Közel 500 petárdát koboztak el a gyáli rendőrök

2014. 12. 31., sze - 12:49
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Egy fiatal férfi ellen szabálysértési feljelentést tettek.

A Dabasi Rendőrkapitányság Gyáli Rendőrőrsének munkatársai 2014. december 30-án a délutáni órákban Gyál egyik utcájában ellenőriztek egy fiatal férfit, akinél az intézkedés során közel 500 petárdát találtak. A petárda birtoklása és felhasználása a jogszabály értelmében tilos, ezért a rendőrök a termékeket elkobozták a férfitól és vele szemben szabálysértési feljelentést tettek.

Hamarosan országszerte megkezdődik az ünneplés, ezért a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság ismételten felhívja mindenki figyelmét arra, hogy a rendőrség - az elmúlt évekhez hasonlóan - idén is szigorúan ellenőrzi a jogszabályok betartását. Azokkal szemben, akik petárdát jogosulatlanul birtokolnak vagy használnak fel, szabálysértési eljárás indul és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal is sújthatók.

 

A szabálysértési törvény szankcionálja a pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabálysértéseket. Így, aki:

  • engedély nélkül végez pirotechnikai tevékenységet, az 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható;
  • pirotechnikai termékek előállítására, forgalmazására, tárolására, szállítására, felhasználására, megsemmisítésére, birtoklására vonatkozó előírásokat megszegi, az 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható;
  • Azt a pirotechnikai terméket, amelyre a fentiekben meghatározott szabálysértést elkövették, el kell kobozni.

 

A pirotechnikai terméket a kockázati szint, valamint felhasználási mód (nettó hatóanyag-tartalom, biztonsági távolság, zajszint) alapján különböző osztályokba soroljuk. A lakosság számára az I.-III. osztályokba tartozó termékek birtoklása, felhasználása engedélyezett, bizonyos feltételek betartása mellett.

I. pirotechnikai osztály: nagyon alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel jár, melyet – beleértve az emberi tartózkodás céljára szolgáló épületek belsejét is – behatárolt területen lehet felhasználni (pl. tortagyertya, recsegő, lepke, durranó-borsó).

II. pirotechnikai osztály: alacsony kockázattal és zajszinttel jár, melyet a szabadban lévő behatárolt területen való használatra szántak (pl. római gyertya, röppentyű, tűzforgó, vezető-pálcás rakéta, szikraszökőkút, vulkán).

III. pirotechnikai osztály: közepes kockázattal jár, ezért azt a szabadban lévő nagy, nyílt területen lehet felhasználni (pl. magas hatóanyag-tartalmú rakéták). Ezen termékek zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre.

Nem kell engedély a 14. életévét betöltött személynek az I. osztályba tartozó, valamint a 16. életévét betöltött személynek a II. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék megvásárlásához, birtoklásához. Ezek egy időben, összesen 1 kg nettó tömegig tárolhatók és a használati útmutatóban meghatározottak szerint felhasználhatók. 18. életévét be nem töltött személy az általa megvásárolható pirotechnikai terméket csak nagykorú felügyelete mellett használhatja fel!

Nem kell engedély nagykorú személynek a III. pirotechnikai osztályba tartozó termék - december 28-a és 31-e között történő - megvásárlásához, birtoklásához és tárolásához. Ezen termékeket december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig lehet felhasználni.

Az ünnepek alatt fel nem használt III. pirotechnikai osztályba tartozó, valamint bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket, január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, akinek ezt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül vissza kell vennie.

 

A további fontos tudnivalókat a pirotechnikai termékekkel kapcsolatban ITT találják meg.

 

Boldog új évet és balesetmentes szórakozást kíván a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam