A pirotechnikai termékekről

2014. 12. 31., sze - 09:58
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

Az év utolsó napján nem szabad megfeledkeznünk a pirotechnikai termékek biztonságos használatára vonatkozó előírásokról.

A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: rendelet) meghatározott rendelkezések az elmúlt évhez képest nem változtak, ugyanakkor indokolt a termékek biztonságos felhasználása és a termékek ellenőrzött és engedélyezett forgalmazása (árusítása) vonatkozásában az alábbiakra felhívni a figyelmet.

 

A hatályos jogi szabályozás értelmében az 1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket a 14. életévüket betöltött személyek, a 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket a 16. életévüket betöltött személyek egész évben megvásárolhatják és a használati és kezelési útmutatóban foglaltak szerint felhasználhatják. A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket 18. életévüket betöltött személyek december 28- és 31. között engedély nélkül megvásárolhatják, és a használati és kezelési útmutatóban foglaltak szerint december 31-én 18 órától január 1-én 6 óráig felhasználhatják. 

 

Pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből, vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolható. A forgalmazható tűzijáték termékek év végi árusítását a rendőrhatóság ideiglenes tárolóhelyre - pl.: bevásárlóközpontok környékén felállított konténerre - is engedélyezi. Engedélyt csak a rendeletben előírt személyi és tárgyi feltételeknek megfelelő kereskedő kaphat, a forgalmazott termékeknek minőségileg bevizsgáltnak és tanúsítottnak kell lenniük. Vásárokon és piacokon működési engedéllyel rendelkező üzletben csak játékos pirotechnikai termékek hozhatók forgalomba.

 

A fel nem használt, vagy hibás 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket, a szilvesztert követő 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, aki köteles azt térítésmentesen visszavenni. A termék január 5-ig történő visszaszállításával, valamint a forgalmazó általi visszavételével kapcsolatos rendelkezések megsértése esetén a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség jár el. Ne vásároljunk illegális árustól tűzijáték terméket, mert ezzel magunkat és környezetünket is veszélyeztetjük!

 

Magánszemély továbbra sem birtokolhat és használhat fel petárdát! A rendőrség a petárdát birtokló és használókkal szemben szabálysértési eljárást kezdeményez, akik akár százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatók. A szabálysértés miatt a rendőrség mellett közterület-felügyelő és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője is szabhat ki helyszíni bírságot.

 

A balesetek elkerülése érdekében fordítson kiemelt figyelmet az alábbiak betartására is!

 

Mindig tartsa be a használati útmutatóban foglaltakat!  Ne szerelje szét, vagy alakítsa át a termékeket! Beltérben soha ne működtesse a terméket, illetve úgy tárolja azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá! Kézben tartva ne működtessen tűzijáték terméket, és ne hajoljon fölé! A tűzijáték rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrja be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsa.  Eltört vezetőpálcás rakétát ne indítson! A kisebb tűzijáték telepet támassza meg oldalról téglával vagy arra alkalmas más tárggyal!  A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék, de legalább egy vödör víz, szükség esetére! Vetőcsöves (golyós) tűzijáték bomba birtoklása és felhasználása csak pirotechnikusnak engedélyezett!

 

A pirotechnikai termékeket csak az előírásoknak megfelelően, fokozott óvatossággal használják, vigyázzanak, hogy szórakozásuk ne veszélyeztessen másokat!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam