Hétvégi közlekedési prognózis

2016. 02. 19., p - 11:47
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A 2016. február 19. és 2016. február 21. közötti időszakban jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.

Pénteken túlnyomóan borult lesz az ég, de a Dunántúlon és a középső országrészben délutántól kissé szakadozottabb lehet a felhőzet. Az időszak nagy részében sokfelé várható ismétlődő eső, nagyobb mennyiség a nyugati határszélen és az ország északkeleti harmadán valószínű. Napközben a csapadékzóna fokozatosan északkelet felé vonul, délutántól a Dunántúlon, majd a Dél-Alföldön is egyre kevesebb helyen valószínű eső. A késő délutáni, esti órákban a Dunazug-hegységben és az Északi-középhegységben havas eső, havazás is lehet. Eleinte a Kisalföldön, majd fokozatosan másutt is északnyugatira fordul a szél, és több helyen megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul. Késő estére 2 és 6 fok közé hűl le a levegő.

 

Szombaton napközben a változóan felhős ég mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, estefelé növekszik meg északnyugat felől erősen a felhőzet, és főként este, az északi területeken már eső is lehet. Az északnyugati szél néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 11 fok között alakul.

 

Vasárnap napközben vékonyodik, csökken a felhőzet, nyugaton több, keleten néhány órára a nap is kisüt. Északon a nap első felében szórványosan valószínű eső, zápor, délen csak kis eséllyel lehet csapadék. A délnyugati szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 5 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 9 és 14 fok között alakul.

(forrás: www.met.hu)

A téli időjárás a közúti közlekedésre, annak módjára és lehetőségeire is kihat. A balesetek megelőzése, elkerülése érdekében a megváltozott viszonyokhoz minden közlekedőnek igazodnia kell.

 

A gyorsforgalmi utak hétvégi közlekedésbiztonsága érdekében a következő tájékoztatás adjuk:

 

M1

2016. február 15. - 2016. február 21-ig a 12+250-66+500 kilométer szelvényben mindkét pályatesten a haladósáv zárására kerül sor burkolatjavítás miatt, mobil tereléssel, 80 km/óra sebességkorlátozás mellett;

 

2016. február 15. - 2016. február 21-ig a 12+500-66+500 kilométer szelvényben mindkét pályatesten az előzősáv és a leállósáv váltakozva történő zárására kerül sor szalagkorlát javítás miatt, mobil tereléssel, 80 km/óra sebességkorlátozás mellett;

 

 

Információink szerint a többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek. Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket! Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is számítani kell!

A „Kamionstop” 2016. február 20. (szombat) 22 órától február 21. (vasárnap) 22 óráig tart.

 

A hétvégén és a jövő héten napközben az évszakhoz képest enyhébb időjárással, éjszaka jellemzően fagypont feletti hőmérséklettel, továbbá többfelé csapadékkal számolhatunk, amely befolyásolhatja a közúti határátkelőhelyek járműforgalmát. Az utazóknak – az enyhe időjárás ellenére – továbbra is javasoljuk, hogy alaposabban készüljenek fel az utazásra, elindulás előtt tájékozódjanak a szomszédos országok időjárásáról, valamint szükség szerint gondoskodjanak a téli autózáshoz szükséges felszerelésekről, illetve megfelelő ruházatról, az esetleges várakozások időszakára folyadékról és élelemről.

 

A nemzetközi személyforgalom számára is igénybe vehető a Röszke-Horgoš (Horgos) közúti határátkelőhely 2015. december 30-tól. Magyarország Kormányának és Szerbia Köztársaság Kormányának megállapodása alapján a Röszke-Horgoš (Horgos) közúti határátkelőhely 2015. december 30-tól visszavonásig az autópályáról letiltott nemzetközi járműforgalom, valamint a nemzetközi gyalogos és kerékpáros forgalom mellett, a nemzetközi személyforgalom - kivéve autóbusz és tehergépjármű forgalom – számára is biztosítja a határátkelést. A közúti határátkelőhely továbbra is naponta 7-19 óra között tart nyitva. A magyar–szerb határszakaszon, a Röszke-Horgos vasútvonalon szünetel a vasúti közlekedés.

 

A részleges határzár magyar–horvát határon történő ismételt elrendeléséről szóló 3/2016. (I. 20.) BM rendelet alapján közbiztonság védelme érdekében a Magyarország és Horvát Köztársaság közötti határszakaszon – valamennyi személy, jármű és szállítmány számára – Magyarország államhatára nem léphető át:

 

  • a Murakeresztúr–Kotoriba (Kotor) vasúti határátkelőhelyen,
  • a Gyékényes–Koprivnica (Kapronca) vasúti határátkelőhelyen, valamint
  • a Magyarbóly–Beli Manastir (Pélmonostor) vasúti határátkelőhelyen.

