Ne legyünk hiszékenyek!

2014. 06. 18., sze - 15:37
Vas Megyei Rendőr-főkapitányság

Tanácsok az időskorúak védelme érdekében.

A Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat által működtetett Idősek Otthonát látogatta meg Varga Sándor r. főhadnagy, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársa 2014. június 18-án. Az áldozattá válás elkerülése érdekében nem lehet ugyanis elégszer felhívni a figyelmet a fokozott körültekintésre.

Főhadnagy úr elmondta, hogy a nyomozó hatóság számára nem ismeretlen jelenség, amikor az elkövetők különböző trükkös módszerekhez folyamodva csalnak ki, vagy éppen tulajdonítanak el értékeket a sértettektől. Többször is előfordult, hogy a tettes – telefonon keresztül – a sértett unokájának adta ki magát, vagy az unokára hivatkozott. Az előadott történet szerint sürgősen nagyobb készpénzre lenne szüksége, mert bajba került, azonban ő most nem tud a pénzért menni, ezért egy barátját küldi érte. A gyanútlan áldozat pár perccel később át is adta a kért összeget a tolvajnak.

Az is megtörtént, hogy hivatalos személynek adták ki magukat, vagy éppen papírgyűjtés ürügyén, a jórészt idős személyek figyelmét elterelve jutottak be otthonukba és károsították meg őket. Jellemzően 10 óra és 16 óra közötti időpontba jelentkeznek, amikor az idősebbek egyedül tartózkodnak a lakásban.

 

Az alkalmazott trükkök végtelenek, az elkövetők legtöbbször jólöltözött, megnyerő modorú emberek, akik rugalmasak és rendkívül gyorsan alkalmazkodnak az adott szituációhoz. Éppen ezért felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy ismeretlen személy telefonon, vagy személyesen jelentkezik, és pénzt kér, először mindenképpen hívják fel azt a rokonukat, akikre hivatkozik!

A rendőrség kéri, hogy csak azt engedjék be lakásukba, akinek személyazonosságáról hitelt érdemlően meggyőződtek és idegeneknek ne adjanak át pénzt, vagy értéket! Amennyiben az idegen fenyegetően lép fel, vagy biztonságukat veszélyeztetik, hívják a rendőrséget!

 

 

 

 

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Keressük Budai Imrét

A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri egy 25 éves Sátoraljaújhelyi férfi eltűnése ügyében.

 

Melléképületből lopott

Őrizetbe vették a rendőrök azt a 49 éves baksi férfit, aki egy hódmezővásárhelyi házból tulajdonított el szerszámokat, késeket és egy akkumulátortöltőt. Lopás miatt indult ellene eljárás.