Csúcstechnológiás esőruha

2017. 05. 04., cs - 12:40
Zsaru Magazin

Mind kialakításában, mind alapanyagában a világszínvonalnak megfelelő, eső ellen védő öltözetet kap a rendőrség egyenruhás állománya.

Az új ruházat tartós vízállóságával, lélegzőképességével, teljes szélállóságával és technológiai megoldásai révén extrém időjárási körülmények között is a legnagyobb komfortérzetet biztosítja.

 

Vízlepergető és vízálló

 

– Alapos előtanulmány előzte meg a megfelelő termék kiválasztását, melynek során a külföldi rendőrségek által használt esővédő ruhákat is megvizsgáltuk. Végül az osztrák rendőrségnél bevált kétrészes védőruházatra esett a választás – mutatta be az új öltözetet Tóth Ferenc alezredes, az ORFK Gazdasági Főigazgatóság műszaki főosztályának kiemelt főreferense. – 2016. november 3-án kezdődött el a termék csapatpróbája. A nyertes ajánlattevő cégnek 60 garnitúra ruhát kellett rendelkezésünkre bocsátania, amelyből 35-öt a Készenléti Rendőrség és 25-öt a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei tettek próbára egy hónapon keresztül a határon, valamint a fővárosban. A kollégák tapasztalatai alapján néhány kisebb módosítást tettünk, amitől az öltözet még jobb, a magyar rendőrök számára még használhatóbb lett. 2016 decemberében elkezdődött a 26 ezer ruha gyártása. Ebből 23 ezer a meglévő egyenruhás rendőröknek készült, 3000 pedig a határvadász állomány már esküt tett és jövőbeni próbaidős őrmestereinek. Jelenleg már a kiosztás zajlik. Az öltözetet az újonnan felszerelők is meg fogják kapni. A gyártás teljes folyamata során törekedtünk a minőség legszigorúbb biztosítására. Ennek érdekében szakértő céget bíztunk meg az alapanyagnak, a gyártástechnológiának és magának a készterméknek a folyamatos ellenőrzésével mind a gyártó telephelyén, mind pedig a cég saját laboratóriumában.

 

Kényelmes, praktikus, modern

 

A ruházat a „16M csapadék ellen védő öltözet” elnevezést viseli, alapanyaga ún. Gore-tex anyag. Benne egy különlegesen vékony membrán található, amely vízlepergető és vízálló is egyben. Az anyag minden négyzetméterén 9 milliárd apró lyukacska található. Egy vízcsepp mérete kb. 20 ezerszer nagyobb ezeknél a réseknél, így nem tud beszivárogni. A varrásokat belülről egy ragasztószalag fedi le, biztosítva, hogy azok mentén se szivároghasson be nedvesség. A gyártó élettartam-garanciát vállalt arra, hogy az öltözet mindig vízhatlan lesz. Annak érdekében, hogy a ruha a túlmelegedéstől és a kihűléstől is megfelelően védje viselőjét, a membránon található pórus a szervezet kipárolgásával keletkező vízgőzmolekulákat átázás nélkül átereszti az anyag belső felületéről a külsőre. A membrán meggátolja a hideg szél átfújását is, és kellemesen melegen tartja a testet. A ruha külseje ún. hasadásgátló megerősített szövésű szövettípusból készült. Ennek lényege az, hogy ha az anyag elszakad, akkor a szövetben lévő apró négyzetek oldalai megállítják a továbbhasadást.

 

Tóth Ferenc alezredes 

 

Az új ruházat további előnye a korábbihoz képest, hogy könnyebb kezelhetőséget is lehetővé tesz, így a gyártó kezelési utasításának betartásával mosógépben mosható, gépben szárítható, vasalható. Számos apró, ügyes fogás teszi praktikussá a használatot: a gallérba rejthető, elöl vízelterelővel ellátott kapucni valamennyi, a rendszerben lévő sapkával viselhető, hátul heveder segítségével lehetséges a méreten állítani. Belül egy névkártya található, így azonnal tudni lehet, hogy melyik ruha kihez tartozik. Egy mozdulattal van lehetőség változtatni a ruházat bőségén is, így az mind a négy évszakban viselhető.

KUTLÁN EDINA

FOTÓ: SZABÓ LÁSZLÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Pályaorientációs nap Tiszalökön

Az egyenruhások a rendezvény ideje alatt kötetlen beszélgetések során felhívták a gyerekek figyelmét a biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedésre.

 

Lopott, csalt, garázdálkodott

Békéscsabán és Szegeden történt bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt javasol vádemelést a rendőrség egy békéscsabai férfi ellen.

 

Lopás miatt keressük

Az angyalföldi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

 

Illegális migránsok egy macedón kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három férfi Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Színesfémet lopott

Éppen egy komlói telephelyről lopott alumínium lemezeket egy férfi, amikor összetalálkozott a tulajdonossal.