Kutyák és gazdáik képzése Balassagyarmaton

2015. 05. 21., cs - 14:01
Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság kutyavezetői és a Cserhát Mentőkutyás Egyesület mentőkutyásai vettek részt a közös gyakorlaton.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztálya rendszeresen megszervezi a szolgálati kutyák területi képzését, melyet legutóbb 2015. május 20-án rendeztek meg. Ez a gyakorlat rendhagyó volt, mivel a hatóság és az egyesület között létrejött együttműködési megállapodásra való tekintettel, a Cserhát Mentőkutyás Egyesület balassagyarmati kiképző bázisán bonyolították azt le, melyen az egyesület tagjai is részt vettek. A képzés bevezetéseként Juhász Zoltán egyesületi elnök tájékoztatta a megjelent kutyavezetőket a mentőkutyások feladatáról, eddigi jelentősebb kutatási eredményeikről, jövőbeni terveikről, valamint bemutatta a rendelkezésükre álló felszereléseket.  

Ez alkalommal hat közrendvédelmi kutyavezető, négy mentőkutyás egyesületi tag és négylábú segítőik vettek részt a gyakorlaton. A speciális feladatokra tekintettel célszerű a kutyavezetők közös szituációs képzése. A rendőrök közterületi munkáját hatékonyan segítik a szolgálati kutyák, mivel jelenlétük jelentős visszatartó erőt képvisel a jogsértő személyekkel szemben. A mentőkutyás egyesület tagjai az eltűnt személyek felkutatása során gyakran közösen dolgoznak a rendőrség munkatársaival, ezért indokolt a helyszínen történő együttműködés gyakorlása.

A képzésen a közrendvédelmi kutyavezetők és a szolgálati kutyák fegyelmező, illetve őrző-védő feladatsort hajtottak végre. Az utóbbi gyakorlatcsoport tekintetében támadás elhárítását, igazoltatás biztosítását, menekülő személy elfogását is gyakorolták a résztvevők. 

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Segélykiáltások a szomszédból

Egy férfi hívta fel a rendőrség Tevékenység Irányító Központját 2018. január 18-án a hajnali órákban, hogy a szomszédjában lakó idős nő segítségért kiabál.

 

Tujákat lopott

A vecsési rendőrök az állampolgárok segítségét kérik egy férfi azonosításához.