Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapja

2013. 12. 05., cs - 10:36
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Erőszak a családban, erőszak a párkapcsolatban!

November 25-ét a latin amerikai és karibi térség első feminista konferenciáján nyilvánították a nők elleni erőszak ellenes világnappá 1981-ben. A nők elleni erőszakot az ENSZ a következőképpen határozta meg: „A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában. Beleértendő, de nem korlátozandó a testi, szexuális és lelki erőszakra, melyet az áldozat a családon belül szenved el, ide értve a bántalmazást, a lánygyermekkel való szexuális visszaélést, […] a házasságon belüli nemi erőszakot […]” (Deklaráció a Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséről, 1993.)

A családon belüli erőszaknak soha nincsenek kívánatos következményei, testi, lelki sérülések kísérik. Sértettei, áldozatai döntő többségben nők és gyermekek, valamint más, helyzetüknél fogva kiszolgáltatott, leginkább idős, beteg emberek. A családon belül elkövetett erőszakra jellemző, hogy az erőszak formája nem csak fizikai, hanem szándékosan előidézett lelki gyötrelem, terror is lehet. A bántalmazás lehet az életkoruknál, speciális helyzetüknél fogva egyes családtagok esetében a gondoskodás elmulasztása, az elhanyagolás, valamint a segítő beavatkozás elmulasztása. Ez a fajta bántalmazás csecsemő- és kisgyermekkorban, valamint idős, magatehetetlen emberek esetében végzetes is lehet.

 

Kire, mire kell, hogy figyeljünk? Szüleinkre, gyermekeinkre, társunkra, párunkra, barátunkra, szomszédunkra, tanítónkra, tanítványunkra, munkatársunkra, ……. Folytathatnánk a sort, tágíthatnánk a körülöttünk élők körét, hiszen bárki élhet bántalmazó kapcsolatban.

 

A legfontosabb kérdés az, tudjuk-e, hogy a kapcsolat, amiben élünk erőszakos. Beismerjük-e mindezt magunknak? Akarunk-e, tudunk-e ezen változtatni? Merünk-e, tudunk-e segítséget kérni?   

 

Fontos tudni, hogy csak akkor tud a Rendőrség segítséget nyújtani, ha a jogellenes cselekmény a tudomásunkra jut.

 

Immár 10 éve, hogy a rendőri munkát szabályozó első intézkedés megszületett. Nagy hangsúlyt fektettünk és fektetünk a mai napig az állomány folyamatos képzésére, oktatására.  Az elmúlt évben 14199 esetben rendeltünk el nyomozást családon belüli erőszaknak tekintett bűncselekményben. Évről évre nő a sértettek vagy hozzátartozóik feljelentési, bejelentési hajlandósága, egyre több eset jut a tudomásunkra.     

 

2013. július 1-től a Büntető törvénykönyv 212/A. § alapján büntetni rendeli a kapcsolati erőszakot. A törvény a testi sértés szintjét el nem érő, de a sértett emberi méltóságát súlyosan sértő erőszakos magatartásokat és a gazdasági ellehetetlenítést is büntetni rendeli. Súlyosabb megítélés alá esik az, aki cselekményét rendszeresen követi el.

 

Amennyiben Ön vagy hozzátartozója sérelmére bűncselekményt, vagy szabálysértést követnek el és azonnali segítségre van szüksége, hívja a Rendőrséget a 107-es, vagy a 112-es ingyenesen hívható telefonszámon. Ha azonnali segítséget nem igényel feljelentését bármelyik Rendőrkapitányságon megteheti szóban, vagy írásban.

 

Országos Rendőr-főkapitányság, Bűnmegelőzési Osztály


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Futott segíteni

Nem szégyen a futás, ellenben hasznos. A dunaújvárosi Lacza Tamás főtörzsőrmester hobbifutó félmaratonistaként jótékonysági sportrendezvényt szervezett, hogy rendőrautót vásárolhasson a leginkább rászorulóknak.

 

Torlódás a 11-es főúton

Anyagi káros közlekedési baleset miatt lassú haladásra kell számítani Budapest felől Szentendre irányába.

 

Kivert kutyából szuperszimat

Sorsára hagyta gazdája a pár hónapos német juhász blökit mintegy kilenc évvel ezelőtt. Egy budapesti kutyamenhelyen láttak benne fantáziát, felajánlották a rendőrségnek.

 

Elkapták a bujkálót

Kábítószer-kereskedelem bűntette miatt jogerősen ötéves fegyházbüntetésre ítélt a bíróság egy szerb férfit. Nem akart bevonulni a börtönbe, Budapest területén bujkált, a józsefvárosi zsaruk találták meg a rejtekhelyén.

 

Bal felütés, jobb horog

Ez a kedvenc ütéskombinációja annak a 24 éves sportolónak, aki novemberben magyar bajnoki címet szerzett a profi ökölvívás leglátványosabb kategóriájában, a félnehézsúlyú versenyzők között.

 

Sportolókat díjaztak

December 7-én rendezték meg a Belügyminisztérium (BM) és a rendvédelmi szervek országos pontszerző sportbajnokságainak ünnepélyes eredményhirdetését.

 

Duplán pozitív

Bíróság elé állítási javaslattal zárta le a nyomozást a rendőrség egy férfival szemben, akit egy hónapon belül kétszer is ittas vezetésen értek tetten a rendőrök.