Elkapták az embercsempészeket

2017. 02. 15., sze - 15:17
Zsaru Magazin

Fővárosi szállodákban pihentették az embercsempészek a közel-keleti illegális migránsokat. A nemzetközi bűnbanda feje a gyanú szerint egy iraki férfi.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) folytat nyomozást embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt több magyar állampolgárságú taxisofőr és egy iraki állampolgár ellen.


 


Boross Zoltán alezredes


 

– A gyanúsítottak a nyomozás eddigi adatai szerint 2016 márciusa és májusa között 12 alkalommal szállítottak különböző magyar befogadóállomásokról illegális migránsokat egy budapesti hotelbe, hogy onnan később más sofőrök Nyugat-Európába vigyék őket. A fuvarokat a bűnszervezet vezetője, egy Magyarországon oltalmazott státusszal rendelkező iraki férfi szervezte – ismertette a tényeket Boross Zoltán alezredes, az NNI illegális migráció elleni osztályának vezetője. – A szállodából Ausztrián és Szlovákián keresztül főleg marokkói, egyiptomi és iraki emberek utaztatták tovább személyautókkal a migránsokat. A befogadóállomásról a hotelbe irányuló fuvarokért 50 és 150 euró közötti összegeket kaptak a magyar taxisok.
 

 


Elvezetés

 

Az NNI német, olasz, osztrák és szlovák társszervekkel, valamint az EUROPOL Európai Embercsempészés Elleni Központ munkatársaival együttműködve azonosította a bűnszervezet Magyarországon tartózkodó irányítóját, illetve több tagját. Az európai szintű közös akcióban 2017. február 1-jén a magyar nyomozók házkutatást tartottak a fővárosi szállodában, és elfogták a bűnözőcsoport iraki vezetőjét, illetve magyar bűntársát. Ezzel párhuzamosan a rendőrök a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal munkatársaival közösen menekültügyi és idegenrendészeti ellenőrzést tartottak a hotelben, amelynek eredményeképpen egy körözött embert is elfogtak. A nyomozók mobiltelefonokat, SIM-kártyákat, számítógépeket, a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható feljegyzéseket, nagy mennyiségű készpénzt, illetve egy luxusterepjárót foglaltak le. A magyarországi akcióban az EUROPOL elemzője, valamint a Német Szövetségi Rendőrség egyik nyomozója is részt vett.
 

 


Kutatás a kocsiban

 

– Az elfogásokkal párhuzamosan a horvát, bolgár, német, osztrák és a román hatóságok is házkutatásokat tartottak, és több mint húsz olyan embert vontak büntetőeljárás alá, akik bűnszervezetben elkövetett embercsempészéssel gyanúsíthatóak – tette hozzá az osztályvezető.

 


Bankók és bankkártyák

 

Az NNI illegális migráció elleni nyomozói az elfogottakat gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették őket. A bíróság február 3-án elrendelte egy iraki állampolgár és magyar taxisofőr előzetes letartóztatását, egy másik magyar taxis szabadlábon védekezik.

 

 

TAKÁTS LÁSZLÓ
FOTÓ: Zsaru-archív, rendőrség

Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Időutazás a Főkapitányságon

Az 1950-es évekbe repítette vissza az érdeklődőket a Spiegler Tibor r. főtörzszászlós, helytörténeti gyűjtő által összeállított kiállítás.

 

Múzeumi séta

A Rendőrmúzeum  2017. október 25-én 15 órai kezdettel tisztelettel várja az érdeklődőket a „Híres rendőrökről” című temetői kulturális sétadélutánjára.

 

Elismerések Csongrád megyében

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapjának 61. évfordulója alkalmából az országos elismerésekhez gratulált, majd megyeieket adott át Dr. Lukács János rendőr dandártábornok, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője 2017. október 20-án.

 

Elismerésben részesültek

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott ünnepségen több, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság állományába tartozó munkatársunk részesült elismerésben.

 

Baleset az 5-ös számú főúton

Baleset miatt félpályás útlezárásra kell számítania a közlekedőknek az 5-ös számú főúton a pálmonostori bekötőút és Kistelek között.