Fókuszban a kicsik biztonsága

2017. 04. 20., cs - 12:54
Zsaru Magazin

A biztonságos közlekedésre nevelés volt a fő témája a Rendészeti Szervek Kiképző Központjában (RSZKK) szervezett tavaszi közbiztonsági napnak, amin több mint 700 iskolás vett részt.

A mókás feladatok és előadások mindegyike hasznos információkkal szolgált.

Zsibongó általános iskolásoktól volt hangos az RSZKK március 30-án dél­előtt. Minden kerületből érkezett egy-egy osztály a BRFK Fővárosi Baleset-megelőzési Bizottságának rendezvényére. A diákokat az iskolarendőrök kísérték el és kalauzolták végig a számos érdekes programot kínáló helyszín között.

– A közbiztonsági napra meghívtuk a társszerveket, így a BRFK bűnmegelőzési osztálya, a KTI Közlekedéstudományi Intézet, a polgárőrség, a Magyar Vöröskereszt, valamint a katasztrófavédelem munkatársait – tájékoztatott Szécsi Tibor alezredes, a BRFK baleset-megelőzési és közlekedési osztályának vezetője. – A programok között így volt ujjnyomatvétel, elsősegélynyújtási gyakorlat, valamint tűzoltási bemutató, aztán mindezt a diákok maguk is kipróbálhatták. Emellett légpuskalövészettel és kerékpáros akadálypályával is készültünk, amit nagyon élveztek. A Budapesti Közlekedési Központ munkatársai a közösségi közlekedés veszélyeire hívták fel a gyerekek figyelmét. Ezzel kapcsolatban elmondták, hogy a tömegközlekedési eszközökön mindig kapaszkodni kell, hogy fékezéskor ne üssék meg magukat a legkisebbek sem. Beszéltek a közlekedés közben betartandó, fontos illemszabályokról és arról is, hogy ha van biztonsági öv a buszon, azt mindenképp használják.

A BRFK bűnmegelőzési osztályának munkatársai felhívták a lurkók figyelmét, hogy ha az utcán megszólítja őket egy idegen, akkor legyenek résen. Semmiképp se fogadjanak el tőle semmit, ne menjenek el vele, még akkor sem, ha azt állítja, segítségre van szüksége. Abban az esetben pedig, ha hiába kérik, nem tágít mellőlük, azt tanácsolták, menjenek be egy közeli boltba, és kérjenek segítséget az ott dolgozóktól. A lopások megakadályozása érdekében pedig javasolták, egyszerre nagyobb mennyiségű pénzt ne vigyenek magukkal az iskolába, viszont ha muszáj, tartsák maguknál vagy tegyék zárható szekrénybe. Ide a lehalkított telefonjukat is betehetik, hogy a csöngő készülék senkinek se csináljon kedvet megszerzéséhez.

– A baleset-megelőzéssel foglalkozó kollégákkal átfogó tájékoztatóval készültünk a diákoknak – jegyezte meg Szécsi Tibor. – A kerékpárral közlekedéssel összefüggésben elmondtuk, hogy lakott területen kívül viseljenek fényvisszaverő mellényt és fejvédő sisakot. A bicikli kötelező tartozékairól sem szabad megfeledkezni: az első keréken sárga küllőprizmának, a hátsón pirosnak kell lennie. A drótszamár elejére fehér vagy kadmiumsárga lámpát kell erősíteni, hátulra pedig pirosat, ami nem lehet háromszög alakú.

A rendőrök játékosan, a gyerekek számára is érthető módon hangsúlyozták, a közút nem játszótér, ott labdázni, játszani veszélyes. Arra is felhívták a nebulók figyelmét, hogy reggelente időben induljanak el, mert a kapkodás sokszor balesetet okoz. Álló jármű takarásából sosem szabad nemhogy kiszaladni, de kilépni sem az úttestre, és a zebrán áthaladás előtt is mindig körül kell nézni.

A rendezvényen számos kvíz várta a tudásukat tesztelni vágyókat, a helyesen ikszelők pedig különféle hasznos ajándékokkal lettek gazdagabbak. A diákok a kapott uzsonnacsomag révén nemcsak tudásszomjukat csillapíthatták, hanem étvágyukat is.

FERENTZI TÜNDE

FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Specialista

A szolnoki rendőrök elfogták azt a 26 éves helyi férfit, aki kétkerekűekre szakosodott, és városszerte többet is ellopott az elmúlt időben.

 

Eltűnt Kiss Dominik

A pécsi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 15 éves fiú eltűnése kapcsán.