A falopások megelőzése érdekében

2017. 11. 10., p - 14:01
Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Közös munkaértekezletet tartottak a baranyai erdészek és a rendőrök Sellyén.

A Szigetvári Rendőrkapitányság kezdeményezésére közös munkaértekezleten vettek részt a szigetvári, árpádtetői és sellyei erdészek, valamint a siklósi és szigetvári rendőrök. A rendezvényt Keszi László, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg. A Sellyei Erdészetet Molnár Tamás igazgató, a Szigetvári Erdészetet Sajgó Ferenc igazgató, az Árpádtetői Erdészetet Kincses Miklós erdőgondnok, a Siklósi Rendőrkapitányságot dr. Harmati Béla rendőr ezredes kapitányságvezető, míg a Szigetvári Rendőrkapitányságot Máté Szabolcs rendőr alezredes kapitányságvezető képviselte.

Az értekezlet fő témája a falopások megelőzése, visszaszorítása volt. A résztvevők megtárgyalták a bűnmegelőzési területen nyitva álló lehetőségeket, így különösen az élőerős és technikai eszközökkel támogatott őrzésvédelmet, és a közös szolgálatok végrehajtását. Emellett szó esett a fa szállítmányok ellenőrzési módszereiről, a kötelezően előírt kísérő okmányok hatósági ellenőrzéséről, továbbá megállapodtak közös képzések megtartásában is.

Ezen kívül napirenden volt a szarvasgomba és hullajtott agancs gyűjtése, továbbá az erdőjárási tilalom időszakaiban végzett rendészeti tevékenység is.

A falopások megelőzéséhez az alábbiakat ajánljuk:

  • Falopások megelőzését és felderíthetőségét a gyakoribb területbejárásokkal segítsék.
  • Minél gyakrabban, változó időpontokban ellenőrizzék a tulajdonukban lévő erdőterületeket.
  • Ha gyanús személyeket látnak a területen, próbáljanak meg minél több részletet megjegyezni (a személyek magassága, öltözete, különös ismertetőjeleik, gépjárművük rendszáma, típusa, színe), mert egy megfelelő személyleírás sokban segítheti a rendőrség munkáját.
  • Az erdőtulajdonosok vadkamera felszerelésével nagymértékben hozzájárulhatnak a falopások megelőzéséhez és felderítéséhez.
  • Amennyiben bűncselekményre utaló körülményt tapasztalnak, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 107, 112 ingyenesen hívható központi segélyhívó számainak valamelyikén!

Az alkalmi, házaló tűzifa árusítás is veszélyeket rejt!

  • Ne engedjenek be idegen személyeket lakásukba, udvarukba. A tűzifa vásárlása előtt minden esetben győződjenek meg annak eredetéről, és kérjenek az áruról származási igazolást, mérlegelési jegyet.
  • Az elkövetők az alkalmi tüzelőanyag árusítást a trükkös lopás egyik módszereként is alkalmazzák, gyakran időskorú áldozatokat kiszemelve maguknak.
  • Amennyiben családjukban idősek élnek, a tűzifa vásárlásakor, szállításakor legyenek segítségükre, ne hagyják őket egyedül.
  • Előfordulhat, hogy a valósnál jóval alacsonyabb áron hirdetett tűzifa árusításának hátterében csalók állnak, és így a megrendelt tűzifa nem a megbeszélt mennyiségben, vagy minőségben kerül a vevőhöz.
  • A csalók jellemzően a megrendelt faanyag mennyiségének mérésekor csapják be gyanútlan áldozataikat, és mire ez kiderül, az alkalmi árusok már messze járnak.
  • A másik, gyakran előforduló trükk, hogy nem a megbeszélt minőségű fát szállítják le, és a vételár kifizetését követően szintén gyorsan továbbállnak.
  • Amennyiben bűncselekmény áldozataivá válnak, hívják a rendőrség 107, 112 ingyenesen hívható központi segélyhívó számainak valamelyikét!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Füstbe ment üzlet

A bátonyterenyei nyomozók őrizetbe vették azt a nőt, aki Mátraterenyén árult kábítószert.

 

Kik lehetnek?

Tolvajok azonosításához kérnek segítségét a budaörsi rendőrök.

 

A dobogó mindhárom fokából jutott

Egyéniben első és harmadik, míg csapatban második helyen végzett a Tolna vármegyei különítmény a BM Országos Terepfutó Bajnokságon.

 

Őket körözzük

A ferihegyi gyorsforgalmi úton két halálos áldozatot követelő közlekedési baleset kapcsán a BRFK hét nepáli állampolgár ellen adott ki elfogatóparancsot.

 

De igen, ők is tettesek!

A nyomozás adatai szerint a terézvárosi luxusbolt-betörésben legalább négyen vettek részt. Két feltételezett elkövetőt a budapesti rendőrök már a bűncselekmény napján elfogtak, társaikat keresik.