Elindult az „Európa Legkeresettebb Bűnözői” weboldal

2016. 01. 30., szo - 10:21
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda is közreműködik az Európa legkeresettebb, szökésben lévő bűnözőinek felkutatását célzó projektben, amely az EUROPOL támogatásával valósul meg.

Az EUROPOL 2016. január 29-én elindította a www.eumostwanted.eu elnevezésű honlapot, amely várhatóan jelentősen támogatja majd a nemzetközi szinten keresett bűnelkövetők, valamint a résztvevő európai tagállamok top körözöttjeinek hatékonyabb és gyorsabb lokalizálását, illetve elfogását.

A honlap naprakész információkat tesz közzé körözött bűnözőkről, akiket Európában súlyos bűncselekmény vagy terrorcselekmény elkövetése miatt ítéltek el, vagy annak elkövetésével gyanúsíthatók. Az EU biztonságának növelése terén ez az első olyan páneurópai szintű kezdeményezés, amely a tagállamok körözési listáit egységesen, közös platformon hozza nyilvánosságra. A projektben résztvevő európai rendvédelmi szervek azt remélik, hogy a lakosság megismeri és rendszeresen látogatja majd a honlapot, valamint az állampolgárok bejelentésekkel segítik - akár névtelenül is – a hatóságok munkáját.

 

A weboldal létrehozását és működtetését az ún. Célkörözési Egységek Európai Hálózata (ENFAST - European Network of Fugitive Active Search Teams) projekt keretében valósítja meg az EUROPOL. Az ENFAST egy 28 tagállam rendvédelmi szakembereiből álló olyan speciális hálózat, amely a hét minden napján non-stop elérhető, tagjai - releváns információ alapján - azonnal képesek reagálni, felkutatják és elfogják a körözött bűnözőket.

 

A honlap 17 nyelven elérhető tartalmát a tagállamok célkörözési egységei kezelik és szerkesztik, melyek adminisztrátorai saját nemzeti körözési listáikat töltik fel, és közvetlenül értesítést kapnak az azokkal kapcsolatos bejelentésekről, információkról. A honlapra az egyes országok meghatározott számú célszemély adatait tölthetik fel, amelyek a prioritásaiknak megfelelően rendszeresen frissítésre kerülnek.

 

Magyarországot a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztály Életvédelmi Osztály Célkörözési Alosztály képviseli az ENFAST projektben, amelynek keretében a magyar hatóságok által körözött bűnelkövetők mielőbbi elfogása érdekében együttműködik a rendvédelmi hálózat valamennyi célkörözési egységével.

 

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Arccsonttörést szenvedett

A kiskunfélegyházi rendőrök befejezték a helybéli testvérpár ügyében a vizsgálatot. Egyikükkel szemben garázdaság, másikukkal szemben súlyos testi sértés miatt javasolnak vádemelést.

 

Ötven illegális migráns egy nap alatt

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba ötven határsértő Csongrád megyében tegnap. A rendőrök negyven főt feltartóztattak, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket, tíz személyt pedig elfogtak, ellenük idegenrendészeti eljárás indult.

 

Libát és kocsit lopott

A Kiskunmajsai Rendőrőrsön befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, amelynek gyanúsítottja ittasan, jogosítvány nélkül vezette a lopott autót.