Lebukott a tolvajbanda

2017. 03. 16., cs - 12:09
Zsaru Magazin

Hiába kamerázta be raktárát a csomagszállító cég, az egyik sofőr és két társa kijátszotta a biztonsági rendszert és az előírásokat. Egy mobiltelefon tulajdonosa és a III. kerületi nyomozók kitartása kellett a lopott árukkal üzletelő trió lebukásához.

Egy bécsi úti telefon-márkaszerviz tett bejelentést december 21-én, miután az egyik ügyfelüknek december 9-én futárszolgálattal elküldött, kicserélt készüléke nem érkezett meg a tulajdonosához.

– Amikor ellenőriztem a mobiltelefon adatait, megtudtam, hogy azt beadták egy XIII. kerületi szervizbe – mondta Csaba Márton Bence hadnagy, a III. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozója. – A telefont egy külföldi férfi vitte be, aki kérdésünkre elmondta, hogy a készüléket kéz alatt vette a budapesti M. Nikolettől (22). A nő kihallgatásán azt állította, hogy az interneten, használtan vásárolta, de nem tudja, hogy kitől. Megvizsgáltam az említett honlap hasonló hirdetéseit, de egyik sem felelt meg a gyanúsított által elmondottaknak. Felvettem a kapcsolatot a csomagküldő cég raktárának vezetőjével is. Megnéztük a biztonsági kamera felvételét, amin látszott, hogy a jellegzetes logóval ellátott doboz a futószalagon van, és a szkennelő egység felé megy. Itt azonban a szintén fővárosi A. Dániel (24) nem olvasta be, mégis továbbengedte a szállítókocsiba. Vallomásában A. Dániel azzal mentegetőzött, hogy ez puszta véletlen volt. Olyan gyorsan jöttek a csomagok, hogy némelyiket nem sikerült be­szkennelni. A telefon adatait vizsgálva kiderítettük, hogy december 12-én a budapesti Sz. Péter Zsolt (23) SIM-kártyájával használták. Sz. Péter Zsolt nem mellesleg M. Nikolett barátja és A. Dániel kollégája. Ő rakja be a szállítandó árut a teherautóba. Kiderült, hogy akkor éjjel is dolgozott annál az állomásnál, ahonnan a mobiltelefon eltűnt.

Február 7-én Endrekovics József főtörzsőrmester, Pető Attila főhadnagy, Soltész Gábor főtörzsőrmester és Csaba Márton Bence hadnagy házkutatást tartottak Sz. Péter Zsolt XV. kerületi otthonában. Találtak – többek között – két játékkonzolt, telefontokokat, kétszázezer forint értékű számítógép-alkatrészt és egy tabletet.

 Pető Attila főhadnagy, Endrekovics József és Reisz Attila főtörzsőrmesterek

 

– Kihallgatásán teljes beismerő vallomást tett – jegyezte meg Soltész Gábor főtörzsőrmester. – Sz. Péter Zsolt elmondta, hogy A. Dániellel és a sofőrrel, a tatabányai Sz. Csabával (55) együtt játszották ki a biztonsági rendszert, és lopták el a különféle holmikat. A csomagokat A. Dániel nézte ki. Ha megtetszett neki egy, azt nem szkennelte be, hanem jelzett Sz. Péter Zsoltnak. A. Dániel ezeket a csomagokat a sofőrrel előre megbeszélt helyre tetette a kocsiba, innen tudta a szállító, melyik nincs be­szkennelve. Sz. Csaba amikor Tatabányára ért a szállítmánnyal, kivette a csomagokat a teherautóból, majd másnap, amikor visszajött Budapestre, Sz. Péter Zsolt raktár előtt parkoló kocsija alá tette. Innen Sz. Péter Zsolt berakta a csomagtartóba, azután vagy ő, vagy A. Dániel eladta a holmikat. Számos dolgot megtartottak saját használatra. A bevétel ötven százaléka a sofőré lett, a másik ötvenen fele-fele arányban osztozott két társa.

 

Csaba Márton Bence hadnagy, Soltész Gábor főtörzsőrmester és Molnár János alezredes

A szkennelőt és a sofőrt február 9-én éjjel 2 órakor fogták el. Ezután a zsaruk ellenőrizték a már kocsira rakodott küldeményeket. A. Dániel a csomagok közül 47-et nem szkennelt be. Habár ekkor is megpróbált arra hivatkozni, hogy a szalag túl gyorsan viszi a csomagokat. A zavart tekintetű fiatalembernél három csomag spee­det találtak a rendőrök. Emiatt egy elkülönített ügyben kábítószer birtoklása vétségének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás.

 

Kocsi kell a bűnjelekez 

 

– Amikor 3 óra 30 perckor odaértünk A. Dániel lakcímére, igencsak meglepődtünk – tette hozzá Csaba Márton Bence. – A családja ugyanis köntösben, friss kávét kortyolgatva várt minket a korai időpont ellenére. Mint utóbb kiderült, A. Dániel testvére adta le a drótot, aki szintén a csomagküldő cégnél dolgozik. Átkutattuk az egész lakást, és megtaláltuk, amit kerestünk: a zuhanytálcában a család összekészítette egy szatyorba az összes lopott holmit. Ott volt a tévéből sebtében kihúzott játékkonzol, a blue­tooth hangszóró és egy LED-szalag is.

A nyomozók másik csoportja ez idő alatt átnézte a többi be nem szkennelt csomagot is.

– Ezek között ruhák, bicikli, strandfelszerelés, közel ötszázezer forint értékű női alsónemű és különféle elektronikai eszközök voltak – mondta Molnár János alezredes és Reisz Attila főtörzsőrmester. – A sofőr mindent tagadott, útban Tatabánya felé sem volt túl beszédes. Amikor a házába értünk, és az egyik kinyitott szekrényből kiborult két laptop, egy tablet, számítógép-alkatrészek, telefonok, rájött, vége a játéknak. Ezek mellett lefoglaltuk a felesége karácsonyi ajándékát, egy tükörreflexes fényképezőgépet és a kislányának adott karaokegépet. Sőt előkerült az a laptop is, amiről később kiderült, hogy annak eltűnése miatt a XV. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozott tavaly májusban. Ezzel megdőlt Sz. Csaba azon vallomása, amiben azt állította, hogy 2016 novemberében kezdte lopni két társa segítségével az értékes holmikat. A kárérték több millió forint.

A. Dánielt 19 rendbeli lopás bűntettével és ennek 18 rendbeli kísérletével gyanúsítják. Sz. Csaba ellen húszrendbeli lopás bűntet­té­nek és 18 rendbeli lopás kísérletének, míg Sz. Péter Zsolt ellen 16 rendbeli lopás és kétrendbeli orgazdaság bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. M. Nikolettet egyrendbeli orgazdaság bűntettével gyanúsítják. Mindnyájan szabadlábon védekeznek.

FERENTZI TÜNDE

FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ, BRFK


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Specialista

A szolnoki rendőrök elfogták azt a 26 éves helyi férfit, aki kétkerekűekre szakosodott, és városszerte többet is ellopott az elmúlt időben.

 

Eltűnt Kiss Dominik

A pécsi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 15 éves fiú eltűnése kapcsán.