Kiugrasztották a bujkálókat

2017. 04. 06., cs - 10:18
Zsaru Magazin

Fiatalokból álló társaság rabolt ki két embert március 11-én éjszaka a Margitszigeten. A 24 órás rendőri jelenlétnek és a XIII. kerületi járőrök gyorsaságának köszönhetően az egész kompániát sikerült elfogni még a szigeten.

A szigeten kihelyezett vész­hívó számon kért segítséget egy 19 éves férfi 0 óra 45 perckor a Margitszigeten. A mobil az éjszaka a szigeten szolgálatot teljesítő BRFK központi gépkocsizó és járőrszolgálati osztály egyenruhásainál, Bangó Dávid őrmester, járőrnél és Vasas János törzsőrmester, járőrvezetőnél csörgött.

 

– Egy férfi szólt bele a telefonba, azt mondta, megverték és kirabolták, de nehezen lehetett érteni, amit mond, mint később kiderült, azért, mert eltörték az állkapcsát – beszélt az ügyről Vasas János törzsőrmester. – Kérdeztük, hol van, mondta, hogy a körzeti megbízotti irodánál. Két perc múlva már ott voltunk, és mentőt hívtunk hozzá.

 

– Elmondta, hogy az Árpád híd alatti edzőpályánál sétált egy ismerősével, összetalálkoztak egy tízfős társasággal – folytatta Bangó Dávid őrmester. – Miután elsétáltak egymás mellett, a csapatból visszaszóltak nekik: „mit nézel?” Majd megfordultak, és utánuk eredtek. A sértett és a barátja különváltak, utóbbinak sikerült elmenekülnie, a 19 éves férfit viszont utolérték. Ketten-hárman lefogták, a többiek pedig nekiestek, és ütötték, ahol csak érték. Meg is jegyezték, hogy mivel a haverjának sikerült kereket oldania, ő még többet kap. Elvették sapkáját, szemüvegét és kétezer forintját, elcsörtettek.

 

Amíg az egyenruhások a rendőrőrs előtt a mentőt várták, beültették a sértettet a járőrautóba. Miután jelentették a történteket a központnak és Sipos Bálint őrnagy, szolgálatirányító parancsnoknak, észrevettek egy közelben bóklászó nagyobb társaságot.

 

 


Bangó Dávid őrmester és Sipos Bálint őrnagy

 

– Odahajtottunk a közelükbe, de amikor meglátták a rendőrautót, befutottak a fák közé – emlékezett vissza Vasas János törzsőrmester. – Utánuk eredtem és felszólítottam őket, hogy álljanak meg. Négy lány és egy fiú megtorpant, öt fiú viszont eliszkolt. Amikor rákérdeztem, miért menekültek előlünk, először azt mondták, csak vizelniük kellett, de ezt tán ők sem gondolták komolyan. Mire kivezettem őket az útra, már megérkeztek a XIII. kerületi kollégák és a mentő is.

 

– Ekkor láttuk meg, hogy két lány és egy fiú tart felénk – tette hozzá az őrmester. – Elmondták, hogy a fiút néhány perccel korábban egy nagyobb banda tagjai megverték, és elvették egy doboz cigarettáját. Értesítették a rendőrséget, majd amikor meglátták a járőrautó fényét, hozzánk jöttek.

 

A gépkocsizó osztály hivatásosai és az angyalföldi állomány kivezényelt tagjai a tizenéves támadókat rövid időn belül elfogták. A rendőrök feltételezték, hogy az elmenekülő fiatalok nem rendezkednek be hosszabb távra a szigeten, ételért-italért, ha egyébért nem, mobiltelefont feltölteni előbb-utóbb elhagyják rejteküket. A néhány fokos Duna vízi jármű nélkül kora tavasszal nem kínál valódi alternatívát a partok megközelítéséhez, így a zsaruk a szigetre vezető két hidat zárták le.

 

– A Margit hídnál létesített ellenőrző pontnál hamarosan fenn­akadt az öt keresett támadó, elfogtuk őket, majd társaikkal együtt mindannyiukat, egy felnőtt nőt, egy fiatalkorú lányt és a nyolc fiatalkorú fiút előállítottuk a XIII. Kerületi Rendőrkapitányságra – mondta el Csanálosi Tünde százados, a 2. vizsgálati alosztály vezetője. – A Honvédkórház sürgősségi osztályára beszállított sérültek mindketten csonttörést szenvedtek, az elsőként megvert fiatalembernek az állkapcsa, a másodjára áldozatul esett fiúnak az orra törött el. A cselekményekben játszott szerepek tisztázása után nyolc budapesti gyanúsított ellen indítottunk büntetőeljárást csoportosan elkövetett rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt. A fővárosi K. Brigitta (19), egy 16 éves lány és egy 15 éves fiú szabadlábon védekezik, míg a bíróság március 13-án két 16 éves fiú előzetes letartóztatását rendelte el, két hasonló korú fiú ellen házi őrizetet, míg egy ugyancsak 16 éves fiú ellen lakhelyelhagyási tilalmat léptetett érvénybe. Az elrabolt tárgyakat a rendőrök lefoglalták, és visszajuttatták tulajdonosaiknak.

 

Ferentzi – Szilágyi
Fotó: Sebestyén Jenő


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Specialista

A szolnoki rendőrök elfogták azt a 26 éves helyi férfit, aki kétkerekűekre szakosodott, és városszerte többet is ellopott az elmúlt időben.

 

Eltűnt Kiss Dominik

A pécsi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 15 éves fiú eltűnése kapcsán.