A pirotechnikai termékekről

2014. 12. 31., sze - 09:58
Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Az év utolsó napján nem szabad megfeledkeznünk a pirotechnikai termékek biztonságos használatára vonatkozó előírásokról.

A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: rendelet) meghatározott rendelkezések az elmúlt évhez képest nem változtak, ugyanakkor indokolt a termékek biztonságos felhasználása és a termékek ellenőrzött és engedélyezett forgalmazása (árusítása) vonatkozásában az alábbiakra felhívni a figyelmet.

 

A hatályos jogi szabályozás értelmében az 1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket a 14. életévüket betöltött személyek, a 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket a 16. életévüket betöltött személyek egész évben megvásárolhatják és a használati és kezelési útmutatóban foglaltak szerint felhasználhatják. A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket 18. életévüket betöltött személyek december 28- és 31. között engedély nélkül megvásárolhatják, és a használati és kezelési útmutatóban foglaltak szerint december 31-én 18 órától január 1-én 6 óráig felhasználhatják. 

 

Pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből, vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolható. A forgalmazható tűzijáték termékek év végi árusítását a rendőrhatóság ideiglenes tárolóhelyre - pl.: bevásárlóközpontok környékén felállított konténerre - is engedélyezi. Engedélyt csak a rendeletben előírt személyi és tárgyi feltételeknek megfelelő kereskedő kaphat, a forgalmazott termékeknek minőségileg bevizsgáltnak és tanúsítottnak kell lenniük. Vásárokon és piacokon működési engedéllyel rendelkező üzletben csak játékos pirotechnikai termékek hozhatók forgalomba.

 

A fel nem használt, vagy hibás 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket, a szilvesztert követő 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, aki köteles azt térítésmentesen visszavenni. A termék január 5-ig történő visszaszállításával, valamint a forgalmazó általi visszavételével kapcsolatos rendelkezések megsértése esetén a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség jár el. Ne vásároljunk illegális árustól tűzijáték terméket, mert ezzel magunkat és környezetünket is veszélyeztetjük!

 

Magánszemély továbbra sem birtokolhat és használhat fel petárdát! A rendőrség a petárdát birtokló és használókkal szemben szabálysértési eljárást kezdeményez, akik akár százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatók. A szabálysértés miatt a rendőrség mellett közterület-felügyelő és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője is szabhat ki helyszíni bírságot.

 

A balesetek elkerülése érdekében fordítson kiemelt figyelmet az alábbiak betartására is!

 

Mindig tartsa be a használati útmutatóban foglaltakat!  Ne szerelje szét, vagy alakítsa át a termékeket! Beltérben soha ne működtesse a terméket, illetve úgy tárolja azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá! Kézben tartva ne működtessen tűzijáték terméket, és ne hajoljon fölé! A tűzijáték rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrja be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsa.  Eltört vezetőpálcás rakétát ne indítson! A kisebb tűzijáték telepet támassza meg oldalról téglával vagy arra alkalmas más tárggyal!  A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék, de legalább egy vödör víz, szükség esetére! Vetőcsöves (golyós) tűzijáték bomba birtoklása és felhasználása csak pirotechnikusnak engedélyezett!

 

A pirotechnikai termékeket csak az előírásoknak megfelelően, fokozott óvatossággal használják, vigyázzanak, hogy szórakozásuk ne veszélyeztessen másokat!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Mátrix Projekt: Több mint százmilliós kármegtérülés

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztató keretében számolt be egy országos kiterjedésű, bankkártyaadatok megszerzésére, csalásra és pénzmosásra szakosodott bűnszervezet tagjai ellen befejezett ügy részleteiről.

 

Egy sérült, két gyanúsított

Nem adott elsőbbséget egy motorosnak egy teherautó-sofőr Békésen. A fiatalember elesett, fájlalta a lábát, a sofőr és a kollégája ennek ellenére magára hagyták. A rendőrség befejezte a baleset körülményeinek vizsgálatát.

 

Templomból lopott

Őrizetbe vették a szegedi rendőrök azt a férfit, aki a mórahalmi perselypénzt dézsmálta.

 

Házhoz rendelt rablás

A hevesi nyomozók gyanúsítottként hallgattak ki egy 28 éves helyi férfit, aki egy ételfutár bevételét vette el.

 

Ha ismeri, telefonáljon!

A miskolci rendőrök ismeretlen tettes azonosításához kérik az állampolgárok segítségét.