A kerékpáros gyermekbalesetek megelőzéséért

2015. 07. 22., sze - 13:31
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Hogy ne csak a szerencsén múljon gyermekeink testi épsége, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat.

Két kerékpáros gyerekbaleset is történt 2015. július 21-én Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Porcsalmán egy ötéves kisfiú fék nélküli biciklijével a járdáról hajtott neki egy már álló személyautónak, felborult és beütötte fejét az aszfaltba. Tuzséron egy tizenkét éves fiú a vasúti átjáróban vesztette el egyensúlyát, és kerékpárjával az őt előző gépkocsinak borult. Az előzetes orvosi vélemények alapján mindkét gyerek könnyű sérüléseket szenvedett.

Hogy ne csak a szerencsén múljon gyermekeink testi épsége, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési szakemberei az alábbiakat tanácsolják:

 

  • 12 év alatti gyereknek tilos főútvonalon kerékpározni.
  • Kisebb gyereket alsóbbrendű úton se engedjen a szülő önállóan közlekedni, csak felnőtt felügyeletével!
  • Nagyobb gyerek esetében is győződjünk meg róla, hogy képes-e biztonságosan kanyarodni, fékezni és hajtani a kerékpárt, ismeri-e az alapvető szabályokat!
  • Irányváltáskor a kerékpárosnak nem elég karjával jelezni szándékát, hátra is kell nézni, hogy nem előzi-e már egy másik jármű.
  • A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt a kerékpárról le kell szállni, és át kell tolni a zebrán. A szabály alól csak az az eset lehet kivétel, ha az úttesten a kijelölt gyalogosátkelőhellyel párhuzamosan sárga színű szaggatott vonal jelzi a kerékpárút átvezetését, nincs kihelyezve a kerékpárosok részére elsőbbséget szabályozó jelzőtábla, illetve ha a gyalogosoknak szóló jelzőlámpa mellett kerékpárt mutató lámpa is van. Természetesen a kerékpárosnak ebben az esetben is kellő körültekintéssel szabad csak átkelni az úttesten.
  • Ha a kerékpárutat úttest keresztezi, a biciklis még akkor is kellő körültekintéssel haladjon át, ha neki van elsőbbsége!
  • Elindulás előtt ellenőrizzük a kerékpár műszaki állapotát, különösen a fékek működését!
  • Bár a kerékpáros sisak nem kötelező tartozék, viselése gyerek és felnőtt esetében is életet menthet. A könyök és térdvédő szintén komolyabb sérülésektől óvhatja meg a gyermekeket.
  • Az első és hátsó lámpák, prizmák a kerékpár kötelező tartozékai közé tartoznak. A világítás nem csak éjszaka fontos, egy hirtelen jött nyári vihar miatt is lehetnek korlátozott látási viszonyok.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rendőrök adták a vérüket

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatásos és rendvédelmi igazgatási alkalmazott állománya 58 és fél liter vért adott, amivel szükség esetén közel 400 ember élete is megmenthető.

 

Négy határsértő egy román autóban

Békés megyében állítottak le a rendőrök egy személyautót, amelyet egy román férfi vezetett. A járműben utazók nem tudták hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságukat és azt, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon. A rendőrök a sofőrt és utasait is előállították.