Tehergépjárművek prevenciós célú ellenőrzése

2017. 08. 10., cs - 07:28
Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési szakemberei a balesetek megelőzése érdekében a tehergépjárművek- és az autóbuszok vezetőit ellenőrizték.

A megyei rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya és a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság járőrei a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek számának csökkentése érdekében ellenőrzést tartottak 2017. augusztus 9-én délután Mosonmagyaróváron. A fokozott ellenőrzés célja - többek között - a meghatározott engedélyhez és okmány meglétéhez kötött belföldi vagy nemzetközi közúti közlekedési szolgáltatás (árufuvarozás és személyszállítás), a meghatározott okmány meglétéhez kötött saját számlás áru- és személyszállítás, valamint a közúti szállítás szociális előírásaira, a vezetési időre, a szünetre, illetve a megszakításra és a pihenőidőre vonatkozó szabályok ellenőrzése volt.

Fentieken túl az ellenőrzések során a rendőrök kiemelt figyelmet fordítottak a prevencióra is. Arra figyelmeztették a járművezetőket, hogy a hosszabb ideig tartó vezetés fáradságot és a reakcióidő lassulását okozhatja, ezáltal többszörösére növekedhet a közúti közlekedési balesetek bekövetkezése. A prevenciós ellenőrzés kiterjedt a vezetés közbeni pihenőidő betartására is. Az ellenőrzés során a gépkocsivezetőket egy speciális biztonságnövelő jelzőkészülékkel ajándékozták meg, mely megakadályozza, hogy azok alvás közeli állapotba kerülhessenek. A rendőrök a sofőröknek elmagyarázták a készülék működését és kérték őket annak használatára.

A balesetek túlnyomó része mindig valamilyen emberi mulasztás miatt történik, ezért kérjük a járművezetőket, hogy

  • a közlekedési szabályokat ne hagyják figyelmen kívül,
  • csak olyan járművel közlekedjenek mely a biztonságos közlekedésre alkalmas,
  • mindig az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek,
  • mindig körültekintően vegyenek részt a közlekedésben,
  • ha a szabálytalankodó járművezetőt látnak a biztonságra és a baleset elhárítására törekedjenek,
  • ne végezzenek olyan tevékenységet, mely a biztonságos vezetéstől elvonja a figyelmüket,
  • ha vezetés közben fáradtságot, vagy az érzékszervek tompulását tapasztalják azonnal álljanak meg és tartsanak pihenőt!

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a balesetek megelőzése érdekében tovább folytatja figyelemfelkeltő ellenőrzés-sorozatát.

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Specialista

A szolnoki rendőrök elfogták azt a 26 éves helyi férfit, aki kétkerekűekre szakosodott, és városszerte többet is ellopott az elmúlt időben.

 

Eltűnt Kiss Dominik

A pécsi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 15 éves fiú eltűnése kapcsán.