„Útravaló” Somogyban

2017. 12. 09., szo - 13:31
Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Fiataloknak tartottak bűnmegelőzési előadásokat a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberei.

A megyei „Útravaló” program részeként 2017. december 6-án a kaposvári Duráczky József oktatási és gyógypedagógia intézmény, 2017. december 7-én pedig a hetesi általános iskola tanulói vehettek részt a preventív előadásokon. A résztvevő fiatalok megismerkedhettek a bűncselekmény és a büntetőjogi felelősség fogalmával, a 14. életévük betöltésével járó jogkövetkezményekkel, valamint a szakemberek a korosztályt leginkább érintő bűncselekményekre hívták fel a figyelmüket. Szó volt az internet-használat veszélyeiről, ezen belül is a közösségi oldalakon és chat felületeken elkövetett zaklatásokról, amellyel kapcsolatban rendőrség munkatársai hasznos tanácsokkal látták el a diákokat.

A Duráczky József Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Intézmény és Kollégium speciális képzési intézmény, amely többek között hallássérült fiatalok oktatását biztosítja. Ezt figyelembe véve a rendőrség bűnmegelőzési előadását jeltolmács segítette.

 

Az internet-használat veszélyeivel kapcsolatban a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsai:

  • „Erős” jelszavak használata

Ezt az alapvető szabályt nem pusztán a közösségi média, hanem minden online felületre csatlakozásnál érdemes betartani. A kis- és nagybetűket, speciális karaktereket, számokat is tartalmazó hosszú jelszavak nagyobb védettséget nyújtanak, azonban ezek használata sem javasolt több helyen. Az interneten elérhetők, választhatók jelszókezelő programok vagy jelmondatok is.

 

  • Adatvédelmi beállítások ellenőrzése

Egy új profil létrehozása során a legfontosabb a személyes adatokkal kapcsolatos beállítások biztonsága. Javasolt ellenőrizni, hogy a bejegyzéseket csak azok a személyek, csoportok lássák, akiknek szánták a tartalmat. A profilok részletes adataiba idegenek számára nem javasolt betekintést engedni, így az online bűnözők sem tudják felhasználni az adatokat a jelszavak kitalálásához, vagy ami még rosszabb, a személyazonosság duplikálásához, „ellopásához”. Ellenőrizzék rendszeresen a beállításokat, mivel a szolgáltatók időnként megváltoztathatják azokat.

 

  • Gondolják át kétszer is, hogy mit tesznek közzé

Amennyiben illetéktelenek ártó szándékkal jutnak adatokhoz, annak ellenére is kikerülhet az internetre egy képernyőfelvétel egy-egy profilról, hozzászólásról, üzenetváltásról, ha az adatok kezelése biztonságos és helyesek a beállítások. Ezért érdemes alaposan átgondolni, hogy mit és hogyan teszünk közzé a közösségi felületeken. Egy vélemény, üzenet, kép vagy videó – ha egyszer a világhálóra került – az később nem, vagy nehezen vonható vissza.

 

  • Legyenek kétkedők, sok a netes átverés

Általános szabály, hogy ami túl jó, hogy igaz legyen, az általában átverés. Így ha valaki új autót, számítógépet, vagy okostelefont ajánl valamilyen személyes adatért - születési hely, idő, személyi igazolvány száma - cserébe, az szinte biztosan csapda. Ezeket az adatokat ne adják ki, illetve mielőtt másra bízzák, győződjenek meg az ajánlat vagy a személy hitelességéről.

 

  • Kerüljék a neten az idegeneket!

Egy csinos hölgy vagy úr üzenetet küldött valamelyik közösségi felületen? Ha nem ismerik az illetőt, nem találkoztak még vele, legyenek nagyon óvatosak. A kibertérben sok a rejtőzködő, illetve a hamis személyazonossággal rendelkező egyén, akik másokat manipulálnak, és olyan dolgokra veszik rá a felhasználókat, melyeket higgadt gondolkodás után nem tennének meg. Ha biztonságban szeretnének lenni, akkor csak olyan embereknek engedélyezzék, hogy kapcsolatba léphessenek Önökkel, akiket személyesen is ismernek.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Vége a féléves bujkálásnak

A budapesti rendőrök elfogták azt a 34 éves férfit, aki nem kezdte meg szexuális erőszak miatt kiszabott börtönbüntetésének letöltését.

 

Óvatossággal a megelőzésért

A Mátrix Projekt keretében a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei ezúttal Szombathelyen hívták fel a figyelmet az online csalások elkerülésének lehetőségeire.

 

Csalások és csalódások

Az utóbbi napokban több Győr-Moson-Sopron megyei sértett az online térben történő vásárlásaik során vált csalók áldozataivá. Az eseteket a rendőrség büntetőeljárása során a Mátrix Projekt keretében vizsgálja.