Az élmezőnybe tartoznak

2017. 02. 15., sze - 15:18
Zsaru Magazin

Már rendőr őrmesterekként folytatják tanulmányaikat azok a határvadász tanulók, akiket Orosházán, az egykori határőrbázison képeznek ki rendőrré.

A városban egy új határvadász bevetési osztályt hoznak létre, mely a volt határ­őrlaktanyában állomásozik. A leendő határvadászok várhatóan július 1-én kezdik meg a szolgálatot.

 

A kormány által meghatározott 3000 fős létszámemelés keretében létrehozott határvadász-állomány kiképzése Orosházát is érinti. A Készenléti Rendőrség parancsnoka, Balogh János vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes február 1-én beszélt erről a városházán.

 

– Az orosházi határvadász bevetési osztály a Készenléti Rendőrség Kelet-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság állományába fog tartozni. Elsősorban határőrizeti és határ-rendfenntartási feladatokat látunk majd el. Az állomány képzettsége alkalmassá teszi rendőreinket bármely közterületi járőr, őrszolgálati és csapatszolgálati feladat ellátására is. Ugyanazzal a képzettséggel és felszereléssel rendelkeznek majd, mint a Készenléti Rendőrség bármely bevetési osztálya, így Magyarország bármely területén bevethető osztály jön létre, de az orosházi határvadászok főként a megye területén látnak majd el feladatokat.

 

 


Alaki foglalkozás

 

A január 12-én rendőri esküt tett 63 tanuló immár rendőr őrmesterként készül a következő vizsgákra. Az elméleti oktatás keretében nyelveket, jogi és rendészeti ismereteket tanulnak. Az orosházi Fosztó Krisztián őrmester tizenkét évnyi polgárőri múlttal a háta mögött jelentkezett a határvadászképzésre. Próbatételnek, hivatásnak tekinti a rendőri szolgálatot.

 

– Az elméleti felkészítés mellett a képzés másik felét a szakmai rész, az alaki foglalkozások, önvédelmi, intézkedéstaktikai ismeretek, lövészet teszi ki, utóbbiból akár minden napra kérnénk foglalkozást.


 


Önvédelmi oktatás

 

– Békés megye a határvadász-képzésekre jelentkezők számát tekintve országos szinten az élmezőnybe tartozik – mondta Feuerwerker Béla alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – Februárban is folytatjuk a toborzást. Békéscsabán, a Csaba Centerben toboroznak rendszeresen a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség munkatársai. Információkkal szolgálnak mind­azoknak, akik érdeklődnek a határvadász hivatás iránt.

 

 

Véradás

 

Orosházán, az oktatási képzésen részt vevő határvadá­szoktól kért segítséget a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság egyik munkatársa. A rendőr azért fordult a kollégáihoz, mert hozzátartozójának műtéti beavatkozáshoz vérre volt szüksége. Rövid idő alatt 34 határvadász jelentkezett véradásra, akiket január 19-én az orosházi véradó állomáson fogadtak.

 

Végh
Fotó: BMRFK

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt ügyek: „Gyalogkakukk”

Vádemelési javaslattal élt a rendőrség egy férfival szemben, aki egy motort és két autót akart elkötni, hogy sajátjához eljusson.

 

Megtalálták

Az összefogás és a kitartó kutatás eredményeképpen időben rátaláltak a Laskodról eltűnt férfira.

 

Lóháton a Balaton északi partján

A Készenléti Rendőrség és a Balatonkenese Rendőrőrs lovas járőrei együtt teljesítettek szolgálatot Balatonalmádi illetékességi területén.