Mentési bemutató

2017. 06. 14., sze - 15:06
Zsaru Magazin

A tiszai zsaruk mindent bevetnek, hogy a főszezonban egyetlen fürdőző, csónakázó, túrázó se legyen áldozat, mindenki épségben térjen haza a nyaralásból. Éjjel-nappal a vízen lesznek, hogy a leghamarabb megérkezzen a segítség.

A tiszai zsaruk már felkészülten várják a főszezont. Nemsokára vége az iskolának is, a nyár sok gyereket vonz a vízpartra, így nekik mutatták meg június 1-én kora délután, hogyan segítenek azokon, akik a Tiszán, a Tisza-tavon bajba jutnak.

Illés Gergely őrnagy

– Azt kell tudatosítanunk mindenkiben, hogy az élővíz nem játszótér, kiismerhetetlen, állandóan változik, örvénylik, sodor, ide nem elég az amatőr úszástudás, a mi rutinos hajóvezetőink sem restellik felvenni a mentőmellényt – magyarázta Illés Gergely őrnagy, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendészeti osztályának vezetője. – Tavaly, az iskolaév végén úszni nem tudó gyerkőcök akarták lehűteni magukat egy forró délután a Tisza vizében – belefulladtak. Nem szeretnénk, ha ez idén megismétlődne, folyamatosan járjuk az iskolákat, emlékeztetve a gyerekeket a folyóvíz veszélyeire. A kicsikben jobban megragad, amit látnak, ezért a nyár első napján egy bemutatót tartottunk. Itt érzékeltettük, hiába vigyázunk éjjel-nappal, hiába jön a gyors segítség, a vízi balesetek, tragédiák elkerülésének legfontosabb tényezője az emberi felelősség, az elővigyázatosság és a szabályok betartása.

A tiszai zsaruk imitált baleseténél két srác – a szolnoki tűzoltók két búvára vállalkozott a szerepre – borult egy csónakból a vízbe. A sodrás vitte őket, úszni nem nagyon tudtak, a csónakot elvesztették, tehetetlenek voltak az árral szemben. A zsaruk egy rendőrségi jet skivel és egy motorcsónakkal siettek a segítségükre.

– A srácok látták, milyen határozottan, fegyelmezetten, összehangoltan dolgoznak a rendőrök, értesítve a történtekről a tűzoltókat és a mentőket – folytatta az őrnagy. – Azt is láthatták, a jet skivel csak azt a fuldoklót hozhatjuk a partra, aki nem pánikol, eszméleténél van, bele tud kapaszkodni a jármű oldalába. Nyáron a mentésben a gumitestű motorcsónakoké a főszerep, amikkel a vízbe esett ember közvetlen közelébe manőverezhetünk anélkül, hogy a bajbajutott a hajó oldalának csapódva megsérülne. A gyerekek látták, nyugodt körülmények között, előre megtervezett helyzetben sem könnyű a mentés, a fuldokló beemelése a motorcsónakba. Ezzel azt akartuk leginkább hangsúlyozni, hogy bár nem divatos, és feleslegesnek tűnik, a mentőmellénnyel van csak komoly esély egy élővízi baleset túlélésére. Mi kint vagyunk a vízen, de ahhoz, hogy mindenki épen érjen partot, ez nem mindig elég. A szabályok betartásával csökken a balesetveszély. A víz az úr: adjuk meg a kellő tiszteletet, előzzük meg felelősségteljes magatartással a tragédiákat!

                VÉGH ATTILA

FOTÓ: ANDRÉ ILDIKÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Óvatossággal a megelőzésért

A Mátrix Projekt keretében a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei ezúttal Szombathelyen hívták fel a figyelmet az online csalások elkerülésének lehetőségeire.

 

Csalások és csalódások

Az utóbbi napokban több Győr-Moson-Sopron megyei sértett az online térben történő vásárlásaik során vált csalók áldozataivá. Az eseteket a rendőrség büntetőeljárása során a Mátrix Projekt keretében vizsgálja.

 

Csokiért keresték a tojásokat

A bűnmegelőzési szakemberek a Mátrix Projekt keretében ajándékokkal díjazták a helyesen válaszolókat Kaposváron.

 

Alkalom szüli…

Egy szekszárdi rendelőből lopott el egy mobiltelefont és több ezer forintot az az asszony, akit a gyanúsítottként hallgattak ki a nyomozók.