Rendőri intézkedések a téli időjárással összefüggésben

2017. 01. 11., sze - 16:46
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A rendőrség az extrém hideg időben különleges odafigyeléssel fordul a legkiszolgáltatottabbak felé.

A rendőrség minden rendelkezésére álló eszközzel gondoskodik a rászoruló személyekről. A közterületi járőrszolgálat során kollégáink a veszélyhelyzetben lévő személyek biztonságos helyre szállítása érdekében folyamatosan kapcsolatot tartanak és együttműködnek az önkormányzatokkal, a szociális ellátó rendszer különböző szervezeteivel, a krízisközpontokkal, a karitatív szervezetekkel. A rendőrséget segíti és támogatja stratégiai partnere, az Országos Polgárőr Szövetség, amelynek szervezetei a hideg időjárásra tekintettel emelt létszámmal látnak el a járőrökkel közösen vagy önállóan közterületi szolgálatot.

A körzeti megbízottak és a járőrök kiemelt figyelmet fordítanak a tanyavilágban vagy zsáktelepüléseken élő emberekre. Országszerte valamennyi megyéből érkezett olyan jelzés, ahol egy-egy időskorú kért segítséget, mert nem tudott befűteni vagy nem tudta felaprítani a tűzifát. Több helyen észleltük, hogy lakott ingatlanban nem volt kéményfüst, többszöri kopogtatásra csengetésre sem nyitottak ajtót az ott lakók. A rendőrök minden ilyen esetben segítséget nyújtottak, ha kellett fát vágtak, befűtöttek, gondoskodtak a rászorulók elhelyezéséről, szükség esetén értesítették az Országos Mentőszolgálatot.

A rendőrség folyamatos jelenlétet biztosított az áramkimaradásokkal érintett területeken. A közlekedési balesetek helyszínein kiemelt figyelmet fordított a forgalom folyamatoságának biztosítására, a terelőutak kijelölésére és ott a forgalomirányításra, hogy a hidegben senkinek ne kelljen autójában hosszabb időt várakozással eltöltenie.

A rendőrség nem elégszik meg az elsődleges segítségnyújtással, biztonsági intézkedéssel, folyamatosan jelzéseket küld az önkormányzatok és az ellátó rendszer felé azokban az esetekben, amikor a körülmények azt indokolják.

A rendkívüli hideg időjárással összefüggésben 2017. január 6-án 00.00 órától január 10-én 24.00 óráig 94 biztonsági intézkedést hajtottak végre a rendőrök, ebből 71 alkalommal közterületen, 23 alkalommal magánlakásban, illetve magánterületen segítettek.

 

A rendőrség a közterületi szolgálatot ellátó munkatársakról is gondoskodik. Folyamatos az állomány forró teával való ellátása, a parancsnokok kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a szabadban szolgáló rendőrök megfelelő ruházatban lássák el feladatukat. A hideg időre tekintettel bevezetett szolgálatszervezés lehetővé teszi, hogy 30 percnél hosszabb ideig senki ne lásson el a szabadban gyalogos járőrszolgálatot.

A határ őrizetében részt vevő állomány 30 perc szabadban eltöltött szolgálat után felfűtött szolgálati autókban, illetve a Magyar Honvédség által biztosított melegedő sátrakban pihen. Az országos rendőrfőkapitányság a rendszeresített aláöltözet kiegészítéseként külön összeget biztosított valamennyi a határon feladatot ellátó rendőr számára további meleg ruhanemű vásárlására. Minden kollégát ellátunk kötött sapkával, kézmelegítő zselével, C-vitaminnal, takaróval, illetve forró teával, termosszal, az egészségügyi ellátás folyamatos. A rendkívüli hideg idejére a gyalogos járőrszolgálat részbeni kiváltására a határtérségbe több szolgálati járművet csoportosított át a rendőrség.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Öt pakisztáni férfi egy szerb kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Kamionban bújt meg

Egy külföldi férfi próbált meg jogellenesen bejutni Magyarország területére.

 

Elfáradtak, ezért biciklit loptak

Vendégségből hazafelé tartva egy ruzsai ház melléképületéből lopott kerékpárokat egy szatymazi férfi és párja. A rendőrök Üllésen fogták el a feltételezett elkövetőket.