Puszta biztonság

2017. 03. 16., cs - 10:55
Zsaru Magazin

Nyolcszáz négyzetkilométer, öt település, 32 ezer ember, hatalmas puszta. Itt kell rendet tartani a Balmazújvárosi Rendőrkapitányság zsaruinak, akiknek szerencsére számos segítőjük akad.

A leghíresebb falu Hortobágy: nem lakják sokan, de nagy a látogatottsága, elsősorban nyáron. Özönlik a pusztára a sok turista, hogy láthassa a ménest, a gulyát, a birkanyájat és a különleges madárvilágot. Legnagyobb a forgalom az augusztus 20-át megelőző vásárkor, ilyenkor több tízezer vendéget fogadnak.

 

– Van körzeti megbízottja az 1740 lelkes Hortobágynak, ez elég is, de szezonban és főleg a hídi vásárkor muszáj besegíteni. Minden erőt oda csoportosítunk, a főkapitányság és a Készenléti Rendőrség is kiveszi a részét a feladatokból. Ekkor van szükség a legtöbb polgárőrre, de a közterület-felügyelőkre, mezőőrökre, természetvédelmi őrökre, erdészekre, vadászokra is számíthatunk – mondta a reggeli eligazítás után Berecz József alezredes, kapitányságvezető. – Balmaz­újvárosban közel 18 ezren élnek, a másik városunk, Tiszacsege több mint 30 kilométerre van ide, ott több mint négyezren laknak, és rendőrőrs van a településen. Onnan még vagy tíz kilométer az ötezer lelkes Egyek a másik őrsünkkel. Csege mellett van Újszentmargita, ahol körülbelül 1500 lakos él.

 

 


Berecz József alezredes

 

A Balmazújvárosi Rendőrkapitányság állományában 71 hivatásos rendőr és 12 közalkalmazott dolgozik. Nagy a terület, azt még bejárni sem rövid idő, csak a Hortobágy 286 négyzetkilométer. A terület jelentős része nem vagy csak korlátozottan látogatható, mert védett nemzeti park. Komolyabb bűncselekmények nemigen történnek. A hortobágyi halgazdaságnál időnként az uszonyosokat lopják, máskor a jószág, illetve a termény látja kárát a rosszban sántikálóknak.

 

– A jó együttműködés, az önkormányzatok és a segítők pozitív hozzáállása fontos eleme a jó közbiztonságnak. Na és a térfigyelő kamerák, amelyeket nem tudnak elkerülni, akik görbe utakon járnak – magyarázta a kapitány.

 

– Túl vagyunk a reggeli eligazításon, két nyomozó egy jogtalan elsajátítás ügyében Szihalomra ment, állítólag ott van az általunk keresett telefon. Jelenleg 42 folyamatban lévő ügyünk van, Nemes Béla törzszászlós, vizsgáló környezetkárosítás ügyében egy tanút hallgatott ki – sorolta a teendőket Szilágyi Csaba alezredes, a bűnügyi osztály vezetője, mi pedig csatlakozunk a mezőőrök és Bácsmegi József százados, közrendvédelmi alosztályvezető megbeszéléséhez.

 


Bácsmegi József százados

 

Megtudjuk, hogy minden kedden egyeztetnek a heti feladatokról. Most egy fakivágásról hoztak hírt, amit ellenőrizniük kell. Még aznap meg is történt, ilyenkor a vágási engedélyt is megnézik, ez most rendben volt. Panaszokat továbbítottak a kóbor kutyákról, amelyek a város egyik negyedében gyakoribbak, de felbukkannak a centrumban is.

 

– A kollégák a Csegei úti vasúti átjáróhoz mentek, letört a sorompó – közölte a százados.

 

Ott találtuk Vekerdi Zoltán törzsőrmester, járőrt és Kazai Dávid őrmestert, akik biztosították a MÁV szakembereinek tevékenységét. Szabó Roland főtörzsőrmester, bűnügyi technikussal annak nyomait keresték, hogy valaki vagy valami nekiment-e a szerkezetnek, de ilyesminek nincs jele, anyagfáradásnak viszont igen. A járőrök zárják a forgalmat, a szakik gyorsan helyreállítják a sorompót, aztán mindenki mehet tovább, már csak a papírmunka marad.

 

 


Nyomok a sorompónál

 

– Sokszor vagyunk közös szolgálatban – szögezte le Vas Attila zászlós, körzeti megbízott Oláh Ferenc mezőőr társaságában. Az önkormányzat embere megerősíti szavait, és azt hangsúlyozza, igyekeznek különösen akkor figyelni a földekre, amikor a gazda nincs ott.

 

 


Oláh Ferenc mezőőr és Vas Attila zászlós

 

Szarvas Ibolya hadnagy és Komódi László zászlós időközben visszaértek, lefoglalták és elhozták a telefont a szihalmi tanútól, aki elmondása szerint netes hirdetés alapján vette meg.

 

 


Kontroll a kerékpártárolónál

 

Balmazújvárosban diszkó nincs, a bulizás napja általában a péntek, de helyi rendelettel korlátozta az önkormányzat az italkimérő egységek hétvégi nyitvatartását éjjel 2-ig, nyáron 3-ig. Ha bárki jelzi a kapitányságon, hogy nem lesz otthon, a rendőrök odafigyelnek, hogy ne lophassák meg őket távollétükben.

 

TAKÁTS LÁSZLÓ
FOTÓ: SZABÓ LÁSZLÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Specialista

A szolnoki rendőrök elfogták azt a 26 éves helyi férfit, aki kétkerekűekre szakosodott, és városszerte többet is ellopott az elmúlt időben.

 

Eltűnt Kiss Dominik

A pécsi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 15 éves fiú eltűnése kapcsán.