Kerékpárral és gyalogosan is szolgálnak a rendőrök a turisztikai idényben

2017. 07. 12., sze - 11:38
Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

Nyáron a turisztikailag frekventált helyeken kerékpáros járőrök és gyalogos mozgóőrök is teljesítenek szolgálatot Baranya megyében.

A nyári időszakban a rendőrök nem csak gépkocsival és gyalogosan, hanem kerékpárral is járőröznek Harkányban, illetve Szigetváron. A kerékpáros szolgálatellátás egyfajta kombinációja a gyalogos és a gépkocsizó járőrszolgálatnak, amely az állampolgárokkal való közvetlen kapcsolattartás hatékony módja, hiszen a kerékpárral szolgálatot teljesítő rendőr a gyalogosnál gyorsabban eljut olyan helyekre, amelyet gépjárművel nehezebben vagy egyáltalán nem lehet megközelíteni.  

A kerékpáros járőrszolgálat fő célja a turisztikai szempontból jelentős területeken a látogatók sérelmére elkövetett szabálysértések, bűncselekmények megelőzése, megakadályozása, a járőrútirányokban meghatározott területek átfogó ellenőrzése, az állandó demonstratív rendőri jelenlét megteremtése. A rendőrök feladataikat speciális kerékpáros egyenruhában látják el.

Két kerékpáros rendőr Harkányban hétvégente főként az üdülőtelep, a piac, a parkolók és a strandfürdő környékének közrendjét és közbiztonságát erősíti, míg a fürdő területén gyalogosan látnak el szolgálatot az ott tartózkodók vagyonbiztonságának megőrzése céljából. A harkányi strandon júliusban és augusztusban 10 és 18 óra között Tourist Police pavilon is működik, ahol főiskolás, idegennyelvet beszélő fiatalok adnak felvilágosítást a nyaralóknak.

A szigetvári kerékpáros rendőrök kiemelten a strand és a vár környékét, valamint azok parkolóit visszatérően ellenőrizve teljesítik szolgálatukat a közrend, közbiztonság fenntartása, valamint az állampolgárok szubjektív közbiztonságérzetének növelése érdekében. A strand területén ők is gyalogosan járőröznek az ott pihenők vagyonbiztonságának megőrzése céljából.

Pécs belvárosában – kiemelten a Széchenyi tér, Király utca, Jókai tér, Szent István tér környékén – gyalogos mozgóőrök látnak el szolgálatot. Tőlük, illetve a Perczel utcában található Rendőrségi Információs Ponton kaphatnak felvilágosítást, tájékoztatást azok, akik segítséget, esetleg útbaigazítást kérnek.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Díjazott négylábúak és vezetőik

Kiemelkedő munkájukért tárgyjutalomban részesített a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője két szolgálati ebet és vezetőiket az összevont megyei kutyás képzésen.

 

Idős asszonyon segítettek

A rendőrök a mentők kiérkezéséig takarókkal melegítették a bissei nőt, és teát is főztek neki.

 

Lebukott az orvvadász

A szentendrei rendőrök egy 41 éves férfit fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként.

 

Nyomkövetők

Csak a nyomokat kellett a hóban követniük a putnoki rendőröknek, hogy eljussanak a kerékpártolvajokhoz.