A polgárok véleménye a meghatározó

2017. 02. 08., sze - 13:46
Zsaru Magazin

Évértékelőt tartott Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány február 1-jén a Rendőrségi Igazgatási Központban. Az adatok és a közvélemény-kutatások azt mutatják, a rendőrség mind bűnügyi, mind rendészeti vonalon eredményes évet zárt.

A rendőri tevékenységet a tavalyi évben két feladat határozta meg – emelte ki elsőként a főkapitány. Az egyik az illegális migráció kezelése, a másik pedig a terrorfenyegetettséggel kapcsolatban jelentkező feladatok végrehajtása. „Úgy ítélem meg, hogy az államhatár magas szintű biztosítása és védelme mellett sikerült teljesíteni azt az alapvető célkitűzést, hogy Magyarországon közbiztonsági deficit ne alakuljon ki.” Hozzátette: ehhez nagyon magas szintű együttműködésre, párbeszédre volt szükség, elsősorban a polgárőrséggel, önkormányzatokkal, illetve minden társ- és együttműködő szervvel.

 


Papp Károly altábornagy

 

A kormány döntése értelmében a Készenléti Rendőrség határvadász-állománya létszámának háromezer fős bővítésére kapott lehetőséget az ORFK. A szeptemberben elkezdett toborzótevékenységet idén is folytatják. A sajtótájékoztatón elhangzott: a rendőri feladatok ellátásához a források folyamatosan rendelkezésre álltak és állnak, a 2016-os évet a rendőrség valamennyi szerve adósságmentesen zárta.

 

A rendvédelmi életpályamodell 2016-ra tervezett ütemei – így az 5 százalékos illetményemelés is – megvalósultak, illetve kidolgozták a rendvédelmi egészségkárosodási járulék és a lakhatási támogatások biztosításának új rendszerét.

 

A statisztikai adatokat nézve kiderül, a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma tavaly 278 263 volt, ami 4 százalékos növekedés 2015-höz viszonyítva, a nyomozáseredményességi mutató viszont 54,8-ről 63,2 százalékra javult. A bűncselekmények növekedésének egyik oka a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz hamisítás vétsége elkövetésével összefüggő bűncselekmény-sorozat miatt indult ügy lezárása. Ennek eredményeként míg 2015-ben 867 ilyen bűncselekmény történt, addig tavaly 23 058.

 

 

A másik ok egy a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon befejezett, szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó csalássorozat miatt indított büntetőeljárás.

 

A közterületen elkövetett bűncselekmények száma az előző évhez képest 3,7 százalékkal csökkent, míg a nyomozáseredményességi mutató 7 százalékponttal nőtt. Az altábornagy rámutatott, az illegális migráció jelentette nagy leterheltség mellett a rendőrség továbbra is biztosította a közterületi jelenlétet. Ehhez nagyban hozzájárult a polgárőrség tevékenysége és a két szervezet szolgálatának összehangolása.

 

Az emberölés bűncselekmények nyomozásának eredményessége évek óta a legmagasabb volt tavaly, 92,2 százalék. A 2015-ös és a tavalyi év összehasonlításában további érdekes adatokat osztott meg Papp Károly: a kábítószer-terjesztés miatt indított eljárások száma – a felderítéseknek köszönhetően – 22-vel emelkedett, a nyomozáseredményességi mutató pedig 4,2 százalékkal javult. Majd hozzátette, a teának álcázott khat nevű kábítószerből 2016-ban 1,5 tonnát foglaltak le a zsaruk. A lopások és betöréses lopások száma tavaly 19 254-gyel – a lakásbetöréseké 3712-vel –, míg a személygépkocsi-lopásoké 841-gyel csökkent.

 

A közlekedés biztonságával kapcsolatban Papp Károly megjegyezte, az elmúlt két évben tapasztalt kedvezőtlen folyamatok megálltak, és 2015-höz képest 29-cel kevesebb halálos kimenetelű közlekedési baleset történt. Ennek eredményeként 47-tel többen térhettek haza családjukhoz.

 

Az országos rendőrfőkapitány kitért rá: teljesen jogos elvárás az állampolgárok részéről, hogy a jogsértések ne maradjanak büntetlenül. Van egy jogintézmény a büntetőeljárási törvényben, ami ezt rövid időn belül lehetővé teszi: a bíróság elé állítás lehetősége. 2010 óta 77,3 százalékkal nőtt ennek alkalmazása, aminek nagymértékű prevenciós szerepe is van.

 

Az illegális migrációhoz kapcsolódó jogellenes cselekmények száma a 2015-ös 430 607-hez képest – a bevezetett intézkedéseknek köszönhetően – tavaly 36 517 volt. Az embercsempészettel szembeni hatékony fellépés érdekében Magyarország Ausztriával és Szerbiával közös nyomozócsoportot hozott létre, amely több felderítést és elfogást hajtott végre.

 

 

A bűncselekmények 22,6 százalékát a fővárosban, 16,3 százalékát Pest megyében követték el. A legkevesebb jogsértést Nógrád, Vas és Tolna megye területén regisztrálták. Tavaly megépült az ideiglenes műszaki határzár mellett a manőverút, illetve elkezdődött egy elektronikai védelmi rendszer kiépítése, ami a határzár megerősítésére szolgál. Elhangzott, ennek keretében már 297 lézer-, 89 hőkamerát, mozgásérzékelő szenzorokat, fényvetőket és hangszórókat szereltek fel. Emellett két parancsnoki központ épült Mórahalmon és Bácsalmáson, ahonnan nyomon lehet követni az adott határszakaszon történt eseményeket. A szabotázsvédelemnek köszönhetően, ha valaki megpróbálja átvágni a határzárat, a rendszer jelez, és a zsaruk perceken belül a helyszínre érhetnek.

 

Az impozáns statisztikai adatok ellenére Papp Károly hangsúlyozta, nem a számok a meghatározók, hanem az, hogy a polgárok milyen közbiztonságot érzékelnek, mit mondanak az önkormányzatok, a civil szervezetek. Közvélemény-kutatások szerint a megkérdezettek 49,3 százaléka teljes mértékben, 40,7 százaléka inkább biztonságban érzi magát a településén. Az önkormányzatok az ötös skálán 4,33-ra értékelték a településeken végzett rendőri tevékenységet.

 


Folyamatos a közterületi jelenlét

 

A 2017-ben a rendőrségre váró feladatok között az altábornagy megemlítette az államhatár folyamatos védelmét, a létszámfejlesztés folytatását, a Budapesten rendezendő vizes világbajnokság biztosítását. A kiberbűnözéssel kapcsolatos hatékonyabb fellépés érdekében pedig az NNI kiberbűnözés elleni főosztályán százfős létszámfejlesztést hajtanak végre, a vagyon-visszaszerzési hivatal létszámát pedig megduplázzák, 72 főre bővítik.

 

FERENTZI TÜNDE
FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Előzetesben a gázoló

Elrendelte a bíróság az előzetes letartóztatását annak a férfinak, aki Dunakeszin, egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyen gázolt el egy nőt.