Ne váljon csalók áldozatává!

2017. 10. 07., szo - 08:33
Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság óvatosságra inti a tűzifavásárlókat.

A fűtési szezon ideje alatt gyakran feltűnnek a tüzelőt árusító házalók. A kényelmes vásárlási lehetőség elsősorban az időseknek, vagy a szállításhoz megfelelő járművel nem rendelkezőknek lehet csábító, főleg ha a tüzelőre ajánlott vételár is kedvező.

A rendőrség azonban óvatosságra inti a tűzifavásárlókat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a házaló árusok nem minden esetben jóhiszeműek. Gyakran megkárosítják a gyanútlan embereket, amihez különböző módszereket alkalmaznak. Amennyiben újsághirdetés útján, vagy házaló árusoktól vásárolnak, nagyobb az esélye annak, hogy csalás áldozataivá válnak. A kedvezőnek tűnő, a piaci árnál jóval alacsonyabb vételárról szóló ajánlatokat mindig fontolják meg! Tűzifa adásvételéhez kapcsolódóan a leggyakoribb módszer, hogy a megvásárolt - azaz kifizetett - mennyiség jelentősen elmarad a ténylegesen lepakolt fa mennyiségétől. Csak akkor fizessék ki a fát, ha megnézték, hogy olyan minőségű, amilyet megrendeltek és a jelenlétükben mérték le. Megrendeléskor előre egyeztessék a kiszállítás időpontját és a lerakodáshoz, lehetőleg kérjék olyan családtag, vagy szomszéd segítségét, aki jártas a tüzelőanyagok vásárlásában!

Vásárlásnál a lehető legkörültekintőbben járjanak el, kizárólag ellenőrzött helyről, ismert kereskedőktől vásároljanak! Amennyiben a cég vagy vállalkozó előleget kér, legyenek nagyon körültekintőek! Abban az esetben, ha nem ismerik jól az eladót, előre ne utaljanak, és ne adjanak át pénzt! A kiszállításkor idegeneket ne engedjenek be a házukba! A trükkös tolvajokként aposztrofált emberek szinte bármilyen indokkal próbálkozhatnak, hogy bejussanak otthonukba és értékeiket, pénzüket megszerezzék. Akár a megvásárolt fa mérése, lepakolása alatt is kérheti egyikük, hogy a mosdóba vagy egy pohár vízért bemehessen a lakásba. A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy ha ismeretlen személy bármilyen indokkal is próbál meg otthonukba kérezkedni, semmiképpen ne engedjék be, főként, ha gyanúsan viselkedik és egyedül tartózkodnak otthon! Mielőtt megérkeznek, készítsék elő a megbeszélt vételárat, ne a szállítók előtt vegyék elő az összes megtakarított pénzüket!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr- főkapitányság minden évben találkozik ilyen jellegű bűncselekményekkel. Kérjük, hogy bármilyen kedvezőnek is tűnik az ajánlott vételár, ne dőljenek be a csalóknak! Amennyiben gyanús körülményt észlelnek, tegyenek haladéktalanul bejelentést az ingyenesen hívható 112-es központi segélyhívón! Segítsék a rendőrség munkáját! Igyekezzenek megfigyelni és megjegyezni az ismeretlenek személyleírását és ruházatát, valamint az általuk használt járművek rendszámát és típusát!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kiber7fő

Tanuljunk együtt ezen az online délután-ON-line!

 

Nyert több mint egy milliót vagy mégse…

Egy kazincbarcikai sértett számlájáról 1,1 millió forint ígéretével több mint 5 millió forintot vett le egy álbankár. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen a Mátrix Projekt keretein belül.

 

13 éves lányt molesztált

A rendőrök őrizetbe vették a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható 28 éves baranyajenői férfit.

 

Őrizetben egy ózdi kristály-díler

A rendőrök elfogták és őrizetbe vették azt az ózdi férfit, aki új pszichoaktív anyagot árult vevőkörének, köztük fiatalkorúaknak is.

 

A kompolti dílerek őrizetben

A Füzesabonyi nyomozók öt személyt hallgattak ki gyanúsítottként pszichoaktív anyaggal visszaélés gyanúja miatt.