A jég hátán is

2017. 01. 25., sze - 11:04
Zsaru Magazin

Befagyott a Tisza. A rendőrök partra húzták csónakjaikat, de folyamatosan járják a gátakat, a folyó, a holtágak medrének vonalát. Vigyázzák a jeget, mindenkit figyelmeztetnek, tanácsokkal látnak el, aki arra közlekedik.

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság (TVRK) szolnoki parancsnoki épületének bejáratánál január 11-én reggel már felírta az ügyeletes a táblára a napi meteorológiai adatokat. 9 órára mínusz 12 fokra nőtt a levegő hőmérséklete, a holtágak jégvastagsága 12 centis, az élő Tiszán átlagosan 5 centi vastag a jégtakaró. A hajózást betiltották, egyetlen csónak sem mehet a vízre.

 

A fiatalokat a partra tessékelik

 

– Folyóvízen tilos a jégre menni, annak vastagsága centiméterenként változhat, a sodrás vonalában nem is fagy be – mondta Gönczi Iván főtörzsőrmester, a TVRK járőrvezetője. – A jég alatt a víz mozog, bármikor megtörhet a páncél, és kész a baj. A szolnoki gyaloghíd alatt egy jégtorlasz keletkezett, a szépsége kihívó, ki is kellett már hívnom onnan tegnap pár iskolást, akik az életükkel játszva a torlasz közepén tornáztak.

 

Téli túlélőkészlet a járőrautóban

 

A jégtorlasznál most is vannak tizenévesek, őket még a széléről sikerül kiparancsolniuk a zsaruknak a partra, ahol egy gyors kiképzés keretében elismételtetik velük: NEM MEGYÜNK a folyóvíz jegére.

– Nem a büntetés a cél, jóllehet, aki a jégen tartózkodás szabályait megszegi, szabálysértést követ el, ám mi azt szeretnénk, ha a téli sportokban öröme lenne az embereknek, ne árnyékolja be azt egyetlen tragédia sem – magyarázta Illés Gergely százados, a TVRK rendészeti osztályának vezetője. – A befagyott vízre mindenki csak saját felelősségre mehet, igyekszünk állandó jelleggel odafigyelni a közkedvelt korcsolyázóhelyekre. 12 centi vastag a jég, ez egy felnőttet már elbír, nagyobb csoporthoz, egy alkalmi hokimeccshez azonban még híznia kell legalább 3 centit. Alapszabály: egyedül senki ne menjen a jégre, mindig legyen valaki, aki baj esetén segítséget tud hívni.

 

Illés Gergely százados

 

A zsaruk mellett a katasztrófavédelem, a mentők szakemberei is felkészültek arra, januárban megszállhatják a befagyott vizeket a jég szerelmesei. A szolnoki, Alcsiszigeti holtágnál összehangolt gyakorlaton ismételték el, mennyire rögzültek a jégből mentés mozdulatsorai. A rendőrautókban ott a kötél, ha a jégbe szakadtnak sikerül megfognia, azzal lehet a leggyorsabb a mentés. A járőrkocsiban van takaró, forró tea is, melegen lehet tartani egy bajbajutottat pár percig, míg érte jön a mentő.

– A hideg szörnyű dolog, bizony van, akinek nap mint nap gondot okoz a fűtésre szánt fa beszerzése – vette vissza a szót Illés százados. – A mínuszokkal együtt megnő a fatolvajok száma is. Csak azok ellen indítunk eljárást, akik célszerszámokkal, fűrésszel, fejszével járják a folyó mentét, természetvédelmi területeket, védett fákat károsítva. Akinek tényleg az élete függ a fától, azt olyan helyekre irányítjuk, ahol beszerezheti a szükséges engedélyeket a nem őshonos erdők, akácosok gallyainak, vagy nyári, villámcsapott, kidőlt fák maradványainak, partra sodort uszadék fák gyűjtésére. A természetvédelmi területek őrszolgálatával is egyeztetünk, ők tudják, hol lehet károkozás nélkül tüzelőnek valót gyűjteni. Nem a büntetés a cél, hanem az, hogy a jogszabályokat betartassuk, de aki rászorul, annak jusson tűzrevaló is.

 

Veszélyes a befagyott folyó jege

 

Az orvhalászokkal már nem engedékenyek a zsaruk, márpedig azokat nem zavarja a jég. Sőt. Pontosan tudják, a jég alatt hol vannak azok a helyek, ahol 50-100 kilós harcsák gyűlnek össze melegedni, tiszai nyelven: vermelni.

– A fagyos napokon is jégre mennek, életüket kockáztatva a zsákmányért – magyarázta Gön­czi törzszászlós. – Hatalmas lékeket vágnak, ezek között áthúznak egy hálót, a halak odaúsznak a friss oxigénért, így biztos a fogás. A vermelőhelyeken gereblyéznek is, vagyis a horgokat vízbe dobva a halak hátába, oldalába akasztják be, ezzel szenvedést is okozva az állatnak. A folyamatos éjszakai járőrözéssel figyeljük a rabsicokat, rájuk is vigyáznunk kell, senki nem szakadhat be a vízbe.

 

Gönczi Iván főtörzsőrmester a korcsolyázókat is figyelmezteti

 

Az orvhalászok nyomait nap mint nap ellenőrzik a rendőrök. A tolvajok ugyanis nem jelölik, hol vágnak lyukat a jégen, veszélyeztetve ezzel mások biztonságát. Az egyméteresnél kisebb átmérőjű léket faágakkal, náddal, parti növényzettel kell jelezni, hogy az 50 méteres távolságból is látható legyen. A nagyobb léket piros szalaggal kell körbekeríteni. A rendőrök minden léket biztosítanak, a korcsolyázókat külön figyelmeztetve, merre ne csúszkáljanak.

Végh Attila

Fotó: André Ildikó


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Előzetesben a gázoló

Elrendelte a bíróság az előzetes letartóztatását annak a férfinak, aki Dunakeszin, egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyen gázolt el egy nőt.