Biztonságban érzik magukat a fővárosiak

2017. 02. 15., sze - 16:09
Zsaru Magazin

Csökkenő bűncselekményszám és növekvő felderítési mutatók jellemezték a 2016-os évet a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

A tendenciákról, eredményekről és az idei év kiemelt céljairól beszélt évértékelő sajtótájékoztatóján február 8-án Bucsek Gábor vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya.

 

A fővárosban élők 79 százaléka biztonságban érzi magát a közterületeken – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal által készített 2016-os felmérésből. Ez 14 százalékkal több, mint 2015-ben, mutatott rá a főkapitány. Mivel a legfontosabb a lakosság biztonságérzete, ezért 24 órás rendőri jelenlétet biztosított a BRFK a főváros közterületein. Szakítva a korábbi gyakorlattal ez nem csupán gépkocsizó járőrözés volt, hanem gyalogos és mozgóőr szolgálatot is elláttak az egyenruhá­sok, összesen kétmillió 590 ezer órában, aminek komoly bűnmegelőző hatása volt.

 


Bucsek Gábor vezérőrnagy

 

A biztonságérzet növeléséhez az is hozzájárult, hogy a riasztás után legfeljebb 14 perc alatt a helyszínre érkeztek a járőrök. Ezt a BRFK Tevékenység Irányítási Központ (TIK) korábbi átszervezésével és tavalyi finomhangolásával sikerült elérni – magyarázta a vezérőrnagy. Ennek során a kerületek önálló rendészeti tevékenységéből kivettek egy jelentős részt – járőröket és komplett szemlebizottságokat –, és kifejezetten a TIK irányítása alá delegálták őket. Nekik az a feladatuk, hogy a Budapest területén elkövetett „helyszínes” bűncselekményekre reagáljanak. Az egységes bűnügyi irányítás alá helyezett rendőrök így gyakran másik területen végezték el a szükséges intézkedéseket, ezzel csökkentve a reakcióidőt.

 

A főkapitány kiemelte, a sértettek terheinek csökkentése érdekében már a helyszínen kihallgatják őket tanúként, hogy – ha nem feltétlenül szükséges – ne kelljen befáradniuk a kapitányságokra, és ott újra elmondani a történteket.

 

A sajtótájékoztatón elhangzott: 2016-ban a korábbiakhoz képest magasabb számban alkalmaztak nyomkövető kutyákat a rendőrök az elkövetők vagy az általuk hátrahagyott bizonyítékok megtalálása érdekében. Ez számos alkalommal vezetett sikerhez.

 

A bűnügyi területen is szükség volt különleges intézkedésekre, emelte ki Bucsek Gábor. A betörés, a gépjárműlopás és a kábítószer-bűnözés elleni hatékonyabb fellépés érdekében speciális, önálló szervezeti egységeket hoztak létre az egyes szakterületen nagy tapasztalattal rendelkező nyomozókkal. Részben ezen osztályok munkájának köszönhető, hogy az előző évhez képest 2016-ban 21,8 százalékkal csökkent a betörések, 36,1 százalékkal a gépkocsilopások száma, míg a nyomozáseredményességi mutató mindkét esetben nőtt.

 

 


Átszervezték a szemlebizottságokat

 

Mint elhangzott, a kábítószerrel kapcsolatos jogsértések visszaszorítása érdekében 2016-ban a BRFK kiemelt figyelmet fordított a megelőzésre. Élére állt annak a kezdeményezésnek, hogy minden kerületben legyen kábítószerügyi egyeztető fórum, és mind a civil szervezeteket, mind az önkormányzatokat bevonják ebbe a feladatba. A BRFK létrehozta a Budapesti Kábítószerügyi Bizottságot, amelynek feladata tájékoztatást adni az aktuális tendenciákról.

 

A statisztikai adatokra térve, a főkapitány elmondta, hogy a Budapesten regisztrált bűncselekmények száma 2016-ban az előző évi 70 062-ről 60 864-re csökkent. Az emberölések száma ugyan nőtt, de a nyomozáseredményesség is, a 2015-ös 80 százalékról 93,5-re. Tavaly 171-gyel kevesebb rablás történt a fővárosban, és 253-mal kevesebb kifosztás. A közterületeken elkövetett 15 879 bűncselekmény hat százalékos csökkenést mutat, míg a felderítési arány 10,5 százalékkal nőtt.

 

A BRFK bűnmegelőzési tevékenységével kapcsolatban elhangzott, hogy mind a fiatalok, mind a nyugdíjasok számára rendszeresen tartanak előadásokat, bemutatókat. A vezérőrnagy kiemelte, hogy az új koncepció szerint nem a gyerekeknek sulykolják az információkat, bevonják a szülőket, és nekik mondják el azokat a támpontokat, amikre oda kell figyelni.

 


Tiszthelyettesek avatása

 

Az utánpótlással kapcsolatban Bucsek Gábor megjegyezte, a rendészeti szakközépiskolákból 187 tiszthelyettes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről 40 tiszt érkezett a BRFK állományába. A tavalyi év újítása volt a főkapitányságon, hogy bevezették az iskolarendszeren kívüli képzést, amely őr-járőrtárs rész-szakképesítést ad. Ezt elvégezve az elmúlt évben 113-an álltak szolgálatba Budapesten, a második ütemben pedig 112 hallgató készül a hivatásos pályára.

 

A tavalyi évben Budapest adott otthont az európai fővárosok főkapitányai konferenciájának, amellyel kapcsolatban Bucsek Gábor elmondta, az elmúlt év rendkívüli eseményei rávilágítottak a tevékenységirányítási központok és az elsőnek kiérkező járőrök szerepére.

 

Az idei évről szólva a vezérőrnagy bejelentette, hogy február 1-jével megalakult a BRFK kommunikációs osztálya. A jövőbeni feladatok kapcsán az eredmények szinten tartása mellett az elektronikusan elkövetett bűncselekményekkel szembeni hatékonyabb fellépés az egyik legfőbb cél. Ennek érdekében a korrupció és gazdaságvédelmi főosztályon belül létrejött a csúcstechnológiai bűnözés elleni osztály.

 


FERENTZI TÜNDE
FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Specialista

A szolnoki rendőrök elfogták azt a 26 éves helyi férfit, aki kétkerekűekre szakosodott, és városszerte többet is ellopott az elmúlt időben.

 

Eltűnt Kiss Dominik

A pécsi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 15 éves fiú eltűnése kapcsán.