Óvakodjanak az internetes csalóktól!

2016. 11. 01., k - 08:42
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

Legyenek óvatosak személyes adataik megadásánál. A bankkártyákkal kapcsolatos kérdésekre csak a fizetést bonyolító bank oldalán válaszoljanak!

Az informatika fejlődésével egyre népszerűbbek és elterjedtebbek az internetes vásárlói oldalak. Gyakran előfordul, hogy a világhálón „ismeretlenül” kötött, kedvezőnek tűnő üzlet során az előre átutalt vételár ellenében nem a megrendelt áru, vagy - egyes esetekben - semmi sem érkezik a vevőnek. 

A webshopon keresztül vásárlók körében legelterjedtebb - és biztonságosabb - az utánvételes fizetési mód, ami azt jelenti, hogy az áru ellenértékét utólag, a terméket kiszállító személy részére kell átadni. Bankkártya használata estén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljanak, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így a bankkártya adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a pénzintézet központjába, azokat a webáruház üzemeltetője nem ismeri meg.

Óvakodjunk az olyan weboldalaktól, melyeknek nevében elírás vagy hiba található, valamint ahol nem, vagy hiányosan adják meg az üzemeltető cég adatait! Ezeket az oldalakat tekintsék megbízhatatlannak! Legyenek óvatosak személyes adataik megadásánál is, a bankkártyákkal kapcsolatos kérdésekre csak a fizetést bonyolító bank oldalán válaszoljanak!

Az internetes csalások elkerülése érdekében óvakodjanak az olyan eladóktól, akik szolgáltatásával kapcsolatban kevés értékelést jegyeztek be az ügyfelek, vagy amelyek meglepően alacsony áron kínálják a terméküket, esetleg nem valódi lakcímmel, telephellyel vagy telefonszámmal regisztráltak. Vételárat soha ne küldjenek előre!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elfogás két napon belül

A nyomozók őrizetbe vették azt a fiút, aki Miskolc belvárosában egy szóváltás után megvágta vitapartnerének arcát.

 

Mobilt és pénztárcát zsákmányoltak

Két órán belül elfogták a rendőrök azt a két fiatal lányt, akik erőszakkal vették el alkalmi ismerősük mobiltelefonját és pénztárcáját Makón. Rablás miatt kell felelniük.

 

Pusztakézzel kifeszítette

A gyanúsított egy személyautóból akart pénzt szerezni. A debreceni rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát.

 

Őrizetben a nyaklánckitépő

A kispesti rendőrök elfogták azt a férfit, aki egy héten belül két alkalommal nyakláncot, két alkalommal pedig fülbevalót tépett ki a sértettek nyakából, illetve füléből.