 

A rendelet értemében Gyékényes–Koprivnica (Kapronca) vasúti határátkelőhelyen az államhatár eseti jelleggel átléphető, ha az államhatár rendjének védelmét nem veszélyezteti. A részleges határzár időtartama harminc nap.

 

A román határrendőrség 2015. november 19-én 11 órától ideiglenesen szigorított ellenőrzést vezetett be a magyar–román államhatáron a határforgalom ellenőrzésében, amely mind a személy, mind a teherforgalomban továbbra is várakozások kialakulásához vezethet a Romániába történő belépéskor és kilépéskor.

 

Az Ukrajnába történő be- és kiutazással kapcsolatos, valamint az egyes országokra vonatkozó információk, tanácsok továbbra is a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

 

A határátkelőhelyek nyitva tartásáról és az ott várható várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

 

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

 

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

 

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

 

Baranya megye

Baranya megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

 

Bács-Kiskun megye

 

Tompa közúti határátkelőhelyen várakozás alakulhat ki péntek délutántól kilépő irányban késő estig, illetve vasárnap kora délutántól estig a belépő irányban, melynek mértéke esetenként a 15-30 percet elérheti.

 

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen a személyforgalomban jelentősebb forgalom pénteken délutántól késő estig lesz kilépő irányban. Várakozással kell számolni belépő irányban vasárnap déltől estig a belépő irányban. A várakozás mértéke esetenként a 30 percet is elérheti. A teherforgalomban a kilépő irányban péntektől kezdődően egészen szombatig várakozás kialakulásával lehet számolni, melynek mértéke elérheti a 60-120 percet is.

 

Csanádpalota-Nagylak (Nădlac) autópálya határátkelőhelyen a teherforgalomban a kamionstop időszakán kívül ki- és belépő irányban is, akár 60-180 perc várakozási idő kialakulásával lehet számolni.                         

Ásotthalom és Tiszasziget közúti határátkelőhelyen, hétvégén 15-30 perc várakozással lehet számolni személyforgalomban, az átkelőhely megnyitása után reggel a belépő irányban és a zárást megelőzően este a kilépő irányban.

 

Békés megye

Békés megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

 

Hajdú-Bihar megye

 

Ártánd közúti határátkelőhelyen, a teherforgalomban február 19-én 12 és 22 óra, valamint február 20-án 8 és 22 óra között kilépő irányban akár 120 perc várakozás kialakulásával számolunk. Szintén várakozás alakulhat kilépő irányban február 21-én 8 és 22 óra között, amelynek mértéke elérheti a 120 percet, illetve február 21-én 22 óra és február 22-én 12 óra között a belépő irányban 60 perc várakozás kialakulásával lehet számolni.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozással kell számolni, főként péntek déltől hétfő hajnalig, amely a 60-120 percet is elérheti a belépő irányban. Szintén várakozás kialakulásával lehet számolni a személyforgalomban belépő irányban a jövő héten szerda estétől, melynek mértéke akár 60-120 perc is lehet.

 

Záhony közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban forgalomtorlódás várható be és kilépő irányban, melynek mértéke akár 60-120 perc is lehet.

 

Beregsurány és Tiszabecs közúti határátkelőhelyen a be- és kilépő irányban a hétvégén 30-60 perc várakozással számolunk.

 

Barabás közúti határátkelőhelyen belépő irányban 15-30 perc várakozás kialakulásával lehet számolni a hétvégén.

 

Csengersima közúti határátkelőhelyen bármely napszakban kialakulhat 15-30 perc várakozás a hazatérő és visszautazó elsősorban román vendégmunkások csoportos utazása miatt. 

 

A személyforgalomban közlekedőknek napközben alternatív útvonalként a 8-16 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk. A határátkelőhelyen a nyitást követően és a zárást megelőzően várakozás kialakulásával lehet számolni, melynek mértéke elérheti a 30 percet.

 

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (RRI)

A légi közlekedést, valamint a járatok indulását és érkezését befolyásoló tényezőkről nem rendelkezünk információval.

 

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határrendészeti összesítő Békés megyéből

A rendőrök a román hatóság munkatársaival közösen tartóztattak fel a gyulai közúti határátkelőhelyen öt külföldi férfit, akik Romániából érkező kamionokban rejtőzködtek.