Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapja

2013. 12. 05., cs - 10:36
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Erőszak a családban, erőszak a párkapcsolatban!

November 25-ét a latin amerikai és karibi térség első feminista konferenciáján nyilvánították a nők elleni erőszak ellenes világnappá 1981-ben. A nők elleni erőszakot az ENSZ a következőképpen határozta meg: „A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában. Beleértendő, de nem korlátozandó a testi, szexuális és lelki erőszakra, melyet az áldozat a családon belül szenved el, ide értve a bántalmazást, a lánygyermekkel való szexuális visszaélést, […] a házasságon belüli nemi erőszakot […]” (Deklaráció a Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséről, 1993.)

A családon belüli erőszaknak soha nincsenek kívánatos következményei, testi, lelki sérülések kísérik. Sértettei, áldozatai döntő többségben nők és gyermekek, valamint más, helyzetüknél fogva kiszolgáltatott, leginkább idős, beteg emberek. A családon belül elkövetett erőszakra jellemző, hogy az erőszak formája nem csak fizikai, hanem szándékosan előidézett lelki gyötrelem, terror is lehet. A bántalmazás lehet az életkoruknál, speciális helyzetüknél fogva egyes családtagok esetében a gondoskodás elmulasztása, az elhanyagolás, valamint a segítő beavatkozás elmulasztása. Ez a fajta bántalmazás csecsemő- és kisgyermekkorban, valamint idős, magatehetetlen emberek esetében végzetes is lehet.

 

Kire, mire kell, hogy figyeljünk? Szüleinkre, gyermekeinkre, társunkra, párunkra, barátunkra, szomszédunkra, tanítónkra, tanítványunkra, munkatársunkra, ……. Folytathatnánk a sort, tágíthatnánk a körülöttünk élők körét, hiszen bárki élhet bántalmazó kapcsolatban.

 

A legfontosabb kérdés az, tudjuk-e, hogy a kapcsolat, amiben élünk erőszakos. Beismerjük-e mindezt magunknak? Akarunk-e, tudunk-e ezen változtatni? Merünk-e, tudunk-e segítséget kérni?   

 

Fontos tudni, hogy csak akkor tud a Rendőrség segítséget nyújtani, ha a jogellenes cselekmény a tudomásunkra jut.

 

Immár 10 éve, hogy a rendőri munkát szabályozó első intézkedés megszületett. Nagy hangsúlyt fektettünk és fektetünk a mai napig az állomány folyamatos képzésére, oktatására.  Az elmúlt évben 14199 esetben rendeltünk el nyomozást családon belüli erőszaknak tekintett bűncselekményben. Évről évre nő a sértettek vagy hozzátartozóik feljelentési, bejelentési hajlandósága, egyre több eset jut a tudomásunkra.     

 

2013. július 1-től a Büntető törvénykönyv 212/A. § alapján büntetni rendeli a kapcsolati erőszakot. A törvény a testi sértés szintjét el nem érő, de a sértett emberi méltóságát súlyosan sértő erőszakos magatartásokat és a gazdasági ellehetetlenítést is büntetni rendeli. Súlyosabb megítélés alá esik az, aki cselekményét rendszeresen követi el.

 

Amennyiben Ön vagy hozzátartozója sérelmére bűncselekményt, vagy szabálysértést követnek el és azonnali segítségre van szüksége, hívja a Rendőrséget a 107-es, vagy a 112-es ingyenesen hívható telefonszámon. Ha azonnali segítséget nem igényel feljelentését bármelyik Rendőrkapitányságon megteheti szóban, vagy írásban.

 

Országos Rendőr-főkapitányság, Bűnmegelőzési Osztály


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Előzetesben a gázoló

Elrendelte a bíróság az előzetes letartóztatását annak a férfinak, aki Dunakeszin, egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyen gázolt el egy nőt.

 

Kamionban bújtak meg

Tompánál, tehergépjárművekben megbújva próbált meg Magyarország területére bejutni összesen öt illegális migráns.

 

Rendőrnap Békéscsaba főterén

Bemutatókkal, játékos vetélkedőkkel és hasznos információkkal, tanácsokkal várták az érdeklődőket a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei.