Megelőzés a gyermekek biztonságáért

2014. 06. 13., p - 13:34
Vas Megyei Rendőr-főkapitányság

Tanácsok a nyári szünidőre.

Az idei tanévben 2014. június 13-án csengettek be utolsó alkalommal a diákoknak. Elérkezett a sokak által már nagyon várt nyári szünet, a gondtalan pihenés, kikapcsolódás időszaka. Fontos, hogy a gyermekek ezen időszakban is értelmes elfoglaltságokkal töltsék szabadidejüket.

- A gyermekek védelmét elsősorban és legmegfelelőbben a szülői felügyelet szolgálja. Beszéljék meg velük, hogy a munkaidő alatt milyen formában tartják a kapcsolatot! A szülők, nagyszülők mindig tudjanak arról, hogy a fiatalok hol tartózkodnak!

- A csellengés, csavargás hamar meggondolatlan, esetleg törvénysértő dolgokhoz vezethet. Nem beszélve arról, hogy az elkóborolt gyermekek bűncselekmény áldozatává is válhatnak. A náluk lévő vagyontárgyakat ellophatják, elrabolhatják.

- Feltűnő viselkedéssel, értékes tárgyakkal ne hívják fel magukra a figyelmet!

- Nagyobb pénzösszeget ne, vagy csak több helyre elosztva vigyenek magukkal! Ne hagyják őrizetlenül értékeiket!

- A viszonylag későn megtartandó programokon csoportosan, lehetőség szerint felnőtt kíséretében vegyenek részt, és kerüljék a rosszul megvilágított, elhagyott helyeket!

- Tudatosítani kell a gyerekekben, hogy legyenek mindig óvatosak, tartózkodók az idegenekkel! Ne szálljanak be ismeretlen autóba, ne engedjenek be idegent a lakásba!

- Védjük a fiatalokat az internet káros hatásaival szemben is! Egyrészt bizonyos tartalmak jelenthetnek veszélyt a kiskorúakra, másrészről pedig chateléskor az ismeretlen beszélgetőpartner akár személyes találkozóra is hívhatja a gyermeket, amely szintén kockázatot rejthet magában. Ezért is kulcsfontosságú a szülői odafigyelés!

- Elengedhetetlen, hogy a fiatalok bizalommal forduljanak elsősorban a szülők és természetesen a hatóság munkatársai felé is. Fontos, hogy őszintén beszámoljanak szüleiknek a napi eseményekről, hiszen így az esetleges problémák még csírájukban megoldhatók.

Annak érdekében, hogy a szünidő valóban a nyugodt, gondtan kikapcsolódást jelenthesse, kérjük, fogadja meg tanácsainkat!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt akta: Jockey kalandjai

A dunakeszi rendőrök befejezték a staffordshire terrier tolvaja elleni nyomozást, a gyanúsítottal szemben vádemelést javasoltak.