Barátságos kihallgatás

2017. 02. 01., sze - 10:57
Zsaru Magazin

Különlegesen érzékeny terület, amikor a rendőr kiskorú áldozattal, elkövetővel kerül szembe. A legfőbb cél, hogy ne kelljen többször felidézni a történteket, átélni a traumát. Ebben segítenek a barátságos kihallgatószobák.

A kezdeti lépések sem egyszerűek azoknál az ügyeknél, ahol gyermek a sértett vagy a terhelt. A nyomozások során rendőrök, ügyészek, bírák különös szakértelmére van szükség, de a kihallgatások körülményei sem elhanyagolhatóak.

 

– Jogszabály írja elő a nyomozó hatóságnak, hogy minden esetben gyermekkihallgató szobában kell beszélni a 14 év alatti terhelttel vagy tanúval – mondta Monostoriné Vass Anikó alezredes, az ORFK bűnmegelőzési osztályának kiemelt főelőadója. A különleges bánásmódot igénylő sértett viszonylag új fogalom a szakmában.

 

 


Monostoriné Vass Anikó alezredes

 

– A jogszabály figyelembe veszi az életkort, amelynek felső határa ebben az esetben 14 év, továbbá azok a sértettek tekinthetőek ilyennek, akik fogyatékosságuknál vagy kiszolgáltatott helyzetüknél fogva ide sorolhatóak, vagy kérik a státuszt – folytatta az alezredes. –  A szexuális jellegű cselekmények és a családon belüli erőszak áldozatait minden esetben különleges bánásmódban kell részesíteni. Az ilyen jellegű cselekmények sértettjeinek kihallgatását erre a célra kialakított szobában kellett végezni. A szobákat otthonos, oldott légkört biztosítva rendőrnek, ügyfélnek egyaránt, játékokkal, kanapéval, színes függönyökkel szerelték fel. A kezdeti szabályozás szerint megyénként legalább egy kihallgatószobát kellett kialakítani. Tolna megye élen jár e téren a három kihallgató-helyiségével. A jogszabályi változások 2017. január 1-től előírják a gyermekkihallgató szobák átminősítését különleges kihallgatószobára. A különbség nemcsak az elnevezésben, hanem a szemléletben is megmutatkozik. Nem feltétlenül a játékokon van a hangsúly, hiszen nem csak kisgyermekek kihallgatására szolgál. A békés, nyugodt körülmények megteremtése a cél, ahol lehetőség van kötetlenül az események részletes, objektív megbeszélésére.

 

Az empátia is fontos.

 

– Megfelelően felkészült szakemberekkel lehet eredményeket elérni – tette hozzá Monostoriné Vass Anikó alezredes. – Ajánlásunk szerint a sértettel vagy terhelttel azonos nemű, szociálisan érzékeny szakembereknek kell végezni a kihallgatásokat. Folyamatosan képezzük a munkatársainkat, oktatunk kérdezési technikát, az egyik legfontosabb szempont, hogy ne kelljen többször megismételni a kihallgatást. A kihallgatás minden, a nyomozás szempontjából lényeges momentumot érint, így megkíméljük a tanút, hogy a megrázó eseményt újra és újra átélje. Az ORFK rendszeresen tart a megyei mentoroknak felkészítést, a megszerzett tudást és írásos segédletet átadják a helyi rendőröknek. Pályázatok útján is van lehetőségünk tréningek, képzések szervezésére, ahol szakelőadók, pszichológusok, gyermekvédelmi, szociális szakemberek segítségét vesszük igénybe. Igyekszünk a gyakorlatra helyezni a hangsúlyt. A monitorozást fontosnak tartjuk, ezért évértékelő jelentések tapasztalatait összegyűjtve törekszünk azokat a gyakorlatba átültetni.

 


Gyerekbarát kihallgatószoba

 

A törekvések közös érdeket szolgálnak, a humánus kihallgatással, az eljárással érintett megnyílik, bizalmi viszonyban hathatósabb a bűnüldözés. Az országban jelenleg 28 barátságos kihallgatószobát rendeztek be.

 

 

FENYVESI BEÁTA
FOTÓ: VEZDA LÁSZLÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Öt pakisztáni férfi egy szerb kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Kamionban bújt meg

Egy külföldi férfi próbált meg jogellenesen bejutni Magyarország területére.

 

Elfáradtak, ezért biciklit loptak

Vendégségből hazafelé tartva egy ruzsai ház melléképületéből lopott kerékpárokat egy szatymazi férfi és párja. A rendőrök Üllésen fogták el a feltételezett elkövetőket.