„Diákcsíny vagy bűncselekmény”

2017. 11. 11., szo - 08:13
Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök bűnmegelőzési előadást tartottak egy debreceni általános iskola diákjainak.

A Debreceni Rendőrkapitányság munkatársa tartott bűnmegelőzési előadást 2017. november 6-án és 9-én a helyi Vörömarty Mihály Általános Iskola diákjainak. Bereczki Dóra rendőr főtörzsőrmester felhívta a figyelmét a 175 fős diákközönségnek a korosztályukat is érintő bűncselekményekre és azok jogi következményire.  Az előadó tájékoztatta továbbá a fiatalokat a városukban leggyakrabban előforduló szabálysértésekről, valamint az akár őket is érintő közlekedési baleseti okok elkerülésének lehetőségéről. A főtörzsőrmester a közösségi oldalak biztonságos használatával kapcsolatban is tanácsokkal látta el a tanulókat.

A tanulók beszélgethettek a bűnmegelőzési szakemberrel a korosztályukat veszélyeztető bűncselekményekről, az áldozattá válás lehetőségeiről és az internet veszélyeiről is.

Az internet segítségével történő ügyintézés, vásárlás, kapcsolattartás számos veszélyforrást rejt: a regisztrációhoz kötött oldalak, amelyeknek célja az adathalászat; vagy a kémprogramok, amelyek ingyenes alkalmazás formájában települnek számítógépünkre - mind kockázatot jelenthetnek személyes életterünkre.

Tanácsok:

•       Ismeretlen feladótól érkező levelet ne nyissák meg!

•      A bankok soha nem kérik a számlaszámot és jelszót, személyes adatokat interneten keresztül. Ez már egy nagyon régi formája egy csalásnak, hogy megtudják a bankszámla-információkat.

•      Ne tegyenek fel magukról figyelemfelhívó, kihívó képet a világhálóra, mert ezekkel visszaélhetnek!

•      Mindig közepes vagy magas fokozatú biztonsági beállítást használjanak a böngészőben!

•       Válasszanak biztonságos jelszót! A kézenfekvő jelszavakat, például a saját nevet vagy a lakóhelyet nagyon egyszerű megfejteni. Ehelyett számok, betűk és írásjelek kombinációját ajánlott jelszónak használni!

A rendőrök célja az előadás címével („Diákcsíny vagy bűncselekmény”), továbbá tartalmával is az volt, hogy a fiatalok figyelmét felhívják arra, hogy egy-egy először csak viccesnek tűnő cselekedetük könnyen komoly, akár jogi következményeket is vonhat maga után.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Specialista

A szolnoki rendőrök elfogták azt a 26 éves helyi férfit, aki kétkerekűekre szakosodott, és városszerte többet is ellopott az elmúlt időben.

 

Eltűnt Kiss Dominik

A pécsi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 15 éves fiú eltűnése kapcsán.