Elindult a negyedik ütem

2017. 03. 22., sze - 15:01
Zsaru Magazin

Március 1-én 189 tanuló kezdte meg az alapkiképzést a toborzóprogram negyedik ütemében. A 3000 fős keretszám egyharmada már betelt, és továbbra is nagy az érdeklődés a határvadász szolgálat és a rendőri hivatás iránt.

Hét helyszínen (Oros­háza, Szeged, Kiskunhalas, Pécs, Miskolc, Nyírbátor és Debrecen) kezdték meg tanulmányaikat március 1-én a leendő határvadászok. Tavaly augusztus 25-e óta 2770-en nyújtottak be pályázatot, több mint egyharmaduk felelt meg a követelményeknek. A most indult ütem tanulói augusztus 25-étől láthatnak el tényleges rendőri szolgálatot.

A kormány, illetve a Belügyminisztérium 2016. augusztus 10-én döntött a Készenléti Rendőrség (KR) határvadász bevetési osztályainak 3000 fős bővítéséről. A határvadász bevetési osztályok száma hétről tizenötre nő.

 

Dsupin Ottó dandártábornok

 

– A képzésre folyamatosan lehet jelentkezni mindaddig, amíg a 3000 fős keret erre lehetőséget biztosít – mondta az orosházi megnyitón Miskolczi Csanád ezredes, a KR Kelet-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság vezetője. – A folyamatos toborzáshoz igazodva gördülő rendszerben, ütemezetten 8-10 hetente indulnak a képzések.

A Szegedi Határrendészeti Kirendeltségen tartott ünnepélyes tanévnyitón Pinczésné Kiss Klára ezredes, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) Képzésigazgatási Központjának igazgatóhelyettese köszöntötte a hallgatókat és a családjaikat. A biztos családi háttérre nemcsak a tanulmányok alatt, hanem a rendőri feladatok ellátása közben is szükség lesz. A kiskunhalasi évnyitón Dsupin Ottó dandártábornok, a ROKK igazgatója üdvözölte a hallgatókat. Ők az első két hónapban munkaszerződésben állnak a rendőrséggel. Sikeres vizsgát követően – 12 hónap próbaidőre a KR hivatásos állományába kerülnek őrmesteri rendfokozatban. Alapilletményük bruttó 220 300 forint, és jogosultak lesznek nyelvvizsga-, éjszakai és készenléti pótlékra.

 

Miskolczi Csanád ezredes

 

A negyedik ütem képzésein a rendészeti tanintézetek felügyeletével készítik fel a tanulókat a határrendészeti-rendőri feladatok elvégzésére, a szakma elsajátítására. A résztvevők 25–34 fős csoportokban vesznek részt a tanfolyamon. A képzés anyaga: jogi, jogalkalmazási, rendőrszakmai ismeretek, intézkedéstaktikai gyakorlatok, rendőri kommunikáció, idegen nyelvű szaknyelv, csapatszolgálat és testnevelés. Nagy súlyt fektetnek a gyakorlati képzésre, a tanulók közrendvédelemmel, határellenőrzéssel, a menekültügyi helyzet kezelésével, erőszakos cselekmények elhárításával összefüggő szituációkban oldanak meg egyéni és csoportos rendőri fellépést igénylő feladatokat. A tancsoportvezetői, illetve oktatói feladatokat tapasztalt tisztek, tiszthelyettesek látják el. A képzési helyszíneket úgy jelölték ki, hogy a leendő szolgálati hely, illetve a pályázó lakhelyének körzetéhez a legkisebb távolságra legyen. Az őr-jár­őrtárs rész-szakképesítést szerzett rendőrök a KR határvadász bevetési osztályaiban járőrvezető irányítása mellett őrzési, járőrözési feladatokat hajtanak majd végre.

VÉGH ATTILA

FOTÓ: ORFK


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Specialista

A szolnoki rendőrök elfogták azt a 26 éves helyi férfit, aki kétkerekűekre szakosodott, és városszerte többet is ellopott az elmúlt időben.

 

Eltűnt Kiss Dominik

A pécsi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 15 éves fiú eltűnése kapcsán.