Az elnök emberei

2015. 12. 16., sze - 11:05
Zsaru Magazin

Előkelő helyezést ért el a Készenléti Rendőrség Köztársasági Elnöki Őrségének csapata a kommandósok világversenyén Orlandóban. Kegyetlen terepen a világ elit egységeinek zömét utasították maguk mögé: 61 csapatból a 11. helyen végeztek.

A Köztársasági Elnöki Őrség főfeladata Magyarország köztársasági elnökének és családjának védelme. A 2015. április 1-jén létrehozott személyvédelmi egység a legmagasabb védelmi fokozatban, az év minden napján 24 órában látja el megbízatását, tagjai évtizedes személy- és objektumvédelmi, terrorelhárító műveleti tapasztalattal rendelkeznek. Szinte bármilyen rendkívüli eseményre időveszteség nélkül, hatékonyan reagálnak. Alig egy hónappal az orlandói világverseny előtt Balogh János vezérőrnagy, a Készenléti Rendőrség parancsnoka és Pomozi Sándor ezredes, a Köztársasági Elnöki Őrség parancsnoka támogatásával határozta el az egység nyolc zsaruja, hogy csapatban összemérik tudásukat a világ legjobb rendőreivel a november 8–13. között, 33. alkalommal megrendezett kommandós-világbajnokságon, a SWAT Round-Upon. Korábban többen részt vettek közülük orlandói viadalokon, nem volt kétséges, küzdelmes négy napnak néznek elébe. A csapat tagjainak átlagéletkora 35 év feletti, valamennyien állóképességi és küzdősportokban járatosak, lőkészségük kiváló, képességeiket 14–18 éve folyamatosan fejlesztik. Repülővel érkeztek az Egyesült Államok keleti partvidékén fekvő Orange megye székhelyére november 6-án. Mivel a verseny képzés is, az első két nap az indulók intézkedéstaktikai, vezetéselméleti előadásokat, valamint taktikai sebesültellátásról, mesterlövészek alkalmazási területeiről és tűzharcban való túlélésről szóló, személyes élményeken és tapasztalatokon alapuló kurzusokon vettek részt.

 


Evezéssel indult a végső akadálypálya leküzdése

 

– Érkeztek kommandósok az USA minden régiójából, és indult 12 nemzetközi csapat, például Brazíliából, Svédországból, Kuvaitból. A fizikálisan, mentálisan megterhelő tornán csak hivatásos, aktív állományú műveleti szakemberek vehettek részt. Az átlag feletti lőkészség, fizikai állóképesség, mentális kiegyensúlyozottság mellett fontos volt a csapatmunka, a megfelelő versenystratégia és -taktika kialakítása. A felkészülést a napi munka mellett hajtottuk végre, nem könnyítette meg a dolgunkat, hogy a versenyhez szükséges felszerelést és fegyverzetet nem vihettük magunkkal, mindent kinn kaptunk kölcsön. Az új precíziós puskák nem voltak belőve, a karabélyok sem. A pályán jöttek ki azok a hibáik, kezelésbeli sajátosságaik, amelyeket a saját fegyverrel történő rendszeres gyakorlás során megtanulunk kezelni. Ez esetben élesben kellett rögtönözni, ez hibákat is szült, a versenyszámok pontozásánál pedig nagyobb hangsúlyt kapott a gyorsaságnál a pontos végrehajtás – magyarázza Papp Zoltán alezredes, csapatvezető, a Köztársasági Elnöki Őrség  parancsnokhelyettese.

 


Papp Zoltán alezredes: Nemzetközi szinten az egyik legfelkészültebb rendvédelmi egység vagyunk

 

A megmérettetés öt pályán történt: a november 10-ei versenynap első feladata túszmentés volt, majd rövid pihenő után akadálypályával kombinált lövészpályán hozhatta legjobb formáját az egységben dolgozó két támogatólövész és hat személyvédelmi tiszt. A zsaruk kötelező viselete a lövedékálló mellény és egy kilenckilós súlymellény volt, az egyik kihívást gázálarcban kellett teljesíteniük. November 11-én sebesült rendőrt alakító csapattagot kellett menteni, másnap pedig egy 15 méteres toronyból való ereszkedés és jó pár taktikai feladat, majd november 13-án a végső akadálypálya leküzdése következett. A kommandósok vizesárokban kúsztak, tengerészhálón, falakon másztak, palánkokon ugrottak át, lőttek, mindezt azután, hogy a rajt előtt felállított evezőgépeken 350 méter evezéssel kihajtották magukat.

 


Tengerészhálón...

 


... és alpesi tetőn át.

 

– A pályák leküzdésének menete csak a végrehajtás napján derült ki, amit sok csapat nem tudott kezelni. Elszámították az erejüket, besavasodtak vagy rosszul taktikáztak, így a verseny csúcspontjának számító akadálypályát rossz időeredménnyel fejezték be, vagy be sem fejezték, és ez felborította a versenysorrendet – folytatja az alezredes. – Csapatunk ebben a számban második lett, néhány másodperccel maradtunk le a helyi amerikai alakulat mögött, így majdnem az egész mezőnyt elvertük. Az eredmény mutatja: az egység fizikailag és fejben felkészült, kiváló taktikai érzék és alkalmazkodóképesség jellemzi. A többi négy versenyszámból az egyikben 4. helyezést értünk el, illetve folyamatosan az élmezőnyben tudtunk maradni, így összesítésben 61 indulóból a 11. helyen végeztünk. Elismerést és tiszteletet vívtunk ki a Köztársasági Elnöki Őrségnek egy igen rangos nemzetközi mezőnyben.

           

KNÁB IMOLA
FOTÓ: VEZDA LÁSZLÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Több millió forint kárt okoztak, elfogták őket a rendőrök

Mezőgazdasági gépekről irányító rendszereket és a gépek vezetőfülkéiből érintőképernyős monitorokat lopott a gyanú szerint három külföldi férfi Békéscsabán. A nyomozás eddigi adatai szerint máshol is követhettek el hasonló bűncselekményt.

 

Buszbaleset az M1-es autópályán

A bal pályatesten a belső és külső sávot a helyszíni szemle idejére lezárták, a leálló sávban rendőri irányítás mellett halad a forgalom.