Kutyák és gazdáik képzése Balassagyarmaton

2015. 05. 21., cs - 14:01
Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság kutyavezetői és a Cserhát Mentőkutyás Egyesület mentőkutyásai vettek részt a közös gyakorlaton.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztálya rendszeresen megszervezi a szolgálati kutyák területi képzését, melyet legutóbb 2015. május 20-án rendeztek meg. Ez a gyakorlat rendhagyó volt, mivel a hatóság és az egyesület között létrejött együttműködési megállapodásra való tekintettel, a Cserhát Mentőkutyás Egyesület balassagyarmati kiképző bázisán bonyolították azt le, melyen az egyesület tagjai is részt vettek. A képzés bevezetéseként Juhász Zoltán egyesületi elnök tájékoztatta a megjelent kutyavezetőket a mentőkutyások feladatáról, eddigi jelentősebb kutatási eredményeikről, jövőbeni terveikről, valamint bemutatta a rendelkezésükre álló felszereléseket.  

Ez alkalommal hat közrendvédelmi kutyavezető, négy mentőkutyás egyesületi tag és négylábú segítőik vettek részt a gyakorlaton. A speciális feladatokra tekintettel célszerű a kutyavezetők közös szituációs képzése. A rendőrök közterületi munkáját hatékonyan segítik a szolgálati kutyák, mivel jelenlétük jelentős visszatartó erőt képvisel a jogsértő személyekkel szemben. A mentőkutyás egyesület tagjai az eltűnt személyek felkutatása során gyakran közösen dolgoznak a rendőrség munkatársaival, ezért indokolt a helyszínen történő együttműködés gyakorlása.

A képzésen a közrendvédelmi kutyavezetők és a szolgálati kutyák fegyelmező, illetve őrző-védő feladatsort hajtottak végre. Az utóbbi gyakorlatcsoport tekintetében támadás elhárítását, igazoltatás biztosítását, menekülő személy elfogását is gyakorolták a résztvevők. 

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Az akkumulátort is ellopta

Vádemelési javaslattal fejezték be a pesterzsébeti rendőrök annak a férfinak az ügyét, aki kisteherautókat tört fel Budapesten.

 

Újraélesztették

A rákospalotai rendőrök mentették meg annak a férfinak az életét, aki majdnem életét vesztette egy füstmérgezésben.

 

Segítettek

Jász-Nagykun-Szolnok megye területén az elmúlt napokban több alkalommal is segítettek a rendőrök.