Hétvégi közlekedési prognózis

2017. 05. 19., p - 09:13
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A 2017. május 19. és 2017. május 21. közötti időszakban jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.

 

Pénteken szikrázóan napos, kellemesen meleg, kora nyárias időre számíthatunk. Eső nem lesz. 26 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. A déli szél megélénkül, melegfronti hatás érvényesül.

Szombaton hidegfront éri el hazánk térségét, ezért eleinte csak nyugaton, este már máshol is záporok, zivatarok alakulnak ki, és egyre többfelé megerősödik, a Dunántúlon viharossá fokozódik az ÉNy-i szél. Nyugaton 17-23, keleten 24-28 fok közötti értékeket mérhetünk.

Vasárnap eleinte csökken, majd újra megnövekszik a felhőzet, és többfelé, több alkalommal várható zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szél estig erős marad. Továbbra is lehetnek viharos széllökések. 18 és 24 fok közé gyengül a felmelegedés. (www.koponyeg.hu)

A gyorsforgalmi utak hétvégi közlekedésbiztonsága érdekében a következő tájékoztatást adjuk: 

M1

  • 2017. április 24-től 2017. június 10-ig a 16+150-17+050 km szelvényben a jobb pályatesten előző (3,0 m) és haladósávok (3,25 m) szűkítése, csomópont bővítési munkálatok miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett;

 

M3

  • Az M3-as autópályán Budapest felé a 13+900 km szelvénynél 2017. március 16-tól várhatóan 2017. május 20-ig az önkormányzati  Sikátorpusztai úton az autópálya feletti hidat javítják, mert az egy baleset során megrongálódott. A munkavégzés ideje alatt az autópályán Budapesttől nem messze az M0-s autóúti csomópont és Mogyoród között forgalomterelésre és esetleges torlódásokra kell számítani. A helyreállítási munkák ideje alatt az M3-as autópályán a 13-as és a 15-ös kilométer szelvények között várhatóan 2017. március 21-től a Budapest irányába tartó forgalom egy részét a Nyíregyháza felé vezető pályaoldal belső sávjára terelik át, a Nyíregyháza felé tartók - sávelhúzásos terelésben - a külső és a leálló sávot használhatják. A forgalom fenntartása mellett biztonságosan nem végezhető munkafolyamatok alatt – csúcsforgalmon kívüli időszakban – a Budapest felé vezető pályaoldalt le fogják zárni, akkor  Budapest felé csak a szembejövők belső sávján lehet haladni. Nyíregyháza felé a két forgalmi sáv - a leálló és a külső - használható. A határidő 2017. május 20. A forgalomtereléssel érintett szakaszon 60 és 80 km/órás sebességkorlátozás lesz érvényben.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kéri az erre közlekedőket, hogy a torlódások csökkentése érdekében kellő időben és egymást segítve soroljanak be a forgalmisávokba. (www.utinform.hu)

M0

  • 2017. április 24-től 2017. június 30-ig a bal pályatesten az M0-M1 csomópont 90401 számú ágnál előzősáv zárása csomóponti ág átépítése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett.

 

M5

  • Az M5 Autópálya Budapest felé vezető oldalán a 85-ös és 91-es kilométerszelvények között az előző sávban 2017. május 12-től május 21-ig burkolatfelújítási munkálatokat végeznek. A munkavégzés ideje alatt forgalomterelésre és esetleges torlódásra kell számítani a közlekedőknek.

    A 85-ös és 91-es kilométerszelvények között a felújítási munkálatok ideje alatt a Budapest irányába tartó forgalmat a haladósávba terelik az előzősáv zárása mellett. A munkálatok várhatóan május 21-án befejeződnek az érintett szakaszon. A munkavégzés ideje alatt 60 és 80 km/h sebességkorlátozás lesz érvényes. (www.aka.hu)

 

M7

  • 2017. május 9-től 2017. május 25-ig a 123+600-120+600 km szelvényben a bal pályatesten H1 sáv zárása pótpadka építés miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 80 km/h sebességkorlátozás mellett;
  • 2017. május 10-től 2017. május 25-ig a 120+000-123+000 km szelvényben a jobb pályatesten H1 sáv zárása pótpadka építés miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 80 km/h sebességkorlátozás mellett;

 

 

A rendelkezésre álló információink szerint a többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek. Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket! Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is számítani kell! 

 

Tájékoztatás

 

A „Kamionstop” 2017. május 20. (szombat) 22 órától május 21. (vasárnap) 22 óráig tart.

Március 1-től a 7-es (EURO 3-as) vagy annál magasabb környezetvédelmi besorolású, nemzetközi forgalomban közlekedő tehergépkocsik téli mentessége megszűnt! Az államhatártól a telephelyig vagy lerakóhelyig sem szabad „hazagurulni”, ez a kedvezmény csak júliusra és augusztusra vonatkozik.

 

2017. május 19. és 2017. május 25. között a határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul.

 

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a http.//www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

 

Az egyes országokra, így például a szomszédos Ukrajnára vonatkozó utazási információk, tanácsok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

 

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-120 percet is meghaladhatja.

 

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma.

 

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

 

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

 

Baranya megye

Baranya megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

 

Bács-Kiskun megye

Tompa közúti határátkelőhelyen, pénteken kora délutántól szombaton reggelig kilépő irányban akár 30 perc, vasárnap déltől késő estig 30-60 perces várakozás alakulhat ki. A teherforgalomban Tompa közúti határátkelőhelyen a be- és kilépő irányokban is lehet várakozás kialakulásával számolni a kamionstop időszakát kivéve, amelynek mértéke a 60 percet várhatóan nem haladja meg.

 

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen, pénteken és szombaton a kilépő irányban a buszok és a személygépjárművek tekintetében 30-60 perces, míg tehergépjárművek esetében akár 120 perces várakozás kialakulásával számolunk. Vasárnap belépő irányban a buszoknál 60 perces, míg a személyforgalmi sávon 30-60 perc várakozás kialakulásával számolunk. A tehergépjárművek esetében akár 60-120 perces várakozás alakulhat ki kilépő irányban.

 

Röszke, Ásotthalom és Tiszasziget közúti határátkelőhelyen 15-30 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban a határátkelőhelyek nyitása után reggel a belépő irányban és a zárást megelőzően este a kilépő irányban.

 

Csanádpalota-Nagylak (Nădlac) autópálya határátkelőhelyen a teherforgalomban kilépő irányban 60-180 perc, belépő irányban 180 percet meghaladó várakozás kialakulásával is lehet számolni pénteken és szombaton, illetve a jövő héten hétfőtől csütörtökig.

 

Békés megye

Békés megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

 

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen, május 19-én és 20-án  órától 22 óráig a kilépő teherforgalom esetében 120-180 perc,  míg május 21-én 23 órától május 22-én 20 óráig a kilépő irányban 180 perc várakozással számolunk. 

 

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében a hétvégén kilépő irányban 60-90 perc, belépő irányban 30-90 perc várakozással kialakulásával lehet számolni. A teherforgalom tekintetében a várakozás kilépő irányban elérheti, illetve meghaladhatja a 60-120 percet.

 

Tiszabecs és Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében a hétvégén kilépő irányban 15-30, belépő irányban 30 perc, esetenként 60 perc várakozás kialakulásával lehet számolni.

 

Barabás, Lónya közúti határátkelőhelyen a nyitás időszakában elsősorban kilépő irányban alakulhat ki 30 perc várakozás, ezt követően délelőtt és a zárást megelőző időszakban belépő irányban a várakozás mértéke esetenként meghaladhatja a 30 percet.

Vállaj és Csengersima közúti határátkelőhelyen, pénteken délután belépő irányban 15-30 perc várakozás kialakulásával számolunk. Szombat és vasárnap kilépő irányban 15-30, belépő irányban 30 perc várakozás kialakulásával számolunk.

 

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

 

A légi közlekedést, valamint a járatok indulását és érkezését befolyásoló tényezőkről nem rendelkezünk információval.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kik lehetnek?

Tolvajok azonosításához kérnek segítségét a budaörsi rendőrök.

 

A dobogó mindhárom fokából jutott

Egyéniben első és harmadik, míg csapatban második helyen végzett a Tolna vármegyei különítmény a BM Országos Terepfutó Bajnokságon.

 

Őket körözzük

A ferihegyi gyorsforgalmi úton két halálos áldozatot követelő közlekedési baleset kapcsán a BRFK hét nepáli állampolgár ellen adott ki elfogatóparancsot.

 

De igen, ők is tettesek!

A nyomozás adatai szerint a terézvárosi luxusbolt-betörésben legalább négyen vettek részt. Két feltételezett elkövetőt a budapesti rendőrök már a bűncselekmény napján elfogtak, társaikat keresik.

 

Se pénz, se termék

Online piactéren hirdetett egy egyeki férfi olyan termékeket, amik sosem voltak a birtokában. A karcagi rendőrök a Mátrix Projekt keretében gyanúsítottként hallgatták ki.