Kezdődik a nyári vakáció

2017. 06. 16., p - 10:06
Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Fogadják meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűn- és balesetmegelőzési ajánlásait a nyári szünidőre!

A nyári vakáció kezdetével fontos, hogy a szülők beszélgessenek gyermekeikkel a biztonságról. Készítsék fel őket a veszélyekre, elmondják nekik, hogyan tudják a baleseteket, bűncselekményeket elkerülni és mit tehetnek személyes biztonságuk, saját vagyontárgyaik megóvása érdekében.

Figyelmeztessék őket, hogy értékeiket ne hagyják őrizetlenül, azokkal ne hivalkodjanak! Rendezvényeken, strandon is ügyeljenek táskájukra, személyes dolgaikra. Szórakozóhelyekről késő este ne egyedül, hanem lehetőség szerint csoportosan induljanak haza! A szülő mindig tudjon arról, hogy kivel tölti gyermeke az idejét, hová megy, kikkel találkozik. Legyenek tisztában a fiatalok a segélyhívó számokkal és tanítsák meg őket annak használatára.

Lényeges felhívni a figyelmüket a kábítószerek és a különböző tudatmódosító anyagok használatának következményeire és fontos, hogy tisztába legyenek az internet használatának veszélyeivel. Magyarázzák el nekik, hogy biztonsági okokból ne adják ki idegeneknek személyes adataikat, és lehetőleg ne osszák meg közösségi oldalakon, hogy mikor mennek nyaralni, mikor nem lesz otthon senki. Azt is érdemes mérlegelni, hogy milyen fotókat, videókat tesznek közzé magukról az interneten.

Tudatosítsák a gyerekekben, hogy idegeneknek soha ne nyissanak ajtót és a lakásba ne engedjék be őket! Ne bízzanak meg feltétel nélkül idegenekben és ne menjenek velük sehová!

A gyermekek életkorukból és tapasztalatlanságukból adódóan a legveszélyeztetettebb résztvevői a közlekedésnek, hiszen gyakran nem rendelkeznek még a biztonságos közlekedéshez szükséges ismeretekkel. Éppen ezért beszélgessenek el velük a közlekedés veszélyeiről is, és tanítsák meg nekik a gyalogos és kerékpáros közlekedés legfontosabb szabályait.

A rendőrség munkatársai a nyári szünidő ideje alatt is odafigyelnek a fiatal korosztály biztonságára és az iskolák által szervezett programok, valamint a nyári táborok alkalmával hasznos bűn- és balesetmegelőzési tanácsokkal szolgálnak a diákoknak. 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság munkatársai 2017. június 15-én az utolsó tanítási napon nyíregyházi általános iskolás tanulókat készítettek fel a nyári vakációra. A rendőrök a gyerekek körében tájékoztató szóróanyagokat és láthatóságot elősegítő, fényvisszaverő eszközöket osztottak szét.

A témában az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye itt érhető el.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Specialista

A szolnoki rendőrök elfogták azt a 26 éves helyi férfit, aki kétkerekűekre szakosodott, és városszerte többet is ellopott az elmúlt időben.

 

Eltűnt Kiss Dominik

A pécsi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 15 éves fiú eltűnése kapcsán.