100 éves a Csepeli Rendőrkapitányság

2017. 07. 12., sze - 11:15
Zsaru Magazin

A rend őrei egy évszázada ügyelnek a csepeli lakosok biztonságára. A jubileum alkalmából június 30-án rendezett ünnepségen a kapitányság teljes állománya felsorakozott.

Csepelen a múlt század elején a rendőri szolgálatot a Magyar Királyi Csendőrség látta el. 1908-tól hat községi rendőr teljesített itt szolgálatot. Az elöljáróság 1910-ben kezdeményezte, az 1916-os 38. törvénycikk pedig a Magyar Királyi Fővárosi Rendőrség hatáskörébe utalta Csepel községet. A Weiss Manfréd Acél- és Fémművek folyamatos fejlődésével az első világháború alatt a gyár dolgozóinak létszáma közel 30 ezerre duzzadt, ami együtt járt a rendbontások számának emelkedésével is.

 

A gyertyákat Szilágyi Sándor alezredes fújta el

Aztán belügyminiszteri jóváhagyással megalakult a Magyar Királyi Államrendőrség Budapest Főkapitányságának Csepeli Kapitánysága 1917. június 17-én, mint az Erzsébetfalvai Kerületi Kapitányság állandó kirendeltsége Bothár Béla főtanácsos vezetésével. A kapitányság halvány okkersárga épületét a Király utca 11. alatt avatták fel. Állományába hat detektív, tíz rendőr és két altiszt, összesen 23 fő tartozott. A kapitányság megalakulása után két évvel a csepeli zsaruk számát további 20 fővel bővítették. A rendőrök ekkor 160–240, a tisztviselők 240–400 korona fizetést kaptak. A kapitányság 1921-ben lett önálló, miután Sándor József rendőrkapitányt kinevezték.

Csepel 1951-ben lett a főváros XXI. kerülete, a zsaruk1953-ban költöztek át a sokkal tágasabb, kifejezetten számukra épült – mára már műemlék jellegű – Szent Imre téri épületbe. A csepeli rendőrségnek 22 vezetője volt, hosszú ideig volt kapitány Zsódi Gyula alezredes és Vágó Imréné ezredes, ők az ünnepségen is megjelentek.

Az elmúlt száz évre emlékezve időszaki kiállítás nyílt a Csepel Galériában a Rendőrmúzeum segítségével számos helyi fotóval, történettel, augusztus 20-ig áll nyitva az érdeklődők előtt. A tárlat megnyitóján több fővárosi rendőrkapitányság vezetője is részt vett. Szilágyi Sándor alezredes, megbízott kapitányságvezető hangsúlyozta, az elmúlt évszázad alatt a rendőrség elnevezése többször változott, feladata viszont mindig ugyanaz volt és lesz: a közrend és a közbiztonság megteremtése, fenntartása.

Az ünnepség a Csepeli Szurkolói Arénában folytatódott, ahol a Magyar Honvédség Központi Zenekarával és a Hagyományőrző Rendőrszázad tagjai kíséretében felvonuló kerületi állomány felsorakozott. Az eseményen részt vett Bucsek Gábor vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya, Terdik Tamás ezredes, bűnügyi és Kuczik János Zoltán ezredes, rendészeti főkapitány-helyettes. A vezérőrnagy köszöntőjében hangsúlyozta, az elmúlt száz esztendőben rengeteg eredményt értek el a kerületi rendőrök. A példaértékű múltbeli sikereket a jelenlegi állomány is elkönyvelheti. Megemlítette, az elmúlt hét évben felére csökkentették az állampolgárokat legjobban irritáló bűncselekményeket, majd kijelentette, a csepeli kollégák igazi hősök, akik a kerület lakosai érdekében látják el szolgálatukat nap mint nap.

Bucsek Gábor vezérőrnagy gratulált a győzteseknek

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere megjegyezte, amíg 2010-ben az itt lakók visszajelzése alapján a legfőbb gondot a rossz közbiztonság jelentette, 2017-re már korántsem ezt tartják a legégetőbb megoldandó kérdésnek. Ezért köszönet illeti a zsarukat, akikre mindig számíthatnak a polgárok. Az önkormányzatra pedig a rend őrei számíthatnak az évek óta tartó remek együttműködésnek köszönhetően.

Szilágyi Sándor az állományhoz és a jelenlévőkhöz intézett szavaival rávilágított: mindig újabb kihívások jönnek, és talán újak az eszközök is, amelyekkel megválaszolják őket, ám azok az értékek, amelyeken a siker múlik – az őszinteség, a kemény munka, a bátorság, a tisztesség, a tolerancia – örök érvényűek.

Ezt követően Borbély Lénárd emlékszalagot kötött a csapatzászlóra, amelyet a történelmi egyházak helyi vezetői megáldottak.

A centenárium alkalmából a kerület általános iskoláiban két korcsoportban rajzpályázatot hirdetett a kapitányság 100 éves a csepeli rendőrség címmel. A nyertes lurkóknak járó oklevelet és ajándékcsomagot Bucsek Gábor adta át.

A nap záróakkordjaként a kapitányság épületében tartott fogadáson Türi Árpád százados, bűnügyi osztályvezető pohárköszöntőjében kiemelte, a nap kiváló alkalom arra, „hogy megmutathassuk magunkat, hogy bebizonyíthassuk az állampolgá­rok számára, hogy méltók vagyunk a bizalmukra immár száz éve. Megígérhetjük, a jövőben is e törekvés szerint végezzük rendőri munkánkat!”

FERENTZI TÜNDE

FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ

 

Hírhedt ügy

A jubileumi kiállítás egyik legérdekesebb, csepeli vonatkozású darabja kétségkívül a Kodelka-gyilkosságról fennmaradt jegyzőkönyv. Androvicz Gábor, a Rendőrmúzeum munkatársa elmondta: Léderer Gusztáv csendőr főhadnagy fejbe lőtte, majd feldarabolta felesége szeretőjét, Kodelka Ferencet, egy hentesbolthálózat tulajdonosát, hogy a tőle kicsalt több millió koronát ne kelljen visszafizetniük. A hentesmester holttestének eltüntetése nem ment gördülékenyen. A bőröndökkel a csepeli Duna-partra indultak, azonban egy gyártelep biztonsági őre felfedezte őket. A férfi nem fogadta el a főhadnagy magyarázatát, hogy egy megdöglött kutyát akarnak a vízbe dobni, és értesítette a csendőrséget. Léderert 1926. november 12-én a Margit körúti fogház udvarán felakasztották.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

A helyszínen elfogták a szúrkálót

A gyanú szerint két férfi összeszólalkozott, majd a fiatalabbik több késszúrással megsebesítette vitapartnerét, aki ennek következtében életét vesztette.

 

Miniszteri elismerést kapott

Smajda Ilona Márta r. alezredes, a Szekszárdi Rendőrkapitányság kiemelt főelőadója hosszú évtizedeken keresztül végzett kiemelkedő munkáját köszönték meg.