Zsarolók bilincsben

2017. 03. 16., cs - 10:04
Zsaru Magazin

Zsarolásra szakosodott az a csernelyi család, amelynek tagjai ellen eljárás folyik. Ez nem szegte kedvüket, a lakhelyelhagyási tilalom alatt állók tovább zsarolták és fenyegették falubelijüket. Az ózdi nyomozók február 21-én elfogták mind­hármukat.

A már bírósági szakban lévő korábbi ügyben az egyik megfélemlített sértett 2015 decemberében feljelentést tett az Ózdi Rendőrkapitányságon. Elmondta, a csernelyi V. család tagjai a kölcsön­adott pénz többszörösét követelik tőle vissza minden hónapban, és ha nem tudja kifizetni az összeget, megöléssel fenyegetik őt és családját. Az ügyben négy további sértett jelentkezett, és vallomásuk alapján a nyomozók végül zsarolás bűntettének megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak a csernelyi id. V. Lajos (55), id. V. Lajosné (51), V. Richárd(26), V. Alexandra (28) és annak élettársa, P. József (32) ellen. A bíróság elrendelte V. Alexandra lakhelyelhagyási tilalmát, többi családtagjának pedig előzetes letartóztatását, amit később V. Lajos esetében lakhelyelhagyási tilalomra változtatott.

 

Miután ifj. V. Lajos (36) egy másik ügye miatt kiszabott büntetéséből szabadult, családja kint lévő tagjaival ott folytatták, ahol abbahagyták: az irreálisan magas kamatra adott kölcsönöket karddal, bokszerral fenyegetőzve követelték vissza.

 


Torokvágást ígértek

 

– Ezt megelégelte egy helyi lakos, és február 7-én segítséget kért tőlünk – tájékoztatott Soós Attila őrnagy, bűnügyi osztályvezető. – Elmondta, hogy 2015 elejétől id. V. Lajosné havonta legfeljebb húszezer forint értékben különböző élelmiszereket adott hitelbe úgy, hogy a következő hónapban az élelmiszerek valós és reális árának két-háromszorosát, de legalább havonta ötvenezer forint visszafizetését követelte. Fia, V. Richárd ezzel párhuzamosan a sértett nehéz anyagi helyzetét kihasználva néhány alkalommal havonta tízezer forint készpénzt adott kölcsön, és előre kikötötte, hogy a következő hónapban ötvenszázalékos kamattal kéri vissza. Amikor a károsult 2015 őszén közölte id. V. Lajosnéval, hogy nem képes annyi pénzt kifizetni, amennyit tőle követelnek, akkor az egész család azzal fenyegette meg, ha nem fizet, megölik. Majd id. V. Lajos azzal is megfenyegette, hogy a fejét a karddal levágja. Felesége pedig többször hangoztatta: megölik a gyerekét is, azt, amelyik neki a legkedvesebb. V. Richárd a korábban indult eljáráskor előzetes letartóztatásba került, de még a börtönből is fenyegetőzött. Telefonon hívta az élettársát, aki megkereste a sértettet, és átadta neki a telefont. Ekkor V. Richárd azt sziszegte, fizessen tovább az élettársának, és a rendőröknek ne szóljon, mert ha kijön a börtönből, megöli, az egész családját „kinyírja”. A sértett félelmében végül mindig megadta a követelt adósságát, összesen négyszázezer forintot. A nyomozás idején még két károsult jelentkezett, akik hasonló megfélemlítésekről vallottak.

 

 


Soós Attila őrnagy

 

 

V. Alexandra, ifj. V. Lajos és apjuk elfogására az ózdi nyomozók február 21-én reggel akciót szerveztek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság mélységi ellen­őrzési és közterületi támogató osztály munkatársainak bevonásával. Két hónappal ezelőtt ugyanis ifj. V. Lajos egy kocsmai balhéja során gumilövedékű pisztollyal lövöldözött. A falba fúródott két lövedéket a szórakozóhely ellenőrzésekor vették észre a rendőrök, a tulajdonos ekkor merte csak elmondani, mi történt korábban. Ifj. V. Lajost Csernelyen, a Szeles úti lakhelye előtt fogták el 19 óra 30 perckor, testvérét és apját pedig ezzel egy időben a Nagysor úton. A házkutatáskor a zsaruk megtalálták azt a kardot, bokszert és légpuskát, amivel a sértettet fenyegették.


 


Ifj. V. Lajost a háza előtt fogták el

 

– Az egész családdal szemben az élet vagy a testi épség elleni, illetve más, hasonlóan súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottunk új eljárást – összegzett Soós Attila. – V. Alexandra, ifj. V. Lajos és id. V. Lajos előzetes letartóztatását a bíróság február 22-én elrendelte.

 

 

FERENTZI TÜNDE
FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ, B.-A.-Z. MRFK


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Specialista

A szolnoki rendőrök elfogták azt a 26 éves helyi férfit, aki kétkerekűekre szakosodott, és városszerte többet is ellopott az elmúlt időben.

 

Eltűnt Kiss Dominik

A pécsi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 15 éves fiú eltűnése kapcsán.