Szolgálati szintfelmérő

2018. 01. 03., sze - 10:33
Zsaru Magazin

Tíz-tíz szolgálati eb mérte össze felkészültségét a nyomkövető és kábítószer-kereső kutyák év végi szintfelmérő versenyén.

Mindegyiküket a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi kutyásai nevelik és képzik kölyökkutya koruk óta.

A szolgálati kutyák helyszíni alkalmazhatóságát vizsgálták, hogy feltárják és orvosolni tudják az esetleges hiányosságokat. A másodjára megrendezett házi tudáspróbán ezúttal olyan helyzetek elé állították a kutyákat, amelyekkel mindennapi munkájuk során találkozhatnak a fővárosban. A nyomok lefektetésében és értékelésében a büntetés-végrehajtás, a Készenléti Rendőrség, valamint a Terrorelhárítási Központ szolgálati kutyás tapasztalattal rendelkező munkatársai voltak a szervezők segítségére.

A nyomkövetők gyakorlatában egy rablást modelleztek egy erdőszéli külterületen. A történet szerint egy férfi támadott meg egy nőt. Dulakodtak egymással, majd megérkeztek a zsaruk is. A támadó fegyvert rántott, nemsokára lövések dördültek, és a jelenet tűzpárbajba torkollott. A férfi a fél pár kesztyűjét hátrahagyva elmenekült.

– Azt céloztuk, hogy minden valósághű legyen, ezért a dulakodást és a rendőrök megérkezését eljátszottuk, sőt airsoft fegyvereket el is sütöttünk – mondta Suszter Ferenc alezredes, a BRFK bűnügyi technikai osztályának kiképző kutyavezetője. – Ez arra is jó volt, hogy a rablót alakító kollégánk valóban átélte a szituáció izgalmát, melyre szervezete stresszhormon termelésével reagált. Az egy órával később induló kutyáknak a helyszínen több szag közül a hátrahagyott szagminta alapján ki kellett választania az övét. A nyomok hossza 1,5–2 kilométeres volt, olyan ruhadarabokat és tárgyakat helyezett a földre, amelyeket a rendőrök elől kereket oldani próbáló bűnözők is rendre elhagynak, eldobálnak. Minden nyom végét egy bontatlan kutyakonzerv jelezte, de a vezetők ezenkívül semmilyen más segítséget nem kaptak. Senki nem kísérte őket, csak a kutyáik jelzéseire támaszkodhattak. A cél az volt, hogy minél több olyan tárgyat gyűjtsenek össze, ami a nyomhoz tartozik. Ugyanannyi tárgy megtalálása esetén a gyorsabb páros nyert.

Suszter Ferenc alezredes és Vitó
Suszter Ferenc alezredes és Vitó

A feladat igencsak megizzasztotta a résztvevőket. Akiknek sikerült, azoknak átlagosan 40-50 percig tartott a nyom kidolgozása. A kábítószer-keresés gyakorlatait a külsős bíráló különösen nehéznek minősítette, ezért Vitó, az alezredes szolgálati kutyája próbálta ki először a feladatokat. A hétéves malinois megmutatta, hogy a gyakorlatok nehezek, de nem megoldhatatlanok, és a nyomkövető ebek részére kiírt fel­adatot is sikerrel teljesítette.

– A kábítószer-kereső kutyák felmérése hazai viszonylatban történelmi jelentőségű volt, mivel először álltak rajthoz csak „passzív jelzésű” szolgálati ebek. Ha drogot találnak, akkor azt nem harapással vagy kaparással jelzik, hanem csendben, megmerevedve, orrukkal a talált dolog felé bökve mutatják a találatot – folytatta az alezredes. – Ebben a versenyszámban négy feladat várt az indulókra. Az elsőben területkutatást kellett végezniük szabadtéren. Földfelszín alatt és felett egy-egy helyre kokaint, illetve marihuánát dugtunk el. A leggyorsabbaknak egy perc sem kellett ahhoz, hogy mindkét rejtekhelyet felfedjék. A második versenyszám a megfelelő szagkiválasztás felmérésére irányult. Egy téglafal réseibe mintegy húszféle zavaró szagú anyagot – kávét, tejport, mosóport, teafiltert, dohányt stb. – rejtettünk ugyanolyan simítózáras tasakban, mint amilyenben a kábítószert is rendre megtaláljuk házkutatásokon. Ugyanilyen egygrammos csomagokban drogot – amfetamintablettát, penta kristályt és kokaint – is elrejtettünk a téglák közé. A kutyáknak úgy kellett minél gyorsabban megtalálniuk a tiltott anyagokat, hogy vezetőik nem tudták, hány ilyet rejt a fal mélye. Ahogyan a drogkínálat, az egyes szerek molekulaszerkezete változik, úgy találkozunk mi is új anyagokkal munkánk során. Hogy a változásokat követni tudjuk, a BRFK segítségével új szagmintákat szereztünk be, és ezeket is felhasználtuk kutyáink felkészítésénél. Ennek eredményei a helyszíni munkában már mérhető módon jelentkeznek.

A harmadik versenyszámban egy zavaró ingerekkel teli szituációs terem négy sarkában négy helyszínt rendeztek be a szervezők. A vezetők csak egy behatárolt területen belül kísérhették kutyáikat. Fizikai segítséget nem adhattak, csak vezényszavakkal irányíthattak. A megtalálandó szereket úgy rejtették el, hogy a kutyáknak mindenképpen a zavaró körülmények közelébe kellett menniük.

– Az egyik sarokban egy konditerem-imitáció volt. Az eredetileg táplálékkiegészítőket rejtő dobozok egyikébe kábítószert tettünk. A kutyavezetőnek a kutyája jelzése alapján kellett minél pontosabban behatárolni a helyét. A másik sarokban egy figyelemelvonó ingerekkel teli konyhában kellett megtalálni a drogot. Szabadon hagyott pizza, grillcsirke, pecsenyezsír és különböző fűszerek elhelyezésével próbáltuk meg elterelni az ebek figyelmét a feladatról. Fertőtlenítős flakont is bevetettünk, hogy összezavarjuk őket, de kutyáink nem hagyták magukat kísértésbe vinni vagy megtéveszteni. A harmadik szeglet egy „állatos sziget” volt, ahol egy kutya, valamint nyulak és fürjek „segítettek” a figyelem elterelésében. Az utolsó sarokban az ebek problémamegoldó képességét figyeltük. A kábítószert egy padlástér-imitációba helyeztük el, ehhez létrán vagy pallón egyensúlyozva kellett felmászniuk vezetőik fizikai segítsége nélkül. A mindennapi életben is gyakran előfordul, hogy egyedül kell ilyen feladatot megoldaniuk, ha például a födém nem bírná meg az emberi súlyt, vagy annyi lom van fenn, hogy csak nagy nehézségek árán tudnánk feljutni. A negyedik versenyszám szintén egy szituációs kutatás volt: a kutyáknak két berendezett faházban elrejtett drogot kellett minél előbb megtalálniuk. A megmérettetés azért is volt „kutyát próbáló”, mert a feladatokat egymás után, pihenő beiktatása nélkül kellett teljesíteni. Tanulságos napokon vagyunk túl. Nyomkövetésben láttunk hibátlan munkát is, de voltak olyan párosok is, akiknek túl nehéznek bizonyult a feladat. A kábítószer-kereső ebek többsége jó vagy kiváló szinten teljesített a nehéz pálya ellenére is. Összességében elmondható, hogy a dobogós helyen végzettek olyan teljesítményt mutattak, amely a nemzetközi elvárásoknak is magas szinten megfelel.


Eredmények

Nyomkövetők versenye:

1. Bolka Norbert zászlós és Nani

2. Kovács Róbert alezredes és Bianka

3. Bolka Norbert zászlós és Ron

 

Kábítószer-keresők versenye:

1. Bolka Norbert zászlós és Ron

2. Szalka Károly törzszászlós és Tywin

3. Légrádi Csaba zászlós és Reni

 

KUTLÁN EDINA
FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Specialista

A szolnoki rendőrök elfogták azt a 26 éves helyi férfit, aki kétkerekűekre szakosodott, és városszerte többet is ellopott az elmúlt időben.

 

Eltűnt Kiss Dominik

A pécsi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 15 éves fiú eltűnése kapcsán.