A rendőrség áldozatvédelmi helyzete 2015-ben

2016. 03. 04., p - 15:00
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A Rendőrség áldozatvédelmi tevékenységét a 64/2015. (XII. 12.) BM rendelet, valamint a Rendőrség áldozatsegítő feladatairól szóló 2/2013. (I. 31.) ORFK utasítás alapján végzi.

2015-ben az Egységes Nyomozó Hatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ENyÜBS) adatai szerint a rendőri szervek 267.628 bűncselekményt rögzítettek, amely jelentős csökkenés az előző év (309.394) azonos időszakához viszonyítva.

2015-ben Budapesten (72.709), Pest (26.551) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (19.564) regisztrálták a legtöbb bűncselekményt, míg a 100 000 lakosra jutó bűncselekmény szám Budapesten (4136,8), Somogy (3463,5), valamint Jász-Nagykun-Szolnok (2938,7) megyében volt a legmagasabb. Ez utóbbi számadat Bács-Kiskun és Csongrád megye kivételével valamennyi megyében csökkent.

 

2015-ben a rendőri eljárásokban regisztrált, ismert természetes személy sértettek száma (183.431/214.537) is csökkent az előző évhez képest.

A sértettek országon belüli megoszlása nem változott, legnagyobb részben Budapestről (52.005), Pest (18.467) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből (12.861) kerültek ki az áldozatok.    

 

Korcsoport és nem szerinti megoszlás tekintetében elmondhatjuk, hogy legnagyobb arányban évek óta a 25-59 év közötti korcsoporthoz tartozó férfiak (68.655/80.244) és nők (45.727/54.827) válnak bűncselekmény sértettjévé, amelyen belül a férfiak aránya még mindig jelentősen meghaladja a nőkét.

 

Az elmúlt évben a korábbi időszakhoz képest új elkövetési módszer vagy elkövetői magatartás nem vált ismertté. Továbbra is növekvő tendenciát mutat az on-line térben vagy mobil kommunikációs eszközök felhasználásával elkövetett bűncselekmények száma. Ezek leginkább internetes vásárlások, csalásokhoz (feltöltő-kártyás csalás) köthetőek.

Különösen veszélyes jelenség, hogy már általános iskolai tanulók folyamatosan a Facebook-ot használják, saját magukról és egymásról is, olyan képeket, információkat adnak közre, amelyekkel veszélybe sodorják magukat, adott esetben a családjukat, vagy éppen a társaikat.

A családon belüli erőszak tárgykörébe tartozó bűncselekmények esetében megemlítendő, hogy megnőtt azon esetek száma, amikor a tudatmódosító szer (kiemelten új típusú dizájner drogok) hatása alatt álló fiatalkorú, illetve felnőtt elkövetők a szülőket, nagyszülőket bántalmazzák valamilyen formában.

 

 A vizsgált időszakban megemelkedett a migránsok ellen elkövetett bűncselekmények (vagyon elleni jogsértések, rablások) száma is. A nyomozást nehezíti, hogy az illegálisan Magyarországon tartózkodó sértettek általában néhány nap után elhagyják az ország területét, meg sem várva a menekült státusz visszaigazolását.

 

A Nemzeti Dohányboltok sérelmére elkövettek jogsértések mindenképpen említést érdemelnek. Nem elsősorban az elkövetési módszer újfajta mivolta miatt, inkább a trafikok speciális kialakítása miatt. A kiemelt bűncselekmények kategóriájába tartozó cselekményt elkövetők általában a bolti eladót fegyverrel, vagy fegyvernek látszó tárggyal kényszerítik a bevétel átadására. A kívülről korlátozottan látható eladótérben az elkövető nagyobb biztonságban tevékenykedhetett az azonnali lebukás kockázata nélkül. A biztonsági kamerák elől arcát elrejtve könnyebben maradhatott személyazonossága rejtve. 

 

Kiemelendő, hogy az Internet egyre nagyobb kihívást jelent, egyrészt amiatt, hogy alkalmas az új tendenciák gyors elterjesztésére, másrészt mert a világ minden részét lefedő, virágzó, de névtelen piacot biztosít. A kábítószer‑használatban és kínálatban újfajta összekapcsolódásokat hoz létre. Az Internet ugyanakkor a kezelés, a megelőzés és az ártalomcsökkentő beavatkozások terén is innovatív módszerekre ad lehetőséget.

 

Megállapítható, hogy az áldozatok büntetőeljárási, személyiségi és adatvédelmi jogai maradéktalanul érvényesültek a feljelentés megtételétől, egészen a nyomozás befejezéséig.

 

A rendőrség áldozatvédelemmel foglalkozó munkatársai tevékenységével kapcsolatosan megállapítható, hogy a különböző témájú tájékoztatókat, szóróanyagokat, szituációs bűnmegelőzési eszközöket megfelelően terjesztik. Munkatársaink az áldozatsegítő szolgálat, az egyéb állami és civil szervezetek szakembereivel egyaránt napi kapcsolatot tartanak. Folyamatosan figyelemmel kísérik, elemzik, értékelik a bűnügyi helyzet alakulását, a jellemző elkövetői és áldozati magatartásokat, az ismétlődő, gyakorivá váló, illetve az új elkövetési módokat, a bűncselekmények létrejöttét segítő objektív és szubjektív okokat, körülményeket.

2015-ben a területi szervek országos szinten 12.864 db, míg 2014-ben 21.672 db áldozatsegítő támogatások igénybevételéhez szükséges igazolást állítottak ki.

 

Az áldozatvédelem kapcsán prioritást élvez a kiemelt kockázatú csoportok elérése, preventív felkészítése. A különböző jogsértések megelőzése, visszaszorítása érdekében a Rendőrség prevenciós eszközök és módszerek teljes tárházát alkalmazza. A prevenciós propagandatevékenység egyik alappillére a kommunikáció, a médiában való megjelenés.

 

2015-ben indult programok, kezdeményezések a teljesség igénye nélkül:

  • Az Országos Polgárőr Szövetség partnereivel (Országos Rendőr-főkapitányság, Aegon Általános Biztosító Zrt., Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács) közösen „Betörés-megelőzési programot” indított, melyhez 6 megyei rendőr-főkapitányság csatlakozott  A program keretében nagy mennyiségű szóróanyagot és egy elektromos vagyonvédelmi eszközöket tartalmazó bemutató táskát (elektromos ajtóék, riasztós lakat, személyi mini riasztó) bocsátottak valamennyi rendőrkapitányság rendelkezésére.
  • A „Házhoz megyünk” vagyonvédelmi-prevenciós programot az Országos Rendőr-főkapitányság a megyei rendőr-főkapitányságokkal karöltve a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal, Aegon Általános Biztosító Zrt.-va, a Polgárőrség és a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara megyei szerveivel közösen indította. A kezdeményezés célja a vagyonbiztonság növelése érdekében, olyan közös tájékoztató kampány, amely hiteles forrásból, szakértőktől származó információkat biztosít az állampolgároknak, amelyre támaszkodva erősíthetik biztonságukat.
  • BRFK Rendőrségi Igazgatási Központ Bűnmegelőzési Centrumában kiállításra került egy úgynevezett információs pult. Az információs pulton elérhetők a „Trükkös tolvajok”, a „Besurranás”, a „Gépjárműfeltörés/ Gépkocsilopás”, a „Rablás”, a „Kerékpárlopás”, a „Zsebtolvajlás”, a „Családon belüli erőszak”, a „Közvetítői eljárás” és az „Áldozatvédelem” témákban az állampolgárok számára elkészített kiadványok, illetve az eljárások megindításához szükséges nyomtatványok.

 

ORFK Bűnmegelőzési Osztály


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Specialista

A szolnoki rendőrök elfogták azt a 26 éves helyi férfit, aki kétkerekűekre szakosodott, és városszerte többet is ellopott az elmúlt időben.

 

Eltűnt Kiss Dominik

A pécsi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 15 éves fiú eltűnése kapcsán.