Nem vagy egyedül

2017. 06. 20., k - 12:41
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Nemzetközi kampány a gyermekek online szexuális kizsákmányolása ellen.

Az Europol Kiberbűnözés Elleni Központ koordinációja mellett megvalósuló 2017-es Operatív Akcióterv alapján több ország – köztük Magyarország – rendőrsége célul tűzte ki, hogy partnereivel együtt felhívja a figyelmet a gyermekek online szexuális kizsákmányolása elleni küzdelem jelentőségére.

A prevenció érdekében fontos a fiatal internethasználók és hozzátartozóik tudatosságának növelése, a veszély megelőzésének lehetőségeit is magába foglaló tájékoztatás. Az online szexuális kizsákmányolás és zsarolás témájában az Europol által koordinált nemzetközi kampány indulásának napján, 2017. június 19-én a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Osztálya és az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya Budapesten tartott sajtótájékoztatót.

Az eseményen bemutatták az internetes csetelés, képmegosztás veszélyeiről az Europol által készített rövidfilmet, amely a tudatos internethasználatot hivatott erősíteni. A videó valós eseményeket feldolgozó két története az online szexuális bűncselekmények tipikus elkövetési módszereit mutatja be. Az elkövetők az interneten keresztül próbálnak kép- vagy videófelvételt szerezni, amellyel később szexuális vagy anyagi érdekből zsarolhatják.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy az online identitás védelméről is gondoskodni kell. Fenntartásokkal kell kezelni, amikor egy ismeretlen az interneten keresztül próbál kapcsolatba kerülni; nem lehet tudni, hogy valójában ki ül a másik számítógép előtt.

Hat tanács a fiataloknak:

-Ne ossz meg intim felvételeket!

-Ha zsarolni próbálnak, azonnal szakítsd meg a kapcsolatot!

-Ne fizess a zsarolónak!

-Kérj segítséget! Nem vagy egyedül.

-Őrizd meg a bizonyítékokat – készíts képernyőfelvételt!

-Haladéktalanul tegyél bejelentést a rendőrségen!

 

Az Europol által készített tematikus weboldal elérhetősége: https://www.europol.europa.eu/sayno.

A rendőrség új kampánya során minden hónapban más-más témát érintő, a biztonságos internethasználatot elősegítő információs anyagot tesz közzé honlapján – a májusi téma a grooming és a megfélemlítés.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Mátrix Projekt: Több mint százmilliós kármegtérülés

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztató keretében számolt be egy országos kiterjedésű, bankkártyaadatok megszerzésére, csalásra és pénzmosásra szakosodott bűnszervezet tagjai ellen befejezett ügy részleteiről.

 

Egy sérült, két gyanúsított

Nem adott elsőbbséget egy motorosnak egy teherautó-sofőr Békésen. A fiatalember elesett, fájlalta a lábát, a sofőr és a kollégája ennek ellenére magára hagyták. A rendőrség befejezte a baleset körülményeinek vizsgálatát.

 

Templomból lopott

Őrizetbe vették a szegedi rendőrök azt a férfit, aki a mórahalmi perselypénzt dézsmálta.

 

Házhoz rendelt rablás

A hevesi nyomozók gyanúsítottként hallgattak ki egy 28 éves helyi férfit, aki egy ételfutár bevételét vette el.

 

Ha ismeri, telefonáljon!

A miskolci rendőrök ismeretlen tettes azonosításához kérik az állampolgárok segítségét.