel és távol tartjuk az elfogott feldühödött társait.

 


Nincs akadály

 

A BRFK kutyás járőrei részt vesznek társszervekkel közös akciókban, szórakozóhely-ellen­őrzéseken és a határvédelemben is. Utóbbit nemcsak a déli határon, hanem a ferencvárosi teherpályaudvaron is végzik, ahol a vasútőrökkel közösen vizsgálják át a vagonokat, mivel korábban több migráns is megpróbált így Nyugatra jutni.

 

– Olyan elfogások során is a közreműködésünket szokták kérni, amikor a gyanúsítottnak kutyája van – említette Morvai törzszászlós. – Ilyen esetekben befogóhurkot és teljes testet védő francia bundát is viszünk magunkkal a biztonság kedvéért, bár a legtöbbször a kutyák viselkedésének ismerete elegendő ahhoz, hogy megfelelő fellépéssel elvegyük a kedvüket a támadástól.         

 

 

FERENTZI TÜNDE
FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Specialista

A szolnoki rendőrök elfogták azt a 26 éves helyi férfit, aki kétkerekűekre szakosodott, és városszerte többet is ellopott az elmúlt időben.

 

Eltűnt Kiss Dominik

A pécsi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 15 éves fiú eltűnése kapcsán.