Pont került a híresztelés végére

2017. 09. 26., k - 20:57
Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Csupán a gyermekekképzeletében történt meg a visegrádi gyermekrablási kísérlet. A valóságban nem.

Ahogy arról korábban közleményünkben beszámoltunk, a közösségi médiában kapott szárnyra az a hangulatkeltő, valótlan tartalmú híresztelés, miszerint Visegrádon múlt hét pénteken futball edzésről hazafelé tartó gyermekeket próbáltak meg berángatni egy autóba. Néhány médiatartalom-szolgáltató a minden valóságot nélkülöző értesülésről az ellenőrizetlen információkat átvéve, azokat tényként beállítva próbálta meg „az esetről” tájékoztatni a közvéleményt.

A rendőrségre ugyan bejelentés, feljelentés nem érkezett, azonban a közösségi felületen terjedő híresztelést észlelve a Szentendrei Rendőrkapitányság munkatársai azonnal adatgyűjtésbe és tanúkutatásba kezdtek, az érintetteket meghallgatták. Ami már az adatgyűjtés elején is biztonsággal kijelenthető volt, az érintett gyermekek mai, ismételt meghallgatását követően további megerősítést nyert. Szüleik jelenlétében elmondták a rendőröknek, hogy a gyermekrablás kísérletének történetét ők találták ki, hogy társaikat megvicceljék, az valójában nem történt meg.

A szentendrei rendőrök a gyermekek elmondása mellett az adatgyűjtés és a térfigyelő kamerák felvételeinek elemzése útján is kétséget kizáró módon megállapították, hogy a kreált történet a valóságban nem történt meg.

A rendőrség ezúton hívja fel az internetet használók figyelmét arra,  hogy az általuk látogatott közösségi oldalakon és egyéb nyilvános fórumokon ne terjesszenek és osszanak meg felelőtlenül bármilyen híresztelést,  mert ezzel adott esetben indokolatlan félelmet és pánikhangulatot kelthetnek! 

Nem először hívjuk fel a médiatartalom-szolgáltatók figyelmét arra, hogy a rendőrség hivatalos álláspontját meg sem kérdező, vagy esetenként azt részben vagy egészben figyelmen kívül hagyó újságírás távol áll a hitelességtől. A szenzációhajhász írást a tényszerűség elé helyező tájékoztatás nem a közönség érdekeit szolgálja, az rendkívül káros folyamatokat generál. 

Kérjük, amennyiben rendőrségi hatáskörbe tartozó eseményről kívánnak tájékoztatni, úgy a hitelesség érdekében minden esetben forduljanak bizalommal a rendőrség kommunikációs feladatokat ellátó munkatársaihoz! 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Nyert több mint egy milliót vagy mégse…

Egy kazincbarcikai sértett számlájáról 1,1 millió forint ígéretével több mint 5 millió forintot vett le egy álbankár. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen a Mátrix Projekt keretein belül.

 

13 éves lányt molesztált

A rendőrök őrizetbe vették a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható 28 éves baranyajenői férfit.

 

Őrizetben egy ózdi kristály-díler

A rendőrök elfogták és őrizetbe vették azt az ózdi férfit, aki új pszichoaktív anyagot árult vevőkörének, köztük fiatalkorúaknak is.

 

A kompolti dílerek őrizetben

A Füzesabonyi nyomozók öt személyt hallgattak ki gyanúsítottként pszichoaktív anyaggal visszaélés gyanúja miatt.