Bízott a bizalmában

2017. 03. 08., sze - 11:52
Zsaru Magazin

Hibázott a hármas: telefonos trükkel pont egy zsarut próbáltak átvágni. A józsefvárosi nyomozó úgy tett, mintha balekként rárepült volna a csalira, ám végül a trükközők akadtak horogra.

Szolgálatban volt február 28-án Muza János őrmester, a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság gazdaságvédelmi alosztályának nyomozója. Délután éppen egy csalás miatt indított nyomozás aktáit rendezgette, amikor fura hívást kapott a mobiltelefonjára:

– Hívóazonosító nem volt, így nem is mutatkoztam be, amikor felvettem a készüléket. A telefonba egy férfi szólt bele, Király Gáborként mutatkozott be, és magát a mobilszolgáltatóm diszpécserének adta ki. Kérdezte, kivel beszélek, flegmán válaszoltam, tudnia kellene, ha a központtól hívott. Rögtön válaszolt, szerinte a számomat egy számítógépes program dobta fel neki, így nem látja, hogy ki az előfizető. Majd örömteli hangszínen közölte: „Gratulálunk! Ön nyert! Számítógépünk kisorsolta a telefonszámát, így 175 ezer forintot nyert!”

 


Muza János őrmester a borítékkal

 

A nyomozó egyből levette, telefonos csalóba botlott. Jelezte felettesének, Csank Zsuzsanna őrnagynak, hogy valamit talált. Onnantól ketten hallgatták a kihangosított beszélgetést, az volt a cél, hogy személyesen is találkozzanak a hívóval. Az őrmester megkérdezte, hogyan juthat a nyereményhez. A férfi arra akarta rávenni, hogy egy bankautomatánál fizesse be a kártyájáról a nyereményadót. Be kellett volna ütnie egy kódot, a megadott telefonszámot, s utána átutalni a pénzt. Ezután újra hívták volna, s már utalták is volna a nyereményt a számlájára. Az őrmester kérte a hívót, jöjjön ő is oda, de az közölte, nem hagy­hatja el a diszpécserközpontot.

– A „diszpécser” ekkor azt mondta, ha egy órán belül elintézzük a dolgot, még egy autó nyereménysorsolásán is részt veszek – emlékezett vissza a nyomozó. – Huszáros húzással kijelentettem, ha elintézi, hogy én nyerjem a kocsit, akkor megkapja a 175 ezer forintos nyereményem. Ezen elbizonytalanodott, és azt mondta, később megbeszéljük. Kis idő múlva hívott is, hogy rendben, de kér még 300 ezer forintot, mert sokat kockáztat ezzel. Ezért a pénzért garantálja a főnnyereményt. Elfogadtam az ajánlatát, és randevút kértem, hogy odaadjam neki a kialkudott összeget. Nem akart találkozni, egy bankszámlaszámot adott meg, állítása szerint a feleségéét. Sürgetett, hogy utaljak gyorsan, azzal nyertem időt, hogy már elmúlt 16 óra, ilyenkor a bankok csak másnap reggel utalnak. Aznap még háromszor hívott – ezeket rögzítettük – és sürgetett a pénz miatt, izgatottságát a vesztegetéstől való félelmével magyarázta. A telefonáló kb. 40 éves férfi lehetett. Beszédében jól megfigyelhető volt a vidéki emberekre jellemző tájszólás. Nem beszélt választékosan, nem volt túl iskolázott. Egyszerű kifejezéseket használt, többször használta a „bízom a bizalmában” szókapcsolatot.

 


Mónus Péter főtörzsőrmester (balra) és Kocsis Sándor főtörzszászlós B. Tamásnéval

 

Másnap reggel jelentkezett a „diszpécser”. Az őrmester fogadta a hívást, és azt mondta neki, felvette a pénzt, de személyesen szeretné odaadni. A csaló ekkor azt kérte, hogy az összeget egy pénzküldő szolgálattal juttassa el a feleségének, megadta az adatait is.

– Ezt azzal védtük ki, hogy nagy a sor a pénzküldő irodában, lassú az ügymenet – folytatta a nyomozó. – Rávettem, hogy nagyon akarom az autót, magam elmegyek, és odaadom valakinek a pénzt. Bevette. Egy kerepesi áruház parkolójában kellett találkoznunk. Egy papírdarabokkal teli borítékot vittem, mintha pénz lenne nálam, a találkozót a kerület akciócsoportjának rendőrei biztosították.

Az őrmesterrel telefonon közölték, hogy az áruháznál, az egyik padon két testesebb, fekete hajú nőt kell keresnie, ők veszik majd át a pénzt.

– A hívóval vonalban voltam, kihangosítottam a telefonom, ő mondta a padon ülő egyik nőnek: „Szia, Kicsim, az úr nyert egy autót, és hogy őt sorsolják ki, ad neked pénzt, amit majd ideadsz nekem” – beszélt az átadás körülményeiről a nyomozó. – A nő eltette a borítékot, a telefonáló meg azt ígérte, másnap jelentkezik, hol vehető át az autó. A nyomozó ekkor jelzett az akciósoknak, akik elfogták a kerepesi N. Adriennt (31) és B. Tamásnét (38). N. Adriennt az intézkedés közben telefonon keresték, az élettársa érdeklődött, megvan-e a pénz. H. Ödön (38) szervezte a háttérből a csalást, azt hitte, sikerült kifognia egy igazi balekot. Mérges is volt, amikor kiderült, ő lett átverve.

A VIII. Kerületi Rendőrkapitányság csalás vétsége kísérletének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást az ügyben. Vizsgálják, a hármas hányszor alkalmazhatta a trükköt. A rutinos fellépés azt mutatja, nem ez volt az első. Mindhárom gyanúsított ellen fogva tartásuk mellett folyik az eljárás.

 


Bártfai Bernadett és Hatházi Sándor főtörzsőrmesterek N. Adrienn-nel

 

VÉGH ATTILA

FOTÓ: VEZDA LÁSZLÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Öt pakisztáni férfi egy szerb kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Kamionban bújt meg

Egy külföldi férfi próbált meg jogellenesen bejutni Magyarország területére.

 

Elfáradtak, ezért biciklit loptak

Vendégségből hazafelé tartva egy ruzsai ház melléképületéből lopott kerékpárokat egy szatymazi férfi és párja. A rendőrök Üllésen fogták el a feltételezett elkövetőket.