Tegyünk közösen a balesetek megelőzéséért!

2017. 01. 06., p - 10:40
Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

A Szekszárdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya a láthatóság növelésére hívja fel a kerékpárosok és a gyalogosok figyelmét.

Az előrejelzések szerint további lehűlésre, valamint havazásra lehet számítani a következő napokban, ami –a rossz látási viszonyokkal együtt- még inkább balesetveszélyes helyzetet teremt a közlekedés résztvevői számára. Mivel a legvédtelenebb csoportot a kerékpárosok és a gyalogosok teszik ki, kiemelt figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy már messziről is észlelhetőek legyenek.

Fontos tudni, hogy kerékpárosként és gyalogosként lakott területen kívüli út úttestén, leállósávján, útpadkáján éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között csak úgy lehet tartózkodni, illetve közlekedni, ha láthatósági mellényt, ruházatot viselnek. Bár lakott területen belül ez nem kötelező, mégis ajánlatos! Ha ugyanis fényvisszaverő anyagokkal felszerelt ruházattal és járművel közlekednek, észlelésüket és láthatóságukat a sokszorosára növelhetik. Ez különösen szürkületben, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok mellett igaz.

A kerékpárosnak ezek használata lakott területen kívül sötétedés után, vagy rossz látási viszonyok között kötelező, de egyéb esetekben szintén ajánlott.

 

A láthatóság a kerékpár esetében is fontos, melyet fel kell szerelni:

- előre egy fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpával,

- hátra egy piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával,

- elöl egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverővel,

- legalább az első keréken, legalább 2 darab, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával).

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen jelentőséggel bír, hogy a gyalogosan közlekedők csak a kijelölt gyalogátkelőhelyeken menjenek át az úton! Ha erre mégsincs lehetőség, az úttestre csak abban az esetben lépjenek le, ha meggyőződtek róla, hogy nincs jármű a közelben, illetve az olyan távolságra van, hogy biztonsággal, nagyobb sietség nélkül is átérhetnek a túloldalra.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Pályaorientációs nap Tiszalökön

Az egyenruhások a rendezvény ideje alatt kötetlen beszélgetések során felhívták a gyerekek figyelmét a biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedésre.

 

Lopott, csalt, garázdálkodott

Békéscsabán és Szegeden történt bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt javasol vádemelést a rendőrség egy békéscsabai férfi ellen.

 

Lopás miatt keressük

Az angyalföldi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

 

Illegális migránsok egy macedón kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három férfi Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Színesfémet lopott

Éppen egy komlói telephelyről lopott alumínium lemezeket egy férfi, amikor összetalálkozott a tulajdonossal.