Csevegő rendőr

2017. 05. 11., cs - 10:37
Zsaru Magazin

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányságon az idei év jelszava a „csevegő rendőr”. Ezzel a zsaruknak az a célja, hogy az emberek bizalommal forduljanak feléjük.

Az eredmények magukért beszélnek: hat év alatt negyedére csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma.

Rendezett mederben folyik a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság élete. A reggeli eligazításon ott vannak az osztályvezetők és őrsparancsnokok, szerdánként pedig a közterület-felügyelők és a polgárőrök is.

 

Szilágyi Zoltán és Tóth Péter főtörzsőrmesterek 

 

– Így közvetlen a kapcsolat, és értesülünk egymás problémáiról – indokol Szerencsi Árpád alezredes, a kapitányság vezetője. – Ráadásul, ha a vezetők együtt dolgoznak, az begyűrűzik az állományhoz is, ami jobb együttműködéshez vezet. A csapatszellem kialakítására nagy hangsúlyt fektetünk: az évente megrendezett juniálist például mindig más alegység szervezi az állomány számára. Emellett a Matyó Triatlonon is remek brancs jön össze évről évre, és a főzőcsapatunk is erős: többször képviseltük már a várost Erdélyben. A történelmünkről sem feledkezünk meg, Kovács István őrnagy, a közlekedésrendészeti osztály vezetője gyűjtőszenvedélyéből Zelei Istvánné közalkalmazott segítségével egy saját helytörténeti kiállítást hoztunk létre az épületben.

 

Szerencsi Árpád alezredes

 

– Történelem szakos tanár voltam, ezért is érdekel annyira Mezőkövesd múltja – magyarázza az osztályvezető. – Háromévi kutatómunka után írtam egy könyvet, ami a XII. századtól foglalkozik a várossal és rendvédelmének történelmével. A kiállításon saját egyenruha- és relikviagyűjteményem mellett egykori kollégáktól és családjaiktól származó tárgyak is helyet kaptak.

A kapitánysághoz 23 település és három rendőrőrs tartozik. Hat évvel ezelőtt még négyszáz felett volt a folyamatban lévő ügyek száma, jelenleg száz körül van. Akad olyan település is, ahol az elmúlt évben nem jelentettek egyetlen bűncselekményt sem.

 

Szolnoki Zoltán főtörzszászlós adta vissza a láncfűrészt 

 

– Ez részben annak köszönhető, hogy szorosan együttműködünk mind az ügyészséggel, mind a polgárőrséggel és a közterület-felügyelőkkel – emeli ki Szerencsi Árpád. – Másfelől az állomány minden évben szem előtt tartja az aktuális szlogent. Tavaly ez a „kicsit többet” volt. Azt takarta, hogy a meghatározott feladaton túl a rendőrök tegyenek hozzá egy keveset a munkájukhoz, ezzel is segítve kollégáikat, például a helyszínt biztosító járőr kezdjen adatgyűjtésbe stb. Az idei jelszó a „csevegő rendőr”. Az egyenruhások és a nyomozók is beszélgessenek többet az emberekkel, hogy egy olyan fokú bizalom alakuljon ki, ami mindkét fél számára hasznos.

Ezt az elképzelést az élet is nap mint nap igazolja. Számos bejelentés érkezik közvetlenül az egyenruhásokhoz.

– Egy másik ügyben végeztem adatgyűjtést és házkutatást egy sályi házban, amikor az ágyneműtartóból előkerült egy láncfűrész – hoz példát Szolnoki Zoltán főtörzszászlós, kácsi körzeti megbízott. – Nemcsak azért akadt meg rajta a szemem, mert szokatlan helyen tárolták, hanem mert fél órával korábban egy kácsi férfi azzal hívott fel, hogy betörtek hozzá, és elvitték a fűrészét. A márka és a típus stimmelt, ezért lefoglaltam.

A ház tulajdonosa állította, az egyik rokonától kapta a szerszámot, ezért folytatják a nyomozást. A fűrészt visszaadták jogos tulajdonosának, aki hálás volt a gyors eredményért.

Szilágyi Zoltán főtörzsőrmester, sályi körzeti megbízott és Tóth Péter főtörzsőrmester, a Bükkábrányi Rendőrőrs nyomozója is résen volt, a bejelentés után pár percen belül elfogták a sályi B. Lászlót (55). A férfi nikotinéhségének nem tudott parancsolni, befejelte a helyi dohánybolt bejárati ajtajának üvegét, mivel zárás után nem szolgálták ki. A garázdaság vétsége miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állított férfit másnap kilencven óra közérdekű munkára ítélték.

– Figyelünk a zsebtolvajokra, a lopott holmikat, illetve az illegálisan légpuskát árusítókra – indokolja a rendőri jelenlétet Varga Zoltán őrnagy, a közrendvédelmi osztály helyettes vezetője.

Szerda délután állandó programjuk van a járőröknek: a közterület-felügyelőkkel közösen körbejárják a város szélén a használtcikk-piacot. Turtóczki Tibor főtörzszászlós, körzeti megbízott és Somogyi Márk törzsőrmester, jár­őr nem vásárlási szándékkal vizslatják a kirakott portékákat.

A csevegő rendőrök Mezőkövesden jól végzik a dolgukat.

FERENTZI TÜNDE

FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ

 

 

Mindegy, ha bódít!

 

 

A nyomozók egy Salamon utcai házhoz mentek ki, ahol az információ szerint új pszichoaktív anyagot árult 20-30 fős vevőkörének az ott lakó B. István (58). A zsaruk láttán igencsak felháborodott a férfi lánya, annak ellenére, hogy apja önként előadta a kanapén lévő fehér plüssmaciba rejtett fehér port. Amikor Gomba Norbert százados, bűnügyi osztályvezető-helyettes rákérdezett, hogy mi az, B. István vállat vonva azt felelte: nem tudom, csak azt, hogy bódít. A férfi felesége, B. Istvánné (44) szintén beismerte, hogy rendszeresen használnak a szerből, mondván: „persze, hogy drogozunk, inni nem merünk, az kikészít”. A házat és a kertet Asztalos Zoltán alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztályának vezetője és kábítószer-kereső kutyája, Runa is átfésülte. A ruhásszekrényből elő is került egy pénztárcába rejtett, átlátszó tasak, benne 4 gramm fehér porral. A nyomozók a házaspárt előállították a kapitányságra, új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak ellenük eljárást, szabadlábon védekeznek.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam