A kerékpáros gyermekbalesetek megelőzéséért

2015. 07. 22., sze - 13:31
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Hogy ne csak a szerencsén múljon gyermekeink testi épsége, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat.

Két kerékpáros gyerekbaleset is történt 2015. július 21-én Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Porcsalmán egy ötéves kisfiú fék nélküli biciklijével a járdáról hajtott neki egy már álló személyautónak, felborult és beütötte fejét az aszfaltba. Tuzséron egy tizenkét éves fiú a vasúti átjáróban vesztette el egyensúlyát, és kerékpárjával az őt előző gépkocsinak borult. Az előzetes orvosi vélemények alapján mindkét gyerek könnyű sérüléseket szenvedett.

Hogy ne csak a szerencsén múljon gyermekeink testi épsége, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési szakemberei az alábbiakat tanácsolják:

 

  • 12 év alatti gyereknek tilos főútvonalon kerékpározni.
  • Kisebb gyereket alsóbbrendű úton se engedjen a szülő önállóan közlekedni, csak felnőtt felügyeletével!
  • Nagyobb gyerek esetében is győződjünk meg róla, hogy képes-e biztonságosan kanyarodni, fékezni és hajtani a kerékpárt, ismeri-e az alapvető szabályokat!
  • Irányváltáskor a kerékpárosnak nem elég karjával jelezni szándékát, hátra is kell nézni, hogy nem előzi-e már egy másik jármű.
  • A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt a kerékpárról le kell szállni, és át kell tolni a zebrán. A szabály alól csak az az eset lehet kivétel, ha az úttesten a kijelölt gyalogosátkelőhellyel párhuzamosan sárga színű szaggatott vonal jelzi a kerékpárút átvezetését, nincs kihelyezve a kerékpárosok részére elsőbbséget szabályozó jelzőtábla, illetve ha a gyalogosoknak szóló jelzőlámpa mellett kerékpárt mutató lámpa is van. Természetesen a kerékpárosnak ebben az esetben is kellő körültekintéssel szabad csak átkelni az úttesten.
  • Ha a kerékpárutat úttest keresztezi, a biciklis még akkor is kellő körültekintéssel haladjon át, ha neki van elsőbbsége!
  • Elindulás előtt ellenőrizzük a kerékpár műszaki állapotát, különösen a fékek működését!
  • Bár a kerékpáros sisak nem kötelező tartozék, viselése gyerek és felnőtt esetében is életet menthet. A könyök és térdvédő szintén komolyabb sérülésektől óvhatja meg a gyermekeket.
  • Az első és hátsó lámpák, prizmák a kerékpár kötelező tartozékai közé tartoznak. A világítás nem csak éjszaka fontos, egy hirtelen jött nyári vihar miatt is lehetnek korlátozott látási viszonyok.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Közlemény

Személyi változás a Komlói Rendőrkapitányságon.

 

Az ittas sofőrök kockáztatják a közlekedés biztonságát!

A rendőrök nyolc ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból, mielőtt még balesetet okozhattak volna az év harmadik hetében. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a közúti ellenőrzések során az ittas vagy bódult vezetők kiszűrésére.

 

A szó nem száll el

Tangl László a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) Műszaki Szakértői Intézetének – ahogy ő fogalmaz – részben szakmai, részben funkcionális vezetője.

 

Tetten érték a tolvajokat

Két férfi egy devecseri raktárból különféle, építkezéshez szükséges tárgyakat lopott, az Ajkai Rendőrkapitányság rendőrei tetten érték őket.

 

Terepszemle a Pilisben

Az ünnepek idején két rendőrkapitányság zsarui erdőismerő szakemberek társaságában, terepjáróval és bakancsban végeztek bűnmegelőzési tevékenységet a Pilisben.

 

Nyílt nap Körmenden

Ismét nyílt napot tartottak a Körmendi Rendészeti Szakgimnáziumban január 8-án.