A balatoni vízirendőrök tájékoztatása

2014. 03. 04., k - 10:04
Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság

Változott a csónak fogalmának meghatározása.

A csónak fogalmának meghatározása 2014. március 1-től megváltozott. A 2000. évi XLII. törvény 87. § (3) bekezdése szerint a csónak olyan vízijármű, ami hajónak, kompnak, vízi sporteszköznek nem minősül, emberi erővel hajtott, és felépítménnyel nem rendelkezik. Testhossza nem haladja meg a kishajóra megállapított mértéket (20 méter).

Lehet szélerővel vagy gépi berendezéssel hajtott, amelynek hossza a 7 métert, névleges vitorlafelülete a 10 négyzetmétert nem éri el, vagy motorteljesítménye legfeljebb 7,5 kilowatt, ide nem értve az építése, berendezése és felszerelése alapján vízen való közlekedésre nem szolgáló úszóeszközt.

Tehát a változás a vitorlás és motoros csónakok méreteit, illetve motorteljesítményét érintette. A korábbi 6,2 méter 7 méterre módosult, a 4 kilowatt, pedig 7,5 kilowattra. Amennyiben a vízijármű méretei meghaladják a fent leírt csónakét, abban az esetben nyilvántartásba vételre köteles, vezetői képesítéshez kötött!

Továbbra is TILOS a Balatonon belső égésű motorral hajtott csónak, kisgéphajó, vízi sporteszköz üzemeltetése. [Ezek üzemeltetését a 30/2003. (III.18.) Kormány  rendelet szabályozza.]

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

27-en egy konténerben

Az illegális migránsokat egy vonaton szállított konténerben összezsúfolva találták meg a rendőrök Kelebiánál.