Rendőri intézkedések a téli időjárással összefüggésben

2017. 01. 11., sze - 16:46
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A rendőrség az extrém hideg időben különleges odafigyeléssel fordul a legkiszolgáltatottabbak felé.

A rendőrség minden rendelkezésére álló eszközzel gondoskodik a rászoruló személyekről. A közterületi járőrszolgálat során kollégáink a veszélyhelyzetben lévő személyek biztonságos helyre szállítása érdekében folyamatosan kapcsolatot tartanak és együttműködnek az önkormányzatokkal, a szociális ellátó rendszer különböző szervezeteivel, a krízisközpontokkal, a karitatív szervezetekkel. A rendőrséget segíti és támogatja stratégiai partnere, az Országos Polgárőr Szövetség, amelynek szervezetei a hideg időjárásra tekintettel emelt létszámmal látnak el a járőrökkel közösen vagy önállóan közterületi szolgálatot.

A körzeti megbízottak és a járőrök kiemelt figyelmet fordítanak a tanyavilágban vagy zsáktelepüléseken élő emberekre. Országszerte valamennyi megyéből érkezett olyan jelzés, ahol egy-egy időskorú kért segítséget, mert nem tudott befűteni vagy nem tudta felaprítani a tűzifát. Több helyen észleltük, hogy lakott ingatlanban nem volt kéményfüst, többszöri kopogtatásra csengetésre sem nyitottak ajtót az ott lakók. A rendőrök minden ilyen esetben segítséget nyújtottak, ha kellett fát vágtak, befűtöttek, gondoskodtak a rászorulók elhelyezéséről, szükség esetén értesítették az Országos Mentőszolgálatot.

A rendőrség folyamatos jelenlétet biztosított az áramkimaradásokkal érintett területeken. A közlekedési balesetek helyszínein kiemelt figyelmet fordított a forgalom folyamatoságának biztosítására, a terelőutak kijelölésére és ott a forgalomirányításra, hogy a hidegben senkinek ne kelljen autójában hosszabb időt várakozással eltöltenie.

A rendőrség nem elégszik meg az elsődleges segítségnyújtással, biztonsági intézkedéssel, folyamatosan jelzéseket küld az önkormányzatok és az ellátó rendszer felé azokban az esetekben, amikor a körülmények azt indokolják.

A rendkívüli hideg időjárással összefüggésben 2017. január 6-án 00.00 órától január 10-én 24.00 óráig 94 biztonsági intézkedést hajtottak végre a rendőrök, ebből 71 alkalommal közterületen, 23 alkalommal magánlakásban, illetve magánterületen segítettek.

 

A rendőrség a közterületi szolgálatot ellátó munkatársakról is gondoskodik. Folyamatos az állomány forró teával való ellátása, a parancsnokok kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a szabadban szolgáló rendőrök megfelelő ruházatban lássák el feladatukat. A hideg időre tekintettel bevezetett szolgálatszervezés lehetővé teszi, hogy 30 percnél hosszabb ideig senki ne lásson el a szabadban gyalogos járőrszolgálatot.

A határ őrizetében részt vevő állomány 30 perc szabadban eltöltött szolgálat után felfűtött szolgálati autókban, illetve a Magyar Honvédség által biztosított melegedő sátrakban pihen. Az országos rendőrfőkapitányság a rendszeresített aláöltözet kiegészítéseként külön összeget biztosított valamennyi a határon feladatot ellátó rendőr számára további meleg ruhanemű vásárlására. Minden kollégát ellátunk kötött sapkával, kézmelegítő zselével, C-vitaminnal, takaróval, illetve forró teával, termosszal, az egészségügyi ellátás folyamatos. A rendkívüli hideg idejére a gyalogos járőrszolgálat részbeni kiváltására a határtérségbe több szolgálati járművet csoportosított át a rendőrség.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt ügyek: „Gyalogkakukk”

Vádemelési javaslattal élt a rendőrség egy férfival szemben, aki egy motort és két autót akart elkötni, hogy sajátjához eljusson.

 

Megtalálták

Az összefogás és a kitartó kutatás eredményeképpen időben rátaláltak a Laskodról eltűnt férfira.

 

Lóháton a Balaton északi partján

A Készenléti Rendőrség és a Balatonkenese Rendőrőrs lovas járőrei együtt teljesítettek szolgálatot Balatonalmádi illetékességi területén.