A tűzijáték termékek év végi felhasználásáról

2014. 12. 31., sze - 09:55
Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság az év végi biztonságos szórakozásához nyújt jó tanácsokat.

A polgári célú pirotechnikai tevékenységről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet egész évben lehetővé teszi a csekély hatóanyag-tartalmú (nagyon alacsony kockázat és elhanyagolható zajszint),  1. pirotechnikai osztályba  illetve az alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó, 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek szabad forgalmazását és felhasználását.

 

Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a 14. életévüket betöltött személyek, míg a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a 16. életévüket betöltött személyek egész évben engedély nélkül megvásárolhatják és bizonyos jogszabályi korlátozások között felhasználhatják.

 

A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításnak megfelelően illetve a jogszabályban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig felhasználhatják.

 

Az év végi időszakban sem korlátlan az 1-3. osztály termékeinek felhasználási területe. A termékek csak pirotechnikus irányításával használhatóak fel például közintézményben, középületben, sportlétesítményben, rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen.    

 

1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket magánszemély egy időben és helyen összesen 1 – 1 kilogramm nettó tömegig tárolhat, míg a csak év végén megvásárolható 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékekből egy időben és helyen összesen 3 kilogramm nettó hatóanyag-tartalom tárolható.

 

A jogszabály részletesen szabályozza a tárolás feltételeit. A magánszemélyek által szabadon felhasználható pirotechnikai termékek tárolására vonatkozó legfontosabb szabályok:

 

1. lakásban a pirotechnikai termékeket a kiskorú személyektől elzártan kell tartani; a termék más tűzveszélyes anyagokkal együtt nem tárolható, egy lakáson belül csak az egy személyre engedélyezett mennyiség tárolható

2. el nem zárt pirotechnikai terméket felügyelet nélkül hagyni tilos;

3. tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni nem szabad;

4. a hibás terméket felhasználni tilos, a vásárlás helyére kell visszavinni;

5. a pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad;

 

Fontos, hogy pirotechnikai termék csak olyan üzletből vásárolható, amely a forgalmazásra engedéllyel rendelkezik, vagy az üzlet ezirányú tevékenységét a hatóságnak bejelentette.  A forgalmazható tűzijáték termékek év végi árusítását a rendőrség ideiglenes tárolóhelyre, konténerre is engedélyezheti.

 

A fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket, szilvesztert követően 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, melyet a forgalmazó köteles térítésmentesen visszavenni.

 

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

 

Magyarországon magánszemélyeknek továbbra is tilos petárdát birtokolni, felhasználni.

 

A szabálysértési törvény alapján az a személy, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez vagy a pirotechnikai termékek tárolására, felhasználására, birtoklására vonatkozó előírásokat megszegi százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Azt a pirotechnikai terméket, amelyre a szabálysértést elkövették, el kell kobozni.

 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság az év végi biztonságos szórakozásához nyújt jó tanácsokat:


1.       Tűzijáték terméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásároljon! Ne vásároljon lejárt felhasználhatósági idejű terméket!

2.       Úgy tárolja azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!

3.       Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat!

4.       Ne szerelje szét, vagy alakítsa át a terméket!

5.       A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltéren soha ne működtesse azokat!

6.       Kézben tartva ne működtessen tűzijáték terméket, és ne hajoljon fölé!

7.       Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsa be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságokat!

8.       A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék, de minimum egy vödör víz!

9.  A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigye vissza a forgalmazóhoz!

10.  A petárda birtoklása és felhasználása magánszemélyek számára tiltott!

11.  Vigyázzon arra, hogy az Ön szórakozása ne veszélyeztessen másokat (személyeket, állatokat), tárgyakat, épületeket, a természeti környezetet!

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Specialista

A szolnoki rendőrök elfogták azt a 26 éves helyi férfit, aki kétkerekűekre szakosodott, és városszerte többet is ellopott az elmúlt időben.

 

Eltűnt Kiss Dominik

A pécsi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 15 éves fiú eltűnése kapcsán.