Baján nincs baj

2017. 02. 15., sze - 16:09
Zsaru Magazin

A halászlé fővárosa nem alszik téli álmot. Baja januárban is mozgalmas, pörgős város, nyugodt emberekkel. Ennek a nyugalomnak a rendőreik a letéteményesei, kimagasló tisztelet övezi errefelé a zsarukat.

A Bajai Rendőrkapitányság épülete finoman szólva is megérett egy alapos felújításra. 1947-ben költöztek ide a helyi zsaruk. Ahogyan egy nyári ellenőrzésen mondták a bajai rendőrök munkáját átvilágító szakértők, míg máshol, új épületben a rendőrök a légkondicionáló teljesítményéről panaszkodtak, a bajaiak legyintettek a körülményekre, azt vallván, a munkára kell koncentrálni.

 

– Kimehettünk volna a város szélére, egy modern épületbe, de nem vállaltuk – magyarázza András István ezredes, aki 12 éve vezényli a bajai rendőrök munkáját. – Itt vagyunk a város szívében, megtalálnak bennünket bajaiak is, átutazók is, egy rendőrkapitányságnak elérhetőnek kell lennie.

 

 


András István ezredes

 

Január 18–25. között kaptak egy kis pihenőt a bajai zsaruk a tél szorításából, hogy aztán megint hó, fagy lepje el a környéket. 87 ezer lakos biztonságára vigyáznak, köztük szerb, román, német ajkú közösség tagjaira is, mindenki megelégedésére.

 

– A kapitánysághoz tartozó 25 település 157 hivatásos rendőre közül sokan beszélik a kisebbségek nyelveit is, nincs kommunikációs akadály – vallja Putnik Zoltán százados, a bűnmegelőzési osztály nyomozója. Utóbbit rengeteg köszönőlevél, oklevél is bizonyítja, a várostól, egyházaktól, önkormányzatoktól.

 

 


Farkas Pál főtörzsőrmester a monitoroknál

 

 

– Tizenhat monitor figyeli a város utcáit, a számok egyértelműen kimutatták, csökkent a betörések száma – mutatja az eredményeket a kapitány. – A térfigyelő rendszer persze önmagában nem elég, szolgálatszervezéssel elértük, állandóan van rendőr a belvárosban. Hétvégén már szokás, hogy este tízkor összerántjuk az állományt, hajnalig a belvárosra koncentrálunk, nincs is balhé. A helyiek megszokták, ilyenkor tele a város rendőrrel az ő nyugalmuk, biztonságuk érdekében.

 


Mindig jut járőr a belvárosba

 

Császár Attila főtörzsőrmester és Szendrődi Balázs őrmester a Bajára bevezető 51-es főút közlekedését ellenőrzik. A rendőr látványától lassuló forgalom a baleset-megelőzés egyik alappillére. A rendőrök azt vallják, inkább dideregnek, igazoltatnak, figyelmeztetnek, ha kell bírságolnak, minthogy összetört roncsok mellett helyszíneljenek, és nekik kelljen közölni a rokonokkal a rossz hírt, szerettük életét vesztette a bajai utakon. Januárban nem is volt a város környékén súlyos bal­eset, a két rendőr szerint ezért megérte néha fázni egy kicsit.

 

Fáztak persze azok a rendőrök is, akiket január 19-én reggel hívtak Sükösdre, mert egy 85 éves férfi tyúkjainak veszett nyoma. A bajai zsaruk elvei szerint az idős, kispénzű embereknek ez olyan sérelem, mintha egy nagyvállalkozó sportkocsiját vinné el valaki.

 

– Ráadásul másnapra is eltűnt 4 tyúk, harmadnapra két mázsa táp és kukorica – emlékezett vissza Horváth Miklós főtörzsőrmester, Sükösd körzeti megbízottja. – Mint minden nyomozásban, itt is az első 72 óra felderítési, nyomkövetési eredményei a legfontosabbak, nyakunkba vettük a környéket, kérdezősködvén a hirtelen jött tyúkvész ügyében. Január 23-án elfogtunk egy sükösdi, 18. életévét csak a napokban betöltő fiatalt, aki elmondta, kifigyelte, az idős gazda nehezen mozog, éjjel bárki bemehet a kertjébe. A harmadik fuvarhoz már egy társát is elhívta, segítsen a cipekedésben, őt is lopás vétség megalapozott gyanúja miatt vontuk eljárás alá.

 


Horváth Miklós főtörzsőrmester, sükösdi körzeti megbízott fogta el a tyúktolvajt

 

Január 23-án este a bajai járőrök is tolvajt fogtak. 23 óra 45 perckor szólt be valaki a kapitányságra, hogy egy üzletsoron üvegcsörömpölést hallottak. Amikor a járőrök kimentek a helyszínre, már ott volt egy motorbolt tulajdonosa is, akinek otthon jelzett a riasztó, valaki betört az üzletébe.

 

– Elkértem a kereskedőtől a bolt kulcsait, bementem, felkapcsoltam a villanyt, láttam, a kasszát felfeszítették – mondta Bucséter Zsolt törzsőrmester. – Gyorsan ideértünk, az emberünk nem mehetett el, gondoltam, valahol bent bujkál a boltban. Észrevettem két kilógó cipőt a pult alatt. Mondtam a komának, vége a bújócskának, ő a hunyó, jöjjön ki! Ő hamarabb ismert fel, a nevemen szólított, régi ügyfél. Egy hiba volt, a tulaj szerint hiányzó összegnek csak fele volt nála. Hamar elmondta, apja volt a figyelő, de meglátva minket lelépett, a zsákmányt már elfelezték. A 29 éves bajai D. Attila csak januárban négyszer bukott meg lopással, a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását, a 67 éves D. János szabadlábon védekezhet a lopás vétség megalapozott gyanúja miatt ellene indított eljárásban.

 


Bucséter törzsőrmester felismerte a pult alatt bujkáló betörő

 

A bajai rendőrök a január 21-i estét –11 fokos hidegben, a szabadban töltötték. 17 óra 45 perckor vették észre Katymáron, hogy eltűnt a szociális otthon egyik lakója, egy 32 éves férfi. Gyógyszeres kezelés alatt áll, térben és időben nem tud tájékozódni, egy szál nadrágban, trikóban látták utoljára. Járőrök, nyomozók, közlekedési rendőrök, határrendészek vonultak a településre, csatárláncban kezdték el a kutatást. Találtak nyomokat a hóban, egy letört kerítést, tudták, merre indulhatott el a beteg. 19 óra 55 perckor találtak rá a szomszédos Madaras településen, egy ház melléképületében keresett menedéket, testhőmérséklete 30 fok alá esett, de még eszméleténél volt. Szerencsére sikerült megmenteni az életét.

 

András István ezredes nem tagadja, a hobbija a számok összevetése.

 

–1992 óta gyűjtöm a rendőrségi munka, az intézkedések statisztikáit, ezek alapján sok minden megállapítható. Ha például egy területen az adatok kimutatják, nő a vagyon elleni bűncselekmények száma, akkor ott át kell csoportosítani a szolgálatot, a stratégiát. A számok alapján lehet erőket összpontosítani egy feladatra, időszakra, helyre, megkönnyítik a szolgálatszervezést, a reagálási időt, a hatékonyságot.

 

Végh Attila
Fotó: Vezda László


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Bangladesi férfiak lengyel kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Dolgoznál a rendőrségen?

​​​​​​​Felsőoktatási intézményben tanuló, roma származású fiatalok jelentkezését várja a rendőrség.

 

Illegális migránsok egy szerb kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.