Lemondanak a biztonságról

2017. 07. 08., szo - 13:52
Budapesti Rendőr-főkapitányság

Újabb bejelentést tett a Budapest Pride 2017 szervezője.

A Budapest Pride 2017 szervezője – négy órával a 2017. július 8-ára korábban bejelentett vonulásos demonstráció kezdete előtt – újabb bejelentést tett a rendőrségen. Megfogalmazása szerint amennyiben külső okok miatt a rendezvény útvonala a rendezvény megtartására nem alkalmas, úgy azt további három alternatív útvonalon kívánják megtartani.

Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy amennyiben a demonstráció szervezője a rendezvény eredeti útvonalán kordont lát, úgy attól eltérnek.

A hatályos gyülekezési törvény és a gyülekezési joggal kapcsolatos bírói gyakorlat töretlen. Amennyiben a szervező kéri a rendezvény rendjének biztosításához a rendőrség közreműködését, akkor a rendőrség felelőssége és kötelessége mérlegelni, hogy milyen módon biztosítja a gyülekezési jog zavartalan gyakorlásához szükséges feltételeket, a közrend és a közbiztonság fenntartását, a gyülekezési jogukkal élni nem kívánók, de a rendezvénnyel érintett területen élők lehető legkisebb mértékű jogkorlátozását.

A rendőri biztosítás módjának meghatározása kifejezetten olyan szakmai kérdés, amelyben a rendőrség jogosult és köteles dönteni, a szervező nem határozhatja meg, hogy a rendőrség törvényben rögzített feladatait milyen módon látja el. A rendőrség ugyanis felelősséget visel mind a rendezvényen résztvevők biztonságáért, mind mások jogainak tiszteletben tartásáért, a közrend, a közbiztonság és a közlekedés rendjének fenntartásáért.

 

Budapesti Rendőr-főkapitányság


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Specialista

A szolnoki rendőrök elfogták azt a 26 éves helyi férfit, aki kétkerekűekre szakosodott, és városszerte többet is ellopott az elmúlt időben.

 

Eltűnt Kiss Dominik

A pécsi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 15 éves fiú eltűnése kapcsán.