Gyorsan, pontosan, okosan

2018. 01. 10., sze - 10:36
Zsaru Magazin

Felnőttként kezdett el lövészettel foglalkozni, azóta háromszor is a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel világversenyen Salamon Tímea százados, a Készenléti Rendőrség (KR) kiemelt főelőadója, lőkiképző.

Legutóbb novemberben a II. USIP Rendőr Világjátékokon Abu-Dzabiban.

A magyar különítmény legeredményesebbjeként egyéniben első helyen végzett, csapatban Czibrik Beatrix törzszászlóssal (KR Nemzeti Nyomozó Iroda) és Kremniczki Enikő hadnaggyal (Terrorelhárítási Központ) bronzérmet szerzett.

– Amikor 2000-ben jelentkeztem a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolába, nem gondoltam volna, hogy valaha versenyszerűen fogok lövészettel foglalkozni, vagy én fogok másokat tanítani – mesélt a kezdetekről a százados. – Eleinte tanintézmények közötti versenyeken indultam, és azt vettük észre az oktatóimmal, hogy jönnek az eredmények. 2002-ben járőrként kezdtem a szolgálatot a KR II. bevetési osztályán, 2012-ben lettem lőkiképző. Korábban egy Glock 17-es pisztollyal, majd egy CZ SP-01 Shadow-val lőttem, most pedig egy CZ Shadow 2-essel versenyzek. A rendőrségi versenyeken a szolgálati Jericho 941-essel indulok. Ez hasonlít a versenyfegyveremhez, és már a szívemhez nőtt. A civil sportágam a dinamikus lövészet. A verseny lényege, hogy különböző távolságokban elhelyezett papír- és fémcélokra kell lőni. A lőlapokon három zóna van, ezek különböző pontszámokat érnek. A cél, hogy minél rövidebb idő alatt minél több pontot gyűjtsön a versenyző. A pályák változatosak, van, amikor egy autóból kiszállva vagy futás után, illetve éppen egy ablakot kinyitva kell nekilátni a teljesítésnek. Ez egyszerre igényel gyorsaságot és pontosságot, miközben fejben is végig ott kell lenni. Szerencsére teljesen ki tudom zárni a külvilágot. Ez jól jött Abu-Dzabiban is: előfordult, hogy 18, máskor 45 fokot mutatott a hőmérő, és a levegőben szálló sivatagi homokkal is meg kellett küzdeni. Aki nem koncentrált eléggé, vagy lassan, pontatlanul reagált, nem tudott jól teljesíteni.

Salamon Tímea százados
Salamon Tímea százados

A százados a rendőrségi országos szolgálati pisztolybajnokságokon eddig hatszor végzett az első helyen, a Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség országos bajnokságain ugyan­ennyiszer állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Az év sportolója lett 2010-ben, és fő sportága mellett a Belügyminisztérium országos háromtusa-bajnokságán vegyes páros kategóriában is az első helyen végzett. Első nemzetközi sportsikerét 2015-ben a budapesti rendőr világjátékokon érte el. Egyéniben első helyet szerzett, társaival pedig a csapataranyat is begyűjtötték. Idén a sportág nemzetközi szervezetének profi sportolókat is felvonultató franciaországi világbajnokságán a tizedik helyen zárt, a rendőrség országos fallabdabajnokságán aranyérmet szerzett.

Kimagasló sportteljesítményeiért és a kiképzésben nyújtott munkájáért KR parancsnoki, valamint országos rendőrfőkapitányi elismerésben részesült, Pintér Sándor belügyminiszter Szent György Érdemjellel tüntette ki decemberben.

 

KUTLÁN EDINA
FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Specialista

A szolnoki rendőrök elfogták azt a 26 éves helyi férfit, aki kétkerekűekre szakosodott, és városszerte többet is ellopott az elmúlt időben.

 

Eltűnt Kiss Dominik

A pécsi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 15 éves fiú eltűnése kapcsán